Με ελεύθερη είσοδο στην πανέμορφη αυλή του Πολυχώρου Χυτήριο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Του Pedro Almodovar.

ΜΙΛΑ ΤΗΣ

Ώρα έναρξης: 20.00

Είσοδος ελεύθερη.

χυτήριο

Ο Benigno είναι ένας νεαρός νοσοκόμος ο οποίος περιποιείται την Alicia μια χορεύτρια που βρίσκεται σε κώμα. Ο Marco είναι ένας δημοσιογράφος ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο γιατί η φίλη του η Lydia, μια ταυρομάχος, βρίσκεται επίσης σε κώμα. Οι δυο άντρες συναντιούνται και ανάμεσά τους γεννιέται μια αληθινή φιλία. Ο πρώτος μιλάει στην ασθενή του γιατί πιστεύει ότι έτσι την κρατά στην ζωή και συμβουλεύει τον Marco να κάνει το ίδιο. Ο δεύτερος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και δεν κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με την φίλη του. Ο πρώτος πιο αισιόδοξος για την ζωή, πιστεύει ότι η επικοινωνία και ο λόγος κάνουν θαύματα ενώ ο δεύτερος πιο απαισιόδοξος θα αρχίσει να βλέπει την ζωή με άλλο μάτι.

Και εμείς μαζί με αυτόν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ

Με τους: Ντάριο Γκραντινέτι, Χαβιέ Καμάρα, Λεονόρ Γουότλινγκ, Ροσάριο Φλόρες, Τζέραλντιν Τσάπλιν

Διάρκεια: 112 λεπτά

ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Ώρα έναρξης: 22.00

Είσοδος ελεύθερη.

χυτήριο

Μια ιστορία αγάπης στο Χονγκ Κονγκ του 1962 συλλαμβάνει ο φακός του Kar-wai Wong. Όμως δεν είναι ένας έρωτας σαν όλους τους άλλους: Ο Chow (Tony –Chunking Express-Leung), αρχισυντάκτης μιας τοπικής εφημερίδας και η μυστηριώδης Li-zhen (Maggie –Chinese Box- Cheung) μοιράζονται ένα κοινό μυστικό. Οι σύζυγοί τους διατηρούν ερωτική σχέση, και η ανακάλυψη αυτή θα τους φέρει πιο κοντά. Όχι όμως όσο κοντά θα ήθελαν: Η αμοιβαία τους έλξη θα προσκρούσει στον τοίχο που έχτισαν γι αυτούς τα “νόμιμά” τους ταίρια, με την υποχώρησή τους στις επιθυμίες της σάρκας να τους υποβιβάζει αυτόματα στην ίδια -ανήθικη- κατηγορία με αυτούς. Ο ηθικός αυτός φραγμός θα τους καταδικάσει στο ανυπόφορο καθημερινό βίωμα του ανεκπλήρωτου έρωτα, με τον Wong να καταγράφει τις απελπισμένες τους ματιές, τις σπαραχτικές ψυχικές τους κραυγές, τον υπομονετικό τους αυτοβασανισμό με τρόπο σχεδόν ιεροτελεστικό, διεισδύοντας στις πιο μύχιες πτυχές των συναισθημάτων τους. Μέσα από τόνους σκληρού χιούμορ και απέραντου λυρισμού –συνεπικουρούμενος και από την προκλητικά καταθλιπτική μουσική των βιολιών του Shigeru Umebayashi -, η Ερωτική Επιθυμία καταθέτει μια συνταρακτική σπουδή στον ανεκπλήρωτο πόθο και τον σπαραγμό που αυτός προκαλεί, πλήρως απαισιόδοξη και λυτρωτικά αντί-Χολιγουντιανή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κινέζικη (Χονγκ-Κονγκ) ταινία, Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Βάι με τους: Τόνι Λενγκ, Μάγκι Τσενγκ

Διάρκεια: 98′

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Ώρα έναρξης:20.00

Είσοδος ελεύθερη.

χυτήριο

Η ταινία μας μεταφέρει στην Ιαπωνία όπου, μετά από μια μεγάλη στρατιωτική νίκη, οι Λόρδοι Βασίζου και Μίκι έχουν χαθεί στο πυκνό δάσος Κόμπβεμπ. Εκεί συναντούν μια μυστηριώδη γυναίκα η οποία διαβάζει το μέλλον το οποίο και προβλέπει λαμπρό για τους απογόνους του Βασίζου, αλλά ακόμα λαμπρότερο γι’ αυτούς του Μίκι. Όταν επιστρέφουν από την οδύσσειά τους, αμέσως καταλαμβάνουν μια καλή θέση με τη βοήθεια του αυτοκράτορα. Ο Βασίζου παρακινούμενος από την φιλόδοξη γυναίκα του, προσπαθεί να κάνει τα πάντα έτσι ώστε να εκπληρωθεί η προφητεία.

Ο Θρόνος του Αίματος αποτελεί για πολλούς το μεγαλύτερο επίτευγμα του Κουροσάβα. Πρόκειται, για μια προσαρμογή του Σαιξπηρικού Μάκβεθ που παραμένει πιστή στο πρωτότυπο ως προς τη δομή, ώστε να σέβεται τον χωρισμό του έργου σε πράξεις, αλλά κρατά ελάχιστο τον λόγο του Shakespeare στους διαλόγους της. Ο δημιουργός έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος των καθαρά θεατρικών καταστάσεων και έχει τονίσει περισσότερο τη βία και την αγριότητα.

Επομένως, η ταινία, δεν είναι μόνο μια συνάντηση δύο τεχνών, του θεάτρου με τον κινηματογράφο, αλλά και μια συνάντηση του ευρωπαϊκού με τον Ιαπωνικό πολιτισμό μιας και ένας ευρωπαϊκός μύθος (συγκεκριμένα προέρχεται από την Σκωτία) δραματοποιείται στην φεουδαρχική Ιαπωνία. Μέσα από αυτή την συνάντηση γίνονται εμφανείς οι ομοιότητες μεταξύ του ευρωπαϊκού και του Ιαπωνικού μεσαίωνα, καθώς και η διαπολιτισμική και διαχρονική δίψα για εξουσία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα

Πρωταγωνιστούν: Ισούζου Γιαμάντα, Μινόρου Τσιάκι, Τακάσι Σιμούρα, Τοσίρο Μιφούνε

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙ

Ώρα έναρξης: 22.00

Είσοδος ελεύθερη.

Χυτήριο

Με μαεστρία, ο Alan J. Pakula φέρνει το θέμα των ναζιστικών θηριωδών στα κρεματόρια του Άουσβιτς και του Νταχάου μέσα στην καρδιά της Αμερικής. Και όλα αυτά μέσα από την ιστορία γνωριμίας της πρωταγωνιστικής τριάδας των Peter MacNicol, Meryl Streep και Kevin Kline. Ο πρώτος καταφθάνει από τον αμερικάνικο νότο στο Μπρούκλιν το `47 και γνωρίζεται με το τρελαμένα ερωτευμένο και εξωστρεφές ζευγάρι του πάνω ορόφου. Ο άντρας δηλώνει καθηγητής βιολογίας και η γυναίκα είναι πολωνέζα μετανάστρια του πολέμου. Οι διηγήσεις μάς συστήνουν το παρελθόν της Meryl Streep και μέσα από τα φλάσμπακ με σέπια φωτογράφιση παρακολουθούμε την τραγική ιστορία της μητέρας που έχασε γονείς, σύζυγο και τελικά τα παιδιά της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το παρελθόν όμως επηρεάζει το παρόν και βάζει σε αμφισβήτηση το μέλλον. Οι σχέσεις αυτού του περίεργου τριγώνου με τον ιδιότροπο και εκκεντρικό Kline θα γίνουν τεταμένες και ο νεαρός MacNicol θα ερωτευθεί την Streep περιπλέκοντας τα πράματα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Άλαν Πακούλα με τους: Μέριλ Στριπ, Κέβιν Κλάιν

Κοντά σας από το Χυτήριο.

Σχόλια