Είναι οι γιορτές, είναι και οι διακοπές, ε, αξίζει να πάμε σινεμά αυτό το μήνα. Τι λέτε; Διαλέξτε από εδώ ποιες ταινίες θα δείτε το Δεκέμβριο!

3 Δεκεμβρίου

CAROL (Κοινωνική)

Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς

Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνεϊ Μάρα, Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον

Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Αϊρντ, μία γοητευτική μεγαλύτερη γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη σχέση. Ενώ η Κάρολ απελευθερώνεται από τα δεσμά του γάμου της, ο πρώην άντρας της αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας, όταν αποκαλύπτεται η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ.

ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ (Κοινωνική)

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάνκογλου
Θεσσαλονίκη, 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης και παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

ΜΙΟΥΝ, Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ  (Animation)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Εμπογιάν, Μπενουά Φιλιπόν

Ο Μιουν είναι ένας μικρός Φαύνος που επιλέγεται κατά λάθος ως ο νέος Φρουρός του Φεγγαριού, υπεύθυνος για τον ερχομό της νύχτας και την προστασία του κόσμου των ονείρων. Μετά από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, ο πλανήτης βυθίζεται στο σκοτάδι, και ο Μιουν και οι φίλοι του θα ξεκινήσουν για μία εκπληκτική αποστολή που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Φεγγαριού και του Ήλιου και θα τους κάνει θρύλους για πάντα! Όπως εξηγούν οι συντελεστές της ταινίας, που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Tokyo Anime Award Festival, η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε με μία εικόνα: εκείνη ενός παιδιού που ανακαλύπτει το μυστήριο της αλλαγής της μέρας σε νύχτα και αντίστροφα.

10 Δεκεμβρίου

ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΕΝΙΟ ΚΟΥΜΠΙ (Ντοκιμαντέρ)

Σκηνοθεσία: Πατρίτσιο Γκουσμάν

Στην τεράστια ακτογραμμή της Χιλής συναντά κανείς ηφαίστεια, βουνά και παγετώνες. Μέσα στο νερό βρίσκονται παγιδευμένες οι φωνές των ντόπιων ιθαγενών από περασμένους αιώνες, των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία, μα και των πολιτικών κρατουμένων των μοντέρνων καθεστώτων. Το νερό έχει μνήμη και έχει και φωνή. Ολόκληρη η Ιστορία της Χιλής μετατρέπεται σε έναν αποστομωτικής ομορφιάς στοχασμό που ξεκινά από τη θάλασσα και τις άγριες περιπέτειες που κρύβουν τα νερά της και φτάνει ως τον ουρανό και τη γένεση του ίδιου του σύμπαντος. Στο κέντρο όλων, ένας ταξιδιώτης στο χρόνο ονόματι Τζέρεμι Μπάτον. Το ντοκιμαντέρ έλαβε βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου για το ντοκιμαντέρ της χρονιάς από τον μεγάλο Πατρίτσιο Γκουσμάν.

BY THE SEA (Κοινωνική)

Σκηνοθεσία: Αντζελίνα Τζολί

Παίζουν: 
Αντζελίνα Τζολί, Μπραντ Πιτ, Μελανί ΛορΑάν, Μελβίλ Πουπό

Μια πρώην χορεύτρια, η Βανέσα, και ο σύζυγός της, Ρόλαντ, συγγραφέας, είναι απόμακροι συναισθηματικά και αποξενωμένοι ως ζευγάρι. Οι δυο τους θα βρεθούν σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Γαλλίας, όπου θα γνωρίσουν μερικούς από τους κατοίκους της και θα κληθούν να αναμετρηθούν με τα μυστικά τους και να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης τους και την κοινή τους πορεία.

GOOSEBUMPS (Φαντασίας)

Σκηνοθεσία: Ρομπ Λέτερμαν

Παίζουν: Τζακ Μπλακ, Χάλστον Σάγκε, Ντίλαν Μινέτ, Έιμι Ράιαν

Η ζωή του νεαρού Zach Cooper αναστατώνεται μετά τη μετακόμιση από τη μεγαλούπολη σε μία κωμόπολη, αλλά η γνωριμία του με την όμορφη γειτόνισσα του Hannah θα του δώσει φτερά. Μόνο που όπως αποκαλύπτεται πατέρας της Hannah είναι ο μυστηριώδης R.L. Stine, διάσημος συγγραφέας των bestsellers με τίτλο Goosebumps. Πρόκειται για έναν αινιγματικό καλλιτέχνη, έρμαιο της φαντασίας του, καθώς τα τέρατα που περιγράφει στα βιβλία του είναι αληθινά και ο ίδιος προστατεύει τους αναγνώστες του κρατώντας τα «κλειδωμένα» μέσα στα βιβλία του. Όταν ο Zach κατά λάθος τα απελευθερώνει, θα πρέπει ο Stine, ο Zach και η Hannah να τα ξαναστείλουν πίσω στις σελίδες απ’ όπου ξεπήδησαν.

THE NIGHT BEFORE (Κωμωδία)

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λιβάιν

Παίζουν: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Σεθ Ρόγκεν, Αντονι Μακί, Λίζι Καπλάν, Μάιλι Σάιρους

NAHID (Κοινωνική)

Σκηνοθεσία: Ίντα Παναχαντέχ

Παίζουν: Σαρέχ Μπαγιάτ, Πεζμάν Μπαζεγκί, Ναβίντ Μοχάμεντ Ζάντεχ

Η Ναχίντ, μια νεαρή διαζευγμένη γυναίκα ζει με το γιο της σε μια μικρή πόλη στο Ιράν, όταν  ερωτεύεται έναν άνδρα που θέλει να την παντρευτεί. Σύμφωνα με τους Ιρανικούς κανόνες σε περίπτωση διαζυγίου την επιμέλεια του παιδιού έχει ο πατέρας, ωστόσο εκείνος την παραχωρεί στη Ναχίντ με τον όρο ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί. Προσπαθώντας να διατηρήσει την κηδεμονία του παιδιού της, αλλά και εκείνον που αγαπά, η Ναχίντ αναγκάζεται να σκεφτεί τον προσωρινό γάμο (Sighe) ως διέξοδο. Παρά το γεγονός ότι η πράξη αυτή είναι νόμιμη, δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημά της;

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΡΕΜΠΡΑΝΤ (Κωμωδία)

Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Χρήστος Λούλης, Γιάννης Μπέζος

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την αναζήτηση ενός άγνωστου και πιθανώς ανύπαρκτου πίνακα κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοαστικής δεξίωσης, στους πολυτελείς εσωτερικούς χώρους και στους υπέροχους κήπους μιας εντυπωσιακής έπαυλης, όπου δίνει το παρόν η αφρόκρεμα της Αθηναϊκής κοινωνίας.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ (L’ ARBITRO) – (Κωμωδία)

Σκηνοθεσία: Πάολο Ζούκα

Παίζουν: Στέφανο Ακόρζι, Τζέπι Κουτσιάρι, Τζακόπο Κούλιν, Αλέσιο Ντι Κλεμέντε, Μάρκο Μεσέρι

Η Ατλέτικο Παραμπίλε είναι η χειρότερη ποδοσφαιρική ομάδα στο χειρότερο παράρτημα της Ιταλίας: την τρίτη κατηγορία της Σαρδηνίας. Οι παίκτες της είναι ατάλαντοι, υπέρβαροι ή ανήλικοι και ο προπονητής τους τυφλός! Ελάχιστοι παρακολουθούν τους αγώνες τους, με τις κατσίκες συχνά να υπερτερούν των θεατών στις κερκίδες. Όμως η τύχη της ομάδας μοιάζει να αλλάζει με την επιστροφή ενός νεαρού ντόπιου παίκτη που επαναπατρίζεται έπειτα από μια σύντομη περιπέτεια στα γήπεδα της Αργεντινής. Καθώς η ομάδα αρχίζει να κερδίζει τον έναν αγώνα μετά τον άλλο, ακόμα και οι πρωταθλητές της κατηγορίας και μεγαλύτεροι εχθροί τους, Μόντεκράστου, αρχίζουν να ανησυχούν. Και η μοίρα θέλει τον μεγάλο τους αγώνα να τελείται υπό τη διαιτησία του Κρουσιάνι, ενός αστέρα που κατέληξε ανάμεσα στους τελευταίους των τελευταίων όταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς τερμάτισε άδοξα τη διεθνή του καριέρα.

THE PROGRAM (Βιογραφία, Δραματική, Σπορ)

Σκηνοθεσία: Stephen Frears

Παίζουν: Ντάστιν Χόφμαν, Μπεν Φόστερ, Γιέσπερ Κρίστενσεν, Κρις Ο’Ντόουντ

Ένας Ιρλανδός δημοσιογράφος είναι πεπεισμένος ότι ο Λανς Άρμστρονγκ κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια του Tour de France. Αρχίζει να ψάχνει εμμονικά αποδείξεις που θα εκθέσουν τον Άρμστρονγκ. Η αληθινή ιστορία της μεγαλύτερης πλάνης του αιώνα.

MUSTANG (Δραματική, Κοινωνική)

Σκηνοθεσία: Deniz Gamze Ergüven

Παίζουν: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan, Tugba Sunguroglu, Nihal G. Koldas, Ayberk Pekcan

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σε ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε αδελφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικους και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται.

17 Δεκεμβρίου

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Δραματική)

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Παίζουν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Andrea Osvart, J.K. Simons

Πρόκειται για μια ερωτική τριλογία με κοινό φινάλε, η οποία ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα του σήμερα. Τρεις ιστορίες που ενώνουν Έλληνες και ξένους πολίτες. Τρεις ιστορίες που φέρνουν κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους, σε μια Ελλάδα που αλλάζει. Τρεις γενιές Ελλήνων που πολεμούν να αντέξουν μια σκληρή πραγματικότητα και ξεφεύγουν μέσα από έναν δυνατό έρωτα. Τρεις γενιές ξένων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα μας και ερωτεύονται Έλληνες στη δυσκολότερη περίοδο. Κάθε ιστορία έχει τον τίτλο της. Κάθε ιστορία έχει τη δική της ματιά, το δικό της δίλλημα και τη δική της ανατροπή έως ότου ενωθούν σε μια ενιαία πλοκή. Μύθοι και πραγματικότητα χτίζονται και γκρεμίζονται πότε γλυκά, πότε βίαια.

THE GOOD DINOSAUR (Animation)

Σκηνοθεσία: Peter Sohn

Ένα διασκεδαστικό animation που φιλοδοξεί να δώσει την απάντηση στο ερώτημα: Τι θα είχε συμβεί πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, αν ο τεράστιος αστεροειδής δεν έβρισκε τη Γη και η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν είχε συμβεί ποτέ; Απαντήσεις μέσα από την ασυνήθιστη ιστορία του απατόσαυρου Άρλο και του φίλου του.

24 Δεκεμβρίου

JOY (Δραματική)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο’Ράσελ

Παίζουν: Τζένιφερ Λόρενς, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Βιρτζίνια Μάντσεν, Ντάιν Λαντ

Τέσσερις γενιές μιας οικογένειας ζωντανεύουν σε μια έντονη ιστορία με επίκεντρο την Τζόι, ένα κορίτσι το οποίο μεταμορφώνεται στην γυναίκα που ιδρύει μια εταιρεία-δυναστεία και εξελίσσεται σε πανίσχυρη ηγέτιδα μητριάρχη. Προδοσία, δόλος, απώλεια της αθωότητας, αλλά και πληγές που αφήνει πίσω της η αγάπη, συνθέτουν το σκηνικό αυτής της έντονα συναισθηματικής και βαθιά ανθρώπινης κωμωδίας που εξερευνά τη διαδικασία ανέλιξης προς την κορυφή της οικογενειακής αλλά και της επαγγελματικής ιεραρχίας, μέσα σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι σύμμαχοι γίνονται εχθροί και οι εχθροί σύμμαχοι, τόσο εντός όσο και εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ ο ψυχισμός και η έντονη φαντασία της Τζόι την βοηθούν να βγει από την καταιγίδα που καλείται να αντιμετωπίσει.

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS (Επιστημονικής φαντασίας)

Σκηνοθεσία: Τζέι Τζέι Έιμπραμς

Παίζουν: Χάρισον Φορντ, Όσκαρ Άιζακ, Άντι Σέρκις, Ντόμχνολ Γκλίσον, Μαρκ Χάμιλ, Κάρι Φίσερ, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογέκα, Λουπίτα Νιόνγκο, Άντονι Ντάνιελς, Πίτερ Μέιχιου, Μαξ Βον Σίντο

Η Lucasfilm και ο οραματιστής σκηνοθέτης J.J. Abrams ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σας ταξιδέψουν σε έναν γαλαξία πολύ μακριά από ‘δω καθώς το STAR WARS επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, 30 χρόνια μετά την Επιστροφή των Τζεντάι.

POINT BREAK (Θρίλερ δράσης)

Σκηνοθεσία: Ericson Core

Παίζουν: Édgar Ramírez, Luke Bracey, Teresa Palmer, Ray Winstone

Έρχεται στη μεγάλη οθόνη το θρίλερ δράσης “Point Break”, remake της ομώνυμης ταινίας του 1991 με τους Patrick Swayze και Keanu Reeves. Ένας νέος πράκτορας του FBI διεισδύει μια απίστευτη ομάδα αθλητών των extreme sports, τους οποίους υποψιάζεται πως είναι οι υπεύθυνοι πίσω από μια σειρά πρωτοφανών και εξελιγμένων ληστειών.

31 Δεκεμβρίου

IN THE HEART OF THE SEA (Περιπέτεια)

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ

Παίζουν: Κρις Χεμσγουόρθ, Κίλιαν Μέρφι, Μπέντζαμιν Γουόκερ, Μπεν Γουίσοου

Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό της Νέας Αγγλίας, Έσεξ, δέχτηκε επίθεση από κάτι που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει: μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Η αληθινή, ανθρώπινη τραγωδία θα ενέπνεε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του, «Μόμπι Ντικ». Το βιβλίο όμως, θα διηγούνταν τη μισή μόνο ιστορία. Η ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας» θα μας αποκαλύψει την οδυνηρή κατάληξη αυτής της συνάντησης, καθώς το πλήρωμα του πλοίου που καταφέρνει να επιβιώσει, θα φτάσει στα άκρα και θα κάνει το ακατόρθωτο, προκειμένου να μείνει ζωντανό. Έχοντας να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ανέμους, ασιτία, πανικό και απελπισία, οι άνδρες θα φτάσουν να αμφισβητήσουν ακόμη και τις βαθύτερες αντιλήψεις τους, από την αξία της ζωής τους μέχρι την ηθική της δουλειάς τους, την ώρα που ο καπετάνιος τους αναζητά το δρόμο για τη σωτηρία τους και ο πρώτος ύπαρχος του θέλει να κυνηγήσει και να σκοτώσει την φάλαινα.

THE LITTLE PRINCE (Animation)

Σκηνοθεσία: Mark Osborne

Τις φωνές τους στην ταινία δανείζουν: Τζέημς Φράνκο, Τζεφ Μπρίτζες, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Πολ Τζιαμάτι

Το βιβλίο Ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί διηγείται την ιστορία ενός πιλότου που αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο Σαχάρα. Εκεί γνωρίζει ένα αγόρι, που ισχυρίζεται ότι έπεσε στη Γη από το σπίτι του το οποίο βρίσκεται πάνω σε έναν Αστεροειδή και αρχίζει να του λέει ιστορίες από την πατρίδα του.

 

Σχόλια