Σε λιγότερο από δύο χρόνια από το πρώτο ανέβασμά της και πιο επίκαιρη από ποτέ επιστρέφει η κωμωδία «Πραξικόπημα» του Μιχάλη Δαρνάκη και της Μαρίας Λαφτσίδου, αυτή την φορά στο θέατρο Αθήναιον της Θεσσαλονίκης. Μια κωμωδία με καρτουνίστικη αισθητική που σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Μαυρίδης και της οποίας τα σκηνικά ανέλαβε ο Νίκος Καλαϊτζίδης. Εμείς την παρακολουθήσαμε, διασκεδάσαμε, και σας γράφουμε δυο λόγια για το πως μας φάνηκε.

Ελλάδα 2015. Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο κακός ψεκάζει τους πάντες με μια φόρμουλα που αποβλακώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μετατρέπει τους πολίτες σε υποχείρια. Έτσι οι δύο σούπερ-ήρωες αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλουν το δικό τους…Πραξικόπημα.

Μια εναρκτήρια υπόθεση φανταστική, πιθανότατα συμβολική της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, αρχικά πλασαρισμένη σε δύο πόλους: αυτή του κακού κι αυτή του καλού/αγαθού. Η αρχική αυτή εντύπωση θα ανατραπεί λεπτό προς λεπτό δίνοντας τα μελανά σημεία του κάθε άκρου (εν τέλει όχι τόσο άκρου) με τρόπο σχολιαστικό και όχι ρηχό και «στο πιάτο», καταλήγοντας σε μια υπόθεση σαρκαστική κυριότερα ως προς την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του σύγχρονου νεοέλληνα (με τον οποίο άλλωστε θα ασχοληθεί εκτενέστερα από ότι με τον «κακό» της ιστορίας). Σε μια χώρα που η μετατόπιση των ευθυνών ανθεί και η πολιτική σάτυρα περιορίζεται μόνο στην πλευρά των πολιτευομένων, το κωμικό συγγραφικό δίδυμο Δαρνάκης-Λαφτσίδου επιχειρεί την δίκαιη μοιρασιά των ευθυνών μέσα από την σύγχρονη, χιουμοριστική πένα του, καταλήγωντας σε μια κωμωδία περισσότερο κοινωνικά σχολιαστική παρά πολιτική (κατά την γνώμη μου και πιο ενδιάφερουσα). Ακολουθώντας την γωνίας εστίασης της παράστασης θα φύγεις από το θέατρο έχοντας περάσει ένα όμορφο, ελαφρύ βράδυ. Βάζοντας την παράσταση απέναντι σου, η κριτική σου σκέψη σίγουρα θα σου φανερώσει περισσότερα.

Διάλογοι απλοί, ντυμένοι με την παιδική αφέλεια των πρωταγωνιστών, αλλά δηκτικοί και ευφυείς, γραμμένοι σε μια σύγχρονη γλώσσα που θα καλύψει ένα ευρύ ηλικιακό (και όχι μόνο) φάσμα θεατών. Το χιούμορ δείχνει να είναι η γενικότερη βάση της παράστασης, ανεξάρτητα από το συνολικό βαθύτερο μήνυμα που αυτή περνά, καθιστώντας την μια κωμωδία όπως περίπου θα ήθελε να την απολαύσει ο μέσος θεατής στην Ελλάδα του 2015 με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σκηνοθεσία σε μια συγκεκριμένη φόρμα, επικουρική της ιδέας και της υποκριτικής των ηθοποιών, και σκηνικά ταιριαστά στην καρτουνίστικη αισθητική της παράστασης. Κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία και υποκριτική φαίνεται να παντρεύτηκαν με τόσο ταιριαστό τρόπο που μόνο έναν πράγμα φανερώνουν: την κοινή γραμμή πλεύσης και την αρμονική συνύπαρξη των επιμέρους παραγόντων για το συνολικό αποτέλεσμα, χαρακτηριστικό αξιοζήλευτο αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας των συντελεστών.

To “ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ” σηκώνει αυλαία στις 6 Νοεμβρίου στο θέατρο «Αθήναιον» της Θεσσαλονίκης και το frapress, αγκαλιάζοντας την πολιτική και κοινωνική άποψη των νέων του σήμερα -αυτών που (που ξέρεις!) μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο- ιδωμένη μέσα από την τέχνη του θεάτρου, σας προτείνει να μην το χάσετε.

 

Συντελεστές
Κείμενο: Μιχάλης Δαρνάκης και Μαρία Λαφτσίδου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μαυρίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Σχεδιασμός Αφίσας: Γιώργος Λιάγκας
Φωτογραφία: Ειρήνη Λογγινίδου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Γεωργαντά, Μαρία Λαφτσίδου, Μιχάλης Δαρνάκης
Παραγωγή: MermiΞ

Πληροφορίες
Θέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35 , Τηλέφωνο 2310 832 060)
Ώρα έναρξης: Παρασκευή & Σάββατο (6-7, 13-14, 20-21 Νοεμβρίου) στις 21:00, Κυριακή (8-15-22 Νοεμβρίου) στις 20:00.
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό – πολυτέκνων – ανέργων -ΑΜΕΑ).
Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310 832 060 & 6908647894

 

Σχόλια