Ξέρετε πώς είναι να βγαίνουμε έξω με το κινητό και να κρατάμε το βλέμμα μας μόνο σε αυτό. Δείτε τώρα πώς φαίνεται ο εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς αυτές!

Επιμέλεια: Μαρίνα Κυβελέα

Ο εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές των νέων γίνεται θέμα του φωτογράφου Eric Pickersgill και οι εικόνες είναι αφύσικες, σχεδόν σουρεαλιστικές.

Πώς θα επιβιώναμε σ’ένα χώρο χωρίς τεχνολογία;
-Πλέον δύσκολα, έχει γίνει σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Πώς, όμως, θα κυλούσε η ζωή μας εάν δεν ήμασταν εθισμένοι στις μικρές και μεγαλύτερες συσκευές ως προέκταση του χεριού μας;
-Καλύτερα!

…θα απαντούσαμε η πλειοψηφία.

Όμως και πάλι δε θα κάναμε κάτι γι’ αυτό απλά θα το αποδεχόμασταν, και θα συνεχίζαμε τη μέρα μας.

Η τεχνολογία είναι ένα θαύμα, σηματοδοτεί την ανάπτυξή μας σε μεγάλο βαθμό και διευκολύνει μέχρι και σώζει ζωές.

Επειδή όμως καθετί καλό έχει και το τίμημά του, οι παροχές και εξυπηρετήσεις που προσφέρει ο ιστότοπος και τα προϊόντα πρόσβασής του, σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν εθιστικά.

Η ενημέρωση , η ψυχαγωγία, τα χρώματα και οι εικόνες , τα παιχνίδια , η εκμηδένιση των αποστάσεων… ένας κόσμος γεμάτο ιδέες που λησμονεί λίγο τον πραγματικό ή που μας κάνει να φανταζόμαστε έναν ιδεατό κόσμο.
Ωστόσο, ένα μεγάλο πλήγμα το οποίο δυσκολεύεται να κατανοήσει ο μέσος άνθρωπος είναι πως αδυνατεί να διαχειριστεί την ανταμοιβή αυτού του συστήματος.
Και για τον ίδιο είναι ένα πλήγμα αφανές για αρκετό καιρό, αφού του προσφέρει μια α’ ευχαρίστηση…
Μέχρι να του δείξεις την “ρουτίνα” του…

εθισμός_1

εθισμός_2

Απ’ τη μια είναι εύλογο το ότι από ήδη μικρή ηλικία τα παιδιά δύνανται να έρθουν σ’επαφή με τον κόσμο της τεχνολογίας, να ενισχύσουν την φαντασία τους και να επενδύσουν σε αυτή, πριν εξασθενήσει αρκετά προς την ενηλικίωση λόγω συνθηκών.
Από την άλλη, όταν η επαφή αυτή καταλήγει εθιστική, προσπαθούμε να αποφύγουμε να αντικρύσουμε την πιο τρυφερή ηλικία και την ακράδαντη ένδειξη ανεμελιάς στην ανθρώπινη ύπαρξη να χάνει τα πιο αξιοζήλευτα προτερήματά της. Είναι θλιβερό να βλέπεις τις πιο ενεργητικές φιγούρες να οδηγούνται σε παθητικότητα.

Εάν όμως προσπαθούσαμε να βρούμε μια ισορροπία, στοχεύοντας στα θετικά από κάθε πλευρά, θα εξαλείφαμε όλοι μαζί το άκρο αυτό.

 

‘’Be the bond. Not bonded
Learn why to use it, not just how
Estimate the abilities, then seize them, not just follow them’’

εθισμός_3

Σχόλια