Επιμέλεια κειμένου: Θανάσης Ξάνθος

Το βράδυ της Πέμπτης, απαιτούσε θέατρο και μάλιστα πρεμιέρα. Τα βήματα μου λοιπόν με οδήγησαν την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο μέρος, με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ώρα 21.00 και βρίσκομαι έξω από το θέατρο Γκλόρια στην οδό Ιπποκράτους για να παρακολουθήσω την κωμωδία «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» με πρωταγωνιστές την Μαρία Καβογιάννη και τον Λάκη Λαζόπουλο!

Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» (Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?) του Φιλίπ ντε Σοβερόν με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί και Ελοντί Φοντάν, μεταξύ άλλων, ήταν από τις ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση το καλοκαίρι του 2014. Η υπόθεσή της περιστρεφόταν γύρω από τον Κλοντ και τη Μαρί, που μεγάλωσαν τις κόρες τους με την προοπτική να καταλήξουν σε έναν γάμο, ο οποίος θα εκπληρώνει το Καθολικό «Γαλλικό Όνειρο». Εκείνες όμως προτίμησαν για συζύγους τους έναν Εβραίο, έναν Άραβα κι έναν Κινέζο. Η ταινία συζητήθηκε για την ευρηματικότητά της, το χιούμορ της και την εύστοχη κριτική της απέναντι στον συγκαλυμμένο ρατσισμό της καθημερινότητας με τον «παλιό καλό τρόπο» των λαϊκών ταινιών του ’60, όπου ο μέσος άνθρωπος ταυτιζόταν με τους ήρωες καθώς ήταν πράγματι ένας από αυτούς.

lakis_lazopoulos

Οι ήρωες της ταινίας αυτής, όμως, πήραν ελληνική υπόσταση και παρουσιάζονται στο θεατρικό σανίδι, προσφέροντας εξίσου άφθονο γέλιο κι ευρηματικό χιούμορ! Ο Λάκης Λαζόπουλος αναλαμβάνει την διασκευή και σκηνοθεσία του έργου, αναδεικνύοντας τις καλά κρυμμένες αλήθειες, τα κοινά μυστικά και τα ακατάληπτα ψεύδη που διαμορφώνουν τα αντανακλαστικά της συμπεριφοράς μας απέναντι σε ένα τόσο σημερινό και τόσο ιδιότυπο ζήτημα, όπως αυτό της πολυπολιτισμικότητας και της ανάγκης συμβίωσης με τον «άλλον». Ως βασικός πρωταγωνιστής του έργου και ο πατέρας των 4 κοριτσιών που τις ανάθρεψε με τις καλύτερες συνθήκες, ανεβαίνει στην σκηνή και χαρίζει άφθονο γέλιο στο κοινό με τις ατάκες του. Ιδιότυπο χιούμορ, που συνάδει με τις εξελίξεις της εποχής και περνά σαφή μηνύματα στο κοινό, ατάκες που προσαρμόζονται στα δεδομένα των ημερών και αυτή η δαιμόνια επαφή με τον κόσμο, κάνει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη ακόμη πιο αγαπητό.

 Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς την …. σύζυγο του Αποστόλη (Λάκης Λαζόπουλος), Μαρί (Μαρία Καβογιάννη), η οποία κεντάει πάνω στην σκηνή με το ταλέντο της, το θεσπέσιο και εμβληματικό χιούμορ της αλλά και το πηγαίο ήθος της ως γυναίκα και ηθοποιός. Κάθε ατάκα της, χαρίζει γέλιο μέχρι δακρύων και κάθε της μορφασμός πάνω στο θεατρικό σανίδι, σε κάνει να την εκτιμάς όλο και πιο πολύ.

Η συχνή εναλλαγή των πολύ εύστοχων σκηνικών, βοηθάει και τους υπόλοιπους ηθοποιούς (κόρες και γαμπροί) να ανελιχθούν πάνω στην σκηνή ο ένας περισσότερο από τον άλλον. Έξυπνες ατάκες και ιδιαίτερα κοστούμια, διάλογοι που συναρπάζουν από την αρχή ως το τέλος και χαρίζουν στους ηθοποιούς το πιο δυνατό μας χειροκρότημα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ :

Ηθοποιοί: Λάκης Λαζόπουλος, Μαρία Καβογιάννη, Τζένη Θεωνά, Νίκος Γκέλια, Kenny Moses Adetu, Ελεάνα Στραβοδήμου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Μάγια Ανδρέου, Chalil Alizada, Κουέι Φανκ Γιανγκ, Κωνσταντίνος  Καλαγκμπόρ, Νάταλι Ερνέστα.

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Κίνηση: Φρόσω Κορρού

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου

Παραγωγή: Κάρολος Παυλάκης

Το τραγούδι της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Από 5 Νοεμβρίου κάθε Τετάρτη, Κυριακή 19:15, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Σάββατο (λαϊκή) 18:00. Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο βράδυ (και εορτές) : πλατεία 25 €, 20 €, Εξώστης 16, φοιτητικό 14 €, Πλατεία 20 €, εξώστης , λαϊκή  16 €, φοιτητικό, νεανικό κάτω των 26 ετών, άνω των 65 ετών 14  €,  κάρτα ανεργίας 10 € Cosmote deals for you: Τετάρτη, Πέμπτη.

Προπώληση: Δίκτυο καταστημάτων ΟΤΕ και ΓΕΡΜΑΝΟΣ και www.tickethour.com. Ώρες ταμείου: Τρίτη έως Κυριακή 10:30 – 13:30 & 17:00 – 21:30.

Πηγή: http://tospirto.net/

Σχόλια