Το Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους

Το Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους

Το Οpen House είναι ένα αρχιτεκτονικό project που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1992 και σηματοδότησε κατ’αυτό τον τρόπο ένα ταξίδι σε διάφορες πόλεις ανά την υφήλιο όπως Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα, Ελσίνκι, Τελ Αβιβ, Mελβούρνη, Μπουένος Άιρες κτλ. Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική δράση που περιλαμβάνει δωρεάν ξενάγηση σε ποικίλους χώρους στην εκάστοτε πόλη που λαμβάνει χώρα και έχει ως σκοπό να εξοικειώσει το κοινό με την αρχιτεκτονική ιστορία της κάθε πόλης δοσμένη με έναν απλό και ευχάριστο τρόπο. Είναι ουσιαστικά μία ξενάγηση πολιτιστικού χαρακτήρα στα άδυτα της κάθε πόλης, σε κτίρια και γειτονιές που μπορεί να βλέπεις κάθε μέρα και να αναρωτιέσαι πως δημιουργήθηκαν και τι σκεφτόταν ο αρχιτέκτονας που τις σχεδίασε. Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, το Οpen House ξεκίνησε το 2012 και καθιερώθηκε έκτοτε ως ένας πολιτιστικός θεσμός μεγάλου κύρους που καλεί αρχιτέκτονες και όχι μόνο να εξερευνήσουν τα κτίρια που ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Η ξενάγηση γίνεται από εθελοντές που συνοδεύουν το κοινό σε αυτό το μαγικό ταξίδι στο χώρο της αρχιτεκτονικής και οι οποίοι ξεπερνούν τους 350. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 το Οpen House προσέλκυσε το ενδιαφέρον 25.000 πολιτών και ο αριθμός φημολογείται ότι θα είναι ακόμη πιο αυξημένος φέτος. Το Open House θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Νοεμβρίου και θα τεθούν σε έκθεση 65 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Το Μπενσουσαν Χαν στη Βαλαωρίτου.

Το Μπενσουσαν Χαν στη Βαλαωρίτου.

Η βίλα Μπιάνκα

Η βίλα Μπιάνκα

Η βίλα Πετρίδη

Η βίλα Πετρίδη

Αναφορικά, σε αυτά τα κτίρια συμπεριλαμβάνονται και το Μπενσουσάν Χαν, το Αλατζα Ιμαρετ, το Μουσείο Ατατούρκ, κάποιες νεοκλασικές βίλες στη Β. Όλγας, μία βιβλιοθήκη στην Άνω Πόλη, το Ολύμπιον, διαμερίσματα και πολλοί ακόμη χώροι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το καλό είναι ότι η επιλογή των χώρων δεν περιορίστηκε ρητά στο κέντρο και υπάρχουν χώροι και κτίρια που προσφέρονται για ξενάγηση σε κάθε γωνιά της πόλης.

To Αλατζά Ιμαρέτ ή "Πολύχρωμο άσυλο",τζαμί του 15ου αιώνα.

To Αλατζά Ιμαρέτ ή “Πολύχρωμο άσυλο”,τζαμί του 15ου αιώνα.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι υπάρχουν ωράρια και η ξενάγηση προσφέρεται για συγκεκριμένες ώρες τις οποίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στην επίσημη σελίδα του Οpen House της Θεσσαλονίκης: ( Η ξενάγηση γίνεται με σειρά προτεραιότητας και δυστυχώς, δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου) αλλά και στο επίσημο ενημερωτικό  περίπτερο του Οpen House στην πλατεία Αριστοτέλους το οποίο θα λειτουργήσει στις 16-22 Νοεμβρίου στις 10.00-22.00. Eπιπλέον, προσφέρεται και ξενάγηση με ποδήλατο (Οpen Bike Tour) της οποίας το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ, διαρκεί 2-2,5 ώρες και η διαδρομή είναι περίπου η ακόλουθη: Οpen Box(το ενημερωτικό περίπτερο του Οpen House)-Νέα Παραλία-Βίλα Καπαντζή-Διαμέρισμα στα Ηλύσια-Γραφείο στην Αριστοτέλους-Open Box.

Ειλικρινά, αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στη λίστα με τα κτίρια και να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά αν έχετε ελεύθερο χρόνο!

 

Σχόλια