Brainstorming & Mind Mapping: Αγαπημένα Εργαλεία

“Brainstorming ή αλλιώς καταιγισμός ιδεών είναι το όνομα που δίνεται στη συνάντηση μια ομάδας ατόμων που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν νέες ιδέες γύρω από μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος”

brainstorming

To Candor είναι ένα εργαλείο, που βοηθά μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων (τρία έως τριάντα) να δημιουργήσουν ιδέες και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Χρησιμοποιείται, από πολλές μεγάλες εταιρείες όπως Google, IBM, Groupon και άλλες.

Εσωτερικά, το Candor αποτελείται από έναν κενό τοίχο, πάνω στον οποίο οι συμμετέχοντες του εκάστοτε Brainstorming Session, «κολλούν» post-it notes. Κάθε post-it μπορεί να περιέχει τον τίτλο της ιδέας καθώς και μια πρόταση που να τη συνοψίζει. Οι προτάσεις μπορεί να γίνονται είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, πράγμα που επιλέγεται από τον συντονιστή της διαδικασίας.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που θέλει να λύσει, βασικά προβλήματα των brainstorming sessions, όπως:

  1. Παραγωγή περισσότερων ιδεών

Ένα πρόβλημα, που μπορεί να παρουσιαστεί, είναι να πέσει μια ιδέα στο τραπέζι και στη συνέχεια όλες οι υπόλοιπες ιδέες να περιστρέφονται γύρω από αυτή. Για παράδειγμα, αν η πρώτη ιδέα είναι η διοργάνωση ενός μαραθωνίου με φιλανθρωπικό σκοπό, τότε είναι πολύ πιθανό η ιδέα της φιλανθρωπίας να επηρεάσει όσες προτάσεις ακολουθήσουν.

2. Αποφυγή του Bias

Πολλές φορές κάποια άτομα κυριαρχούν στη συζήτηση ακόμα και αν οι ιδέες τους δεν είναι καλύτερες από άλλες που έχουν ακουστεί. Το Candor εξασφαλίζει με το feature της ανώνυμης κατάθεσης ιδεών, να ρίχνει όλο το βάρος στην πρόταση και όχι σε αυτόν που την καταθέτει.

3. Εξοικονόμηση χρόνου

Ένα brainstorming session, μπορεί να πάρει αρκετή ώρα εφόσον δεν έχει οργανωθεί σωστά. Το Candor δίνει τη δυνατότητα να περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για τα κομμάτια της κατάθεσης και της ψήφισης των καλύτερων ιδεών.

To Candor σε 3 απλά βήματα (click me)

Εγγραφή

Candor register

Δημιουργία Brainstorm Sessioncandor creater brainstormΕκκίνηση του Brainstorming
candor idea


xmind brainstorm

 

Τέλεια, χρησιμοποιήσαμε το Candor, ψηφίσαμε την πιο ωραία ιδέα, αλλά τώρα πρέπει να φτιάξουμε ένα mind map. Έτσι, σκάει μύτη το xMind. Πρόκειται για ένα mind mapping λογισμικό μέσω του οποίου γίνεται η διαδικασία επεξεργασίας της αρχικής ιδέας και παραγωγής του τελικού αποτελέσματος. Ωραία, αρκετά σύνθετα όλα αυτά για έναν πρωτάρη.

Ας δούμε πρώτα τι είναι τα λεγόμενα mind maps. mindmap_0Mind Map, είναι ένα διάγραμμα που σκοπό έχει να οπτικοποιήσει έναν όγκο πληροφοριών καθώς και τον τρόπο που αυτές ομαδοποιούνται και δομούνται.

Η κεντρική ιδέα του Mind Map, βρίσκεται συνήθως στο κέντρο αυτού, και συνδέεται με τις βασικές υποκατηγορίες που συνδυαζόμενες αποτελούν την κεντρική ιδέα. Αυτές μπορούν να συνδέοονται με άλλες δικές τους υποκατηγορίες κ.ο.κ. Η εικόνα δείχνει πως μπορεί να μοιάζει ένα βασικό mind map.

Το xMind έχει πάρα πολλά δωρεάν templates και διαγράμματα, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης, ώστε να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εγγυημένη η κάλυψη των διαφορετικών αναγκών που μπορεί να έχει κάθε project.

Τα Mind Maps αποθηκεύονται σε μορφή .xmind, αλλά είναι δυνατή η μετατροπή τους σε αρχεία εικόνων, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά και άτομα που δε χρησιμοποιούν το πρόγραμμα, ή να είναι εφικτή η εισαγωγή τους σε αρχεία Excel και Word. Στην εικόνα που ακολουθεί, βλέπουμε πως είναι ένα mind map που αφορά το marketing, φτιαγμένο μέσα στο xMind.

Applied_theme

Brainstorming → Mind Mapping → Παρουσίαση

 

Βonus: Όταν πλέον έχεις καταλήξει στην τελική μορφή της ιδέας και θες να την παρουσιάσεις, προσπάθησε να ξεφύγεις απ’ την πεπατημένη του Power Point και δοκίμασε κάτι σαν το Prezi, για να φτιάξεις μια πραγματικά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

Καλό Brainstorming!

Σχόλια