1) Πες μας λίγα λόγια για σένα και την σχέση σου με τη νομική σχολή  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου φοιτάς;

Η επιλογή της Νομικής εξ’αρχής δεν προσανατολιζόταν τόσο στη μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση, όσο στη επιλογή σχολής που διευρύνει τους ορίζοντες κ οξύνει την κριτική σκέψη. Σπουδάζοντας στην Νομική έχω γνωρίσει πολλούς φοιτητές, που δραστηριοποιούνται στην πόλη και το Πανεπιστήμιο και σε εμπνέουν να ασχοληθείς με κάτι που σε ενδιαφέρει πέρα από τα στενά όρια του αντικειμένου σπουδών.

 

2) Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αναλάβεις την θέση της curator του ΤEDxUniversityofMacedonia και πως θα χαρακτήριζες αυτή σου την εμπειρία; 

Την περασμένη χρονιά ήμουν υπεύθυνη εθελοντών στην οργανωτική ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia. Θεώρησα, λοιπόν, ότι σαν υπεύθυνη της οργανωτικής ομάδας θα μπορούσα να συνεχίσω την διαμόρφωση της κουλτούρας ενός φοιτητικού TEDx στην Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, είναι υπέροχο να είσαι ενεργός εντός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αλλά και να προσφέρεις μια εμπειρία διοργάνωσης συνεδρίου σε συνομήλικους σου, προκειμένου να δουλέψουν εθελοντικά για ένα κοινό σκοπό. Σίγουρα οι τελευταίοι 8 μήνες είναι ξεχωριστοί με πολλές όμορφες στιγμές και συνεχώς νέα γνώση χάρη στη συνεργασία και την τριβή με τα μέλη της ομάδας.

 

3) Έχει τύχει στο παρελθόν να παρακολουθήσεις άλλες εκδηλώσεις TEDx;

Πέρα από την συμμετοχή στην διοργάνωση του TEDxUniversityofMacedonia για το 2014, παρακολούθησα τον περασμένο Μάιο το TEDxThessaloniki, με θέμα ‘Bridging Spaces’.

 

4) Τι θα έλεγες πως είναι αυτό που κάνει το ΤEDxUniversityofMacedonia  ξεχωριστό;

Θα έλεγα ότι το TEDxUniversityofMacedonia είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τον θεατή. Προσπαθούμε με ένα οικονομικό εισιτήριο για την Live αίθουσα και με δωρεάν εισιτήριο για την αίθουσα του Livestreaming, να αποχωρήσει το κοινό από την εκδήλωση με ένα αίσθημα πληρότητας. Με την έννοια ότι, παρακολουθεί ομιλητές από διαφορετικά backrounds, ψυχαγωγείται από τους καλλιτέχνες, παίρνει μέρος σε πολλές παράλληλες δραστηριότητες, αλληλεπιδρά τόσο με το κοινό όσο και με όλους τους παραπάνω σε ένα πολύ ζεστό φοιτητικό κλίμα. Θέλουμε ο κάθε θεατής να νοιώσει οικεία και να απολαύσει πραγματικά την ημέρα του Σαββάτου, που επέλεξε να αφιερώσει στο TEDx.

 

5) Το θέμα του τρίτου ΤEDxUniversityofMacedonia  είναι το  «Blind Spot». Τι σημαίνει για σένα αυτό και πως θα προσπαθήσετε να το αποδώσετε στην εκδήλωση;

Το Blind Spot για μένα συμβολίζει κυρίως ανθρώπους και καταστάσεις. Kάποιες φορές υπάρχει κάτι που μας μπλοκάρει σε αυτό που βιώνουμε, και δυσκολευόμαστε να το διαπιστώσουμε, να το εξηγήσουμε και να προχωρήσουμε παραπέρα λίγο σοφότεροι. Σε εκείνο το σημείο είναι που οφείλουμε να διευρύνουμε την οπτική μας, να γίνουμε λιγάκι πιο παρατηρητικοι και “περίεργοι”, ώστε να ανακαλύψουμε, ότι κάθετί γύρω μας έχει πολλές περισσότερες όψεις από όσες είχαμε σκεφτεί.

Πρακτικά στο TEDx το Blind Spot λειτουργεί ως εξής: Ο κάθε θεατής προέρχεται από διαφορετικό περιβάλλον,έχει διαφορετικές γνώσεις και έχει έρθει για διαφορετικούς λόγους στο TEDx. Μέσα από 12 ομιλίες σε ποικιλία γνωστικών αντικειμένων, workshops και κυρίως μέσα από συναναστροφή με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο, μπαίνει σε μια διαδικασία πρόκλησης. Βγαίνει έξω από τα νερά του με σκοπό να ακούσει ή να δει μερικά άγνωστα ως τότε αντικείμενα/ ιδέες/ δραστηριότητες. Για τον θεατή στόχος της πρόκλησης αυτής είναι να διευρύνει την οπτική του γωνία μετά το συνέδριο.

 

6) Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία επέλεξες την ομάδα που θα πλαισιώνει το τρίτο ΤEDxUniversityofMacedonia;

Όσο τυπικά κριτήρια και να θέσεις είναι πάντα πρόκληση μέσα από μια συνέντευξη λίγης ώρας, να εμπιστευτείς και να αποφασίσεις τα άτομα που θα πλαισιώνουν μια διοργάνωση που έχει ήδη ένα σταθερό κοινό από τις προηγούμενες δύο χρονίες. Η υπευθυνότητα και το πάθος όμως ξεχωρίζουν. Η γνώση έπεται. Έρχεται μέσα από την πρακτική εμπειρία που θα ζήσει ο καθένας και φυσικά την θέληση του να μαθαίνει συνεχώς και να εξελίσσεται. Δεν αναζητούσα ποτέ τον τέλειο “υποψήφιο”.

 

7) Γιατί οφείλει κάποιος να παρακολουθήσει το ΤEDxUniversityofMacedonia  ;

Αξίζει να συμμετέχεις στο TEDx μας για όλους τους παραπάνω λόγους. Κυρίως όμως αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος το αποτέλεσμα, που παράγεται, όταν συνενωθούν εθελοντικά, αλλά με πάθος οι δυνάμεις φοιτητών από διαφορετικές σχολές και ιδιοσυγκρασίες.

 

8) Κλείνοντας την συνέντευξη κι αφού σε ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις ποιο είναι το κομμάτι της εκδήλωσης στο οποίο βασίζεστε περισσότερο;

Σίγουρα για κάθε διοργάνωση TED & TEDx πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι ομιλίες. Οι ομιλίες θα αποτελέσουν το βήμα μέσα από το οποίο οι “ιδέες κάθε τοπικής κοινότητας που αξίζει να διαδοθούν” θα αποκτήσουν οικουμενικότητα. Για την μεγαλύτερη διάδοση των ιδεών των TEDx, άλλωστε ακολουθεί διαδικασία μετάφρασης κάθε ομιλίας σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.

Παρ’όλα αυτά για την φετινή διοργάνωση μεγάλη προσοχή δόθηκε στις συνεργασίες που αφορούν τόσο τις χορηγίες του συνεδρίου, όσο και το marketing. Για να αποκτήσει βιωσιμότητα μια φοιτητική διοργάνωση με διαφορετική ομάδα κάθε χρόνο, οι σωστοί συνεργάτες είναι το Α και το Ω.

Σχόλια