Το Oktoberfest είναι η γιορτή για τους απανταχού λάτρεις της μπύρας. Μάθε την ιστορία της και όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το επισκεφθείς!

OktoberfestO μήνας Οκτώβρης μου φέρνει πάντα στο μυαλό αυτή τη γιορτή και μου ξυπνά πάντοτε τις αναμνήσεις μιας επίσκεψης στα μέρη εκείνα. Το Oktoberfest, ή αλλιώς το “Φεστιβάλ Μπίρας” είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές, η οποία αν και έχει τις ρίζες της στο Μόναχο– το οποίο είναι η γενέτειρα της γιορτής αυτής και εκεί θεωρείται πως γίνεται το «αυθεντικό» Oktoberfest– γίνεται ταυτόχρονα και σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με τις χριστουγεννιάτικες αγορές- Weihnachtsmarkts που υπάρχουν παντού την αντίστοιχη περίοδο). Ας δούμε όμως από που προέρχεται αυτό το έθιμο, ας αναζητήσουμε τις βάσεις του και ας μπούμε τέλος στον ρόλο ενός ντόπιου που το γιορτάζει.

Για το ξεκίνημα του Oktoberfest ανατρέχουμε στις 12 Οκτωβρίου του 1810, την ημέρα δηλαδή όπου έλαβε χώρα το γαμήλιο γλέντι του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ (πατέρα του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων Όθωνα) και της πριγκίπισσας της Σαξωνίας Τερέζας, το οποίο ολοκληρώθηκε με ιπποδρομία πέντε μέρες αργότερα. Ο περίφημος γάμος πραγματοποιήθηκε σε ένα λιβάδι που βρισκόταν προ των πυλών της πόλης και το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Theresienwiese προς τιμήν της πριγκίπισσας. Την τελετή ακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες ήταν καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι του Μονάχου, και το γλέντι διήρκεσε 16 ημέρες.

Έκτοτε καθιερώθηκε ως πανηγύρι, με μουσική, χορό και αυτοσχέδιους αγώνες με ίππους. Η απόφαση να επαναληφθούν οι ιππικοί αγώνες και τον επόμενο χρόνο ήταν το έναυσμα για την καθιέρωση αυτού που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι. Οι αγώνες με ίππους καταργήθηκαν το 1960 και τη θέση τους πήραν άλλα θέλγητρα και δραστηριότητες.

Το 1818 στήθηκε το πρώτο Karousel και δύο κούνιες, ενώ το έτος 1896 αποτελεί σταθμό για την ιστορία του Oktoberfest, καθώς τα σταντ μπίρας αντικαταστάθηκαν από τις πρώτες τέντες που υποστηρίζονταν από τις ζυθοποιίες.

Παρελάσεις, θεάματα και μουσικές εκδηλώσεις, χιλιάδες βαρέλια βαυαρικής μπίρας και τοπικές γεύσεις. Το Μόναχο υποδέχεται ετησίως αυτή τη μεγάλη γιορτή ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Συνεπώς, μάλλον κάπως παραπλανητικός θα έλεγα είναι ο τίτλος «Oktoberfest». Και αυτό γιατί οι ντόπιοι και οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να κρατήσουν την μεγάλη προσέλευση του κοινού, αποφάσισαν να τοποθετήσουν νωρίτερα τις ημερομηνίες εορτασμού, γιατί τότε ο καιρός είναι πολύ πιο ήπιος και οι θερμοκρασίες υψηλότερες.

Oktoberfest

Το φεστιβάλ ξεκινάει επίσημα με το πρώτο ανοιχτό βαρέλι, υπόθεση που καλείται να φέρει εις πέρας ο δήμαρχος του Μονάχου, ο οποίος ενδεχομένως να χρειαστεί να προσπαθήσει περισσότερες από μία φορές για να το τρυπήσει. Όπου και να κοιτάξεις θα δεις μονόλιτρα ποτήρια μπίρας, οι οποίες όμως είναι κάπως διαφορετικές από αυτές που συνηθίζουμε εμείς να πίνουμε. Συγκεκριμένα, είναι πιο δυνατές όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μιας και αυτή ξεπερνά  το 1.2% αυτών που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε.

Για αυτόν το λόγο κατά τη διάρκεια του γλεντιού σερβίρονται παραδοσιακά γερμανικά εδέσματα, όπως λουκάνικα, κοτόπουλο, σνίτσελ, μπρέτσελ. Αν, δε, είσαι από τους τυχερούς που βρίσκονται στο Μόναχο θα έχεις την τύχη να επιλέξεις ανάμεσα σε αυθεντικές βαυαρικές μπίρες που παράγονται αποκλειστικά από έξι ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu και Staatliches Hofbräu-München.

Μπύρα: Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι καλύτερες κάθε είδους!

Πρωταγωνιστές του φεστιβάλ είναι αναμφίβολα οι παρασκευαστές μπίρας, οι οποίοι δημιουργώντας εντυπωσιακές τέντες στους χώρους του φεστιβάλ, καλύπτουν όλα τα γούστα. Επιπλέον, και μόνο από τις φωτογραφίες που βλέπουμε από την γιορτή, ξεχωρίζουν οι ενδυμασίες του κόσμου. Πρόκειται για παραδοσιακές βαυαρικές στολές -για ένα εντονότερο folk feeling ίσως (;).

Τα φορέματα που φορούν οι γυναίκες λέγονται  «Dirndl» και συνοδεύονται από ποδιά, ενώ οι άντρες έχουν το χαρακτηριστικό αλπικό καπέλο με το φτερό στο κεφάλι τους. Στην πρωτότυπη αυτή εικόνα έρχομαι να προσθέσω και τον ήχο. Γερμανικά παραδοσιακά τραγούδια ηχούν σε όλη την σκηνή-μπαρ που έχει στηθεί για να φιλοξενήσει την γιορτή μπίρας, οι ντόπιοι τα τραγουδούν και πολλοί μάλιστα τα χορεύουν.

Οι λάτρεις τις μπύρας δεν πρέπει να χάσουν ένα τέτοιο φεστιβάλ. To Oktoberfest είναι μια γιορτή πρωτότυπη και μοναδική, που σε κάθε επισκέπτη αφήνει μια όμορφη ανάμνηση… Prost!! («Στην υγειά μας», όπως το λένε και οι Γερμανοί)

 

 

 

 

Σχόλια