Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο

Εάν κανείς αποφασίσει να σπουδάσει στην Ιταλία, σίγουρα θα εντυπωσιαστεί από την ιστορική κληρονομιά αυτής της χώρας. Πράγματι, ως πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Ρώμη, κάποτε ήταν το πολιτικό κέντρο του δυτικού πολιτισμού. Στο πέρασμα των αιώνων, η Ιταλία έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό και την κοινωνία της Ευρώπης και θεωρείται γενέτειρα της Αναγέννησης.

Είτε ψάχνετε για Bachelor, Master, Διδακτορικό ή ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα σπουδών, στην Ιταλία θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων που θα ταιριάζει σίγουρα στις εκπαιδευτικές σας ανάγκες αλλά και τις προσωπικές σας προσδοκίες.

Τα ιταλικά πανεπιστήμια ιδρύθηκαν το 12ο αιώνα και είναι τα παλαιότερα στον δυτικό κόσμο. Η Ιταλία είναι πρωτοπόρος σε κάθε τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ιδίως στους τομείς του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, των εφαρμοσμένων επιστημών αλλά και των τεχνών.

Ακόμη, η έρευνα θεωρείται από την ιταλική κυβέρνηση μέρος της στρατηγικής της για τη διατήρηση υψηλών προτύπων στον τομέα της παγκόσμιας τεχνολογικής ανάπτυξης. Η βασική έρευνα τροφοδοτεί συνεχώς την τεχνολογική τεχνογνωσία και επιτρέπει την πρόοδο στις διεθνείς σχέσεις. Η Ιταλική δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα εκτιμάται ιδιαίτερα, ειδικά σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια, το περιβάλλον και τις μεταφορές.

italy

 Γιατί να σπουδάσει κάποιος στην Ιταλία;

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία άνοιξε το δρόμο για το σύγχρονο πανεπιστημιακό σύστημα. Υπήρξε το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του είδους του στον ανεπτυγμένο κόσμο, που χρονολογείται από το 1088, και ήταν εκεί που επινοήθηκε η λέξη «πανεπιστήμιο».

Μάλιστα δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, ότι το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια έχει την υψηλότερη βαθμολογία ως ίδρυμα της Ιταλίας και έρχεται 182ο στην QS World University κατάταξη για το 2014-15. Το Πανεπιστήμιο Sapienza Ρώμης βρίσκεται στην 202η θέση, ενώ το Πολυτεχνείο του Μιλάνου στην 229η.

Υπάρχουν 89 πανεπιστήμια στην Ιταλία, μαζί με πολυτεχνεία και άλλες ακαδημίες που αποτελούν τμήμα του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είτε σας ενδιαφέρει να ανακαλύψετε την πλούσια κλασική ιστορία της χώρας ή να εργαστείτε σε σύγχρονες ερευνητικές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας, ένα Master στην Ιταλία θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σπουδών στο εξωτερικό.

Πόσο δημοφιλείς είναι οι σπουδές Master στην Ιταλία;

Η Ιταλία πάντα προσέλκυε φοιτητές και μελετητές από όλο τον κόσμο και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα. Σχεδόν 80.000 φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό στην Ιταλία, καθιστώντας την έναν από τους πιο δημοφιλείς διεθνείς προορισμούς σπουδών στην Ευρώπη.

Πόσο καιρό διαρκεί ένα μεταπτυχιακό στην Ιταλία;

Τα περισσότερα πτυχία Master διαρκούν δύο χρόνια και ένα Ιταλικό ακαδημαϊκό έτος αρχίζει συνήθως τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Ιούλιο.

Πόσο κοστίζει συνήθως ένα μεταπτυχιακό στην Ιταλία;

Τα δίδακτρα για τους ξένους φοιτητές στην Ιταλία είναι συνήθως μεταξύ 2.000-3.000 € ετησίως. Ορισμένα προγράμματα αγγλικής γλώσσας μπορεί να είναι πιο ακριβά, περίπου στα € 5.000.

Υπάρχουν προγράμματα που να διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα;

Τα περισσότερα πτυχία Masters στην Ιταλία διδάσκονται στα ιταλικά, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός διεθνών προγραμμάτων προσφέρονται τώρα και σε άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών. Τα περισσότερα πανεπιστήμια παρέχουν μαθήματα ιταλικής γλώσσας για τους ξένους φοιτητές.

Παρακάτω παραθέτουμε μία λίστα μεταπτυχιακών στην Ιταλία:

Οικονομικά

UNIVERSITY OF PAVIA

ERASMUS MUNDUS MASTER COURSE

  • International Master in Economics and Finance

CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE

SDA BOCCONI SCHOOL OF MANAGEMENT

Αρχιτεκτονική

DOMUS ACADEMY

IED – ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN CAGLIARI

IED – ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN TORINO
Τέχνες

ROME BUSINESS SCHOOL

IED – ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN

DOMUS ACADEMY

MIP POLITECNICO DI MILANO SCHOOL OF MANAGEMENT

TURIN SCHOOL OF DEVELOPMENT

SCUOLA POLITECNICA DI DESIGN SPD

POLITECNICO DI MILANO
Μηχανική

POLITECNICO DI MILANO

UNIVERSITY OF CATANIA
Ιατρικές Επιστήμες

UNIVERSITY OF PAVIA

UNIVERSITY OF PAVIA

UNIVERSITY OF SIENA

Ανθρωπολογικές & Κοινωνικές Επιστήμες

CENTRE INTERNATIONAL DE FORMATION EUROPÉENNE (CIFE)

UNIVERSITY OF MACERATA

THE EUROPEAN INTER-UNIVERSITY CENTRE FOR HUMAN RIGHTS AND DEMOCRATISATION (EIUC)

CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE
Νομικές Επιστήμες

TURIN SCHOOL OF DEVELOPMENT

INDIRA GANDHI INSTITUTE OF DEVELOPMENT RESEARCH
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στα μεταπτυχιακά:

Σχόλια