Με την έννοια αυτή περιγράφεται μία από τις μεθόδους που στοχεύουν στην απόσπαση της προσοχής των ανθρώπων από τα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν. Ο κοινωνικός αυτοματισμός αποτελεί μια σύγχρονη προσαρμογή του «διαίρει και βασίλευε», αφού έχει ως στόχο να διοχετεύσει την ανθρώπινη οργή και αγανάκτηση στο αλληλοφάγωμα.

«Κοινωνικό αυτοματισμό» έχουμε όταν μία ή περισσότερες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες στρέφεται/στρέφονται εναντίον μιας άλλης. «Κοινωνικό αυτοματισμό» έχουμε όταν ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών επιτίθενται εναντίον άλλων ομάδων, οι οποίες διεκδικούν τα αιτήματά τους με μη αποδεκτό -από τους έχοντες και κατέχοντες- τρόπο.

Δημήτρης Ζάχος 8/9/2011


Ούτε 24 ώρες δεν έχουν περάσει από το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο Παρίσι και τα αποτελέσματα του κοινωνικού αυτοματισμού προκαλούν τρόμο. Ενώ είναι ακόμα πολύ νωρίς και οι πληροφορίες αρκετά συγκεχυμένες για να γίνει σοβαρή ανάλυση των αιτιών, κάθε είδους φασίστες και λοιποί “αγανακτισμένοι πολίτες” είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ένα νέο κυνήγι μαγισσών εναντίων των έγχρωμων, των αλλόθρησκων και των διαφορετικών. Οι νηπιακές πολιτικές αναλύσεις των παραπάνω, καταλήγουν κυρίως στα τρία εξής συμπεράσματα:


1. Να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για όποιον πιστεύει ότι οι πρόσφυγες έχουν σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις – ή δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στη Συρία, ή απλά είναι ρατσιστής και βρίσκει ευκαιρία να ρίξει το δηλητήριο του προς οτιδήποτε “ξένο”. Οι πρόσφυγες, είναι αυτοί που θαλασσοπνίγονται για να ξεφύγουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, και τον εμφύλιο.

Αν τα ευρωπαϊκά κράτη με τις μεθόδους ταυτοποίησης και καταγραφής που χρησιμοποιούν, δεν είναι ικανά να ξεχωρίσουν, τους φανατικούς ισλαμιστές που πιθανώς να έχουν κρυφτεί μέσα στο πλήθος, από τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο γι΄ αυτούς και τα παιδιά τους, τότε πρέπει να βρεθούν νέες μέθοδοι ελέγχου, όχι να κλείσουν τα σύνορα. Αν κλείσουν τα σύνορα, η Ευρώπη δε διαφέρει σε τίποτα από τους τρομοκράτες – δολοφόνους του Παρισιού.

2. Nα ισοπεδώσουμε το ISIS βομβαρδίζοντας το.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει λόγο ύπαρξης. Αν κάποιος θεωρεί ότι ομάδες ακραίων ισλαμιστών, απέκτησαν ξαφνικά και χωρίς την υποστήριξη του δυτικού κόσμου, τόσο μεγάλη δύναμη, είναι το λιγότερο αφελής. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτή που παρουσιάζεται στα δελτία των οχτώ. Το τζιχάντ είναι το μέσο για την πολιτική και την  κοινωνική αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, μιας περιοχής που την τελευταία δεκαπενταετία έχει θρηνήσει αμέτρητα θύματα.

Τον Αύγουστο του 2014 η Le Monde είχε αποδείξει ότι η Γαλλία έστελνε για τουλάχιστον ένα χρόνο οπλισμό σε ομάδες ανταρτών που δρούσαν στη Συρία, πάρα πολλοί από τους οποίους εντάχθηκαν αργότερα στις τάξεις του ISIS. Τα πνευματικά αδέρφια αυτών που εξόπλιζε λοιπόν η Γαλλία, χθες αιματοκύλησαν το Παρίσι. Ο σπόρος του μίσους έχει πλέον φυτευτεί. Ακόμα και αν το ISIS καταστραφεί, υλικά, πολλοί υπέρμαχοι του, ακόμη και ανένταχτοι, θα συνεχίζουν να αποτελούν απειλή.

3. Το ισλάμ πρέπει να εξαφανιστεί από την Ευρώπη.

Στο Παρίσι, το ποσοστό των μουσουλμάνων αγγίζει το 15%, χωρίς αυτό να επηρεάζει την “κανονικότητα”. Η γενίκευσεις μετά από τέτοια τραγικά συμβάντα, είναι επικίνδυνες και συνήθως δεν είναι είναι αθώες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατομμύρια μουσουλμάνοι καταδικάζουν το φασιστικό τυφλό χτύπημα και στέκονται αλληλέγγυοι στα θύματα και το γαλλικό λαό. Πέρα όμως από τα όμορφα νούμερα του διαδικτύου, ακόμα και η σκληρή πραγματικοτητα έρχεται να επιβεβαιώσει το επιχείρημα της διαφορετικότητας μεταξύ μουσουλμάνων και τζιχαντιστών, με πάνω από μισό εκατομμύριο να έχουν δολοφονηθεί από το ISIS (220 χιλιάδες μόνο στη Συρία)

Αρκεί να σκεφτούμε πόσα εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ασφάλειας με εμάς θεατές. Αν για παράδειγμα η στρατιωτική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνηση με το Ισραήλ, ήταν αρκετή, για να θεωρηθεί ο ελληνικός λαός συνεργός στις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων, τότε το παιχνίδι θα είχε χαθεί από καιρό.


Παρίσι Eiffel

Να ευχηθούμε δύναμη στα θύματα τις επίθεσης και ας απομονώσουμε τους ρατσιστές

#SolidarityWithParis

Σχόλια