Δεν υπάρχει τίποτα πιο σοφό από το να ακούς τις συμβουλές των μεγαλύτερων. Μια λίστα με συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές βγαλμένη από εμπειρία…

Το καλοκαίρι τελείωσε και μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε δυναμικά! Πλήθος από νέους , πρωτοετείς φοιτητές γέμισε την Αθήνα άλλα και τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, όπως κάθε χρόνο. Κάπου εδώ ξεκινούν τα ωραιότερα χρόνια της ζωής σου και γι’ αυτό το λόγο προνοήσαμε ζητώντας συμβουλές από παλιότερους φοιτητές για σένα.

Φοιτητές από διαφορετικές σχολές, από διαφορετικές πόλεις και διάφορων ηλικιών προθυμοποιήθηκαν να σε προικίσουν με τις πολύτιμες συμβουλές τους. Είναι γνωστό ότι ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Γι’ αυτό σου ας δούμε τις…

10(+1) συμβουλές που έδωσαν

1. Ο φοιτητής πρέπει να είναι ο καλύτερος “deal”-εράς.

Καλώς η κακώς ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης και αυτό μας οδηγεί στο να ψάχνουμε τις πιο οικονομικές λύσεις για καλοπέραση, χωρίς να περιοριζόμαστε. Μη χάνεις χρόνο και μάθε που και ποια χρονική στιγμή παίζουν οι καλύτερες προσφορές και διοργανώνονται δωρεάν events. Δεν περνάει καν από το μυαλό σου πόσα μαγαζιά προσφέρουν στο φοιτητικό τους κοινό προσφορές για τις οποίες δεν έχεις ιδέα. Φυσικά θα ανακαλύψεις όλες αυτές τις ευκαιρίες μέσω του διαδικτύου.

2. Γίνε ο φοιτητής Indiana Jones.

Μπαίνοντας στη σχολή ενδεχομένως θα γνωρίσεις φοιτητές από όλες τις περιοχές της πόλης σου, ιδίως αν σπουδάζεις στην Αθήνα. Έτσι σου δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσεις όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, χρησιμοποιώντας τα Μ.Μ.Μ, ως το πιο οικονομικό μέσο. Πλέον έχεις άπλετο χρόνο, που δε διέθετες ως μαθητής και είναι η τέλεια στιγμή να γνωρίσεις νέα μέρη και στέκια μαζί με τους καινούριους σου φίλους.

3. Σταμάτα να λες ψέματα στον εαυτό σου για το πόσο επιμελής φοιτητής θα είσαι (γελάνε κι οι πέτρες).

Ο πρώτος μήνας στη σχολή είναι αυτός της προσαρμογής. Πιστεύεις ακράδαντα ότι θα κάνεις ένα συστηματικό διάβασμα όπως και στο λύκειο και πως θα παρακολουθείς όλες τις διαλέξεις και μπλα μπλα μπλα… ΛΕΣ ΨΕ-ΜΑ-ΤΑ.

Μόλις κάνεις κτήμα σου την ελληνική φοιτητική νοοτροπία, θα καταλάβεις πως τα διάβασμα είναι κάτι το αχρείαστο μέχρι να έρθει η ώρα της εξεταστικής, και συνήθως μιλάμε για το προηγούμενο βράδυ ακριβώς πριν το πρώτο μάθημα. Θα απαλλαχθείς από την σχολική νοοτροπία και το πρωινό ξύπνημα για να πας στο μάθημα θα είναι άθλος.

4. Μάθε τα στέκια κοντά στο Πανεπιστήμιο, γιατί εκεί θα περνάς περισσότερη ώρα από ότι στη σχολή.

Θα υπάρξουν πολλές μέρες που δε θα έχεις όρεξη να μπεις να παρακολουθήσεις μάθημα, είτε επειδή είσαι ξενυχτισμένος από την χθεσινή έξοδο, είτε επειδή τσακώθηκες με το αγόρι σου/ την κοπέλα σου, ή επειδή απλά βαριέσαι. Αν λοιπόν δεν είσαι διατεθειμένος να παρακολουθήσεις, πίστεψέ με, ο καφές και το τάβλι είναι πιο εποικοδομητικά.

5. Μόνος φοιτητής/-τρια ψάχνει…μάγειρα.

Πέρασες σε άλλη πόλη και πλέον οι ευθύνες είναι πολλές. Μια από αυτές είναι και το φαγητό που θα τρως. Καλό το delivery, όμως θα το βαρεθείς σύντομα και θα αναπολείς τις φακές της μαμάς σου. Μάθε λοιπόν να μαγειρεύεις, γιατί ο καιρός είναι δύσκολος για να πλουτίζεις τα σουβλατζίδικα της περιοχής σου.

6. Βρες φίλο «ταξιτζή».

Αυτή η συμβουλή είναι κυρίως για φοιτητές σε μεγάλες πόλεις. Θέλεις να πας σε ένα φοβερό party που διοργανώνει η εστία της πανεπιστημιούπολης κι εσύ μένεις στην άλλη άκρη της πόλης; Ο σωτήρας σου θα είναι ο φίλος σου που οδηγεί… ναι αυτός που έχει και αμάξι! Προφανώς δεν το σηκώνει η τσέπη σου να σκάσεις 20 ευρώ στο ταξί. Επομένως είναι προτιμότερο και πιο οικονομικό να βάλεις βενζίνη στο φίλο σου και να τον κεράσεις κανένα σουβλάκι για το «ευχαριστώ».

7. Μην αφήνεις μαθήματα από το πρώτο έτος, θα σε κυνηγάνε για όλα τα επόμενα χρόνια.

Επαναλαμβανόμενο λάθος πολλών γενεών φοιτητών είναι τα μαθήματα του πρώτου έτους να ξεμένουν στη λίστα. Φτάνεις στο 4ο έτος και είσαι αναγκασμένος να παρακολουθείς από την αρχή το μάθημα του 1ου εξαμήνου που χρωστάς. Τι χειρότερο από το να σε συστήσει ο καθηγητής στους πρωτοετείς φοιτητές ως παράδειγμα προς αποφυγή;

8. Κράτα επαφές με κόσμο από τη σχολή. Θα τους χρειαστείς.

Ακόμη κι αν πατάς μια φορά στο τόσο στη σχολή είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζεις κόσμο. Αν τους θεωρείς βαρετούς για καφέ και ξενύχτια, θα τους χρειαστείς στην εξεταστική για τις σημειώσεις που κρατάνε ευλαβικά από κάθε διάλεξη.

9. Τα φοιτητικά χρόνια δεν είναι μόνο η πανεπιστημιακή γνώση, αλλά όλα αυτά που θα αποκομίσεις γενικότερα.

Έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να χαρακτηρίζεις τον εαυτό μόνο με την ιδιότητα του φοιτητή. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία που σου δίνει το πανεπιστήμιό σου να μάθεις να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο, να ασχοληθείς με κάποιο άθλημα ή να μπεις στη θεατρική ομάδα, ξεδιπλώνοντας τα κρυφά σου ταλέντα, κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν. Επιπλέον μπορείς να μάθεις ξένες γλώσσες μέσω δωρεάν εφαρμογών στο διαδίκτυο και να μάθεις να ελέγχεις τα έξοδά σου, μήπως και σου μείνουν στην άκρη χρήματα για κάποια δραστηριότητα.

 10. Μην διστάζεις να ανοίξεις τον «κύκλο» σου και κάνε νέους φίλους.

OK, έχεις μια παρέα από την παιδική σου ηλικία, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι αυτή μια και μοναδική για όλη σου τη ζωή. Στο πανεπιστήμιο θα γνωρίσεις άτομα πολλών κατηγοριών που δεν συνάντησες στο σχολείο. Προφανώς έχουν κάποια κοινά ενδιαφέροντα μαζί σου από τη στιγμή που σπουδάζετε στον ίδιο επιστημονικό κλάδο. Μάλιστα αποδεδειγμένα, στα φοιτητικά μας χρόνια χτίζονται ισχυρές φιλίες, καθώς με τον άλλον έχεις πλέον την ελευθερία να κάνεις πράγματα που δεν έκανες στο σχολείο, όπως εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς αλλά και ταξίδια στο εξωτερικό.

Bonus συμβουλή: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ!

Απλά. (ΟΥΤΕ για σημειώσεις)

Σχόλια