Τι είναι λοιπόν εύκολο και τι δύσκολο; Το μονοπάτι που επιλέγει ο καθένας και οι συνέπειες αυτής της επιλογής μακροπρόθεσμα.

Τι είναι εύκολο;
-Τίποτα.

Με τι κριτήρια κατηγοριοποιούμε κάτι σε εύκολο και δύσκολο;
Μάλλον το εύκολο το βρήκαμε στην ιδέα του κοντινού στόχου, εκείνου που δε θέλει πολύ κόπο και ιδρώτα, εκείνου που είχαμε μια σιγουριά πολλαπλάσια για το θετικό του αποτέλεσμα. Στο εύκολο δεν δώσαμε και πολύ αξία όσο περνούσε απ’ το χέρι μας. Πέρασε, αρχειοθετήθηκε και κατευθυνθήκαμε σε μεγαλύτερους στόχους.

Τι είναι λοιπόν το εύκολο;
-Εκείνο που αποφύγαμε.
Ή διαφορετικά, εκείνο που δεν το διαλέξαμε γιατί δε θα μας χάριζε την πληρότητα τουλάχιστον στη συνείδηση μας.

Σε όλους αρέσει η επανάπαυση, η χαλάρωση. Αν ήταν δυνατόν να γίνονταν όλα με το πάτημα ενός κουμπιού, θα το διαλέγαμε. Για πόσο όμως;

Μετά θα αισθανόμασταν ημιτελείς, καταφέρνοντας κάτι χωρίς ουσιαστικά να κάνουμε τη προσπάθεια που μας φέρνει σε αυτό το κάτι.

Άρα ποιον πρέπει να χειροκροτήσουμε;

Που βρισκόμαστε εμείς μέσα σε όλο αυτό;

Απ’ την άλλη τι ορίζουμε ως δύσκολο;

Κάτι που απαιτεί προσπάθεια και υπομονή. Κάτι το οποίο μας εξαντλεί απ την μία έννοια, μας παρέχει κίνητρο απ’ την άλλη. Αυτό είναι. Το κίνητρο δίνει την υπόσταση σε όλη τη διαδικασία, χωρίς αυτό γιατί παλεύεις;

Και εκεί κάπου βρίσκεσαι και εσύ μέσα σε όλο αυτό.

Κάνεις κάτι το οποίο δεν σχηματίζεται στο ‘’πι και φί’’ λόγω συνθηκών, λόγω ιδεολογίας, λόγω εγωιστικών τάσεων για παραπάνω θέλω; Ποια σημασία έχει στη τελική; Προσπαθείς όμως προκειμένου να φέρεις εις πέρας ένα έργο το οποίο έχει κάποια σημασία για σένα, είτε σχετίζεται άμεσα με σένα, είτε με άλλο επίπεδο της κοινωνικής πυραμίδας.
Το θέμα είναι ότι στο τέλος, όποιον και να ωφέλησε θα είσαι αυτός που θα χειροκροτήσει αυτή τη πορεία.

Και εκεί θα δεις τις ικανότητες σου και θα προχωρήσεις σε άλλους στόχους πιο δύσκολους γιατί το επίπεδο ανέβηκε, στη δυσκολία του βρήκες το νόημα, έμαθες και κάτι καινούριο σήμερα για τον εαυτό σου.

Τι είναι λοιπόν εύκολο και τι δύσκολο;

Το μονοπάτι που επιλέγει ο καθένας και οι συνέπειες αυτής της επιλογής μακροπρόθεσμα.

“Happiness does not come from doing easy work but from the afterglow of satisfaction that comes after the achievement of a difficult task that demanded our best.”

Theodore Isaac Rubin

 

Σχόλια