Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που ενώνουν το μεράκι τους για δημιουργία και συμμετοχή στα κοινά. Για 3η χρονιά φέτος, διοργανώνεται στη Νέα Σμύρνη η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) σε συνεργασία με τον δήμο Νέας Σμύρνης, δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης ενσαρκώνοντας ρόλους δημοτικών συμβούλων, φορέων πίεσης και ισχυρών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα σ’ ένα φανταστικό χωροχρόνο με αληθοφανή γεγονότα.
Ένα πρωινό Σαββάτου, μέσα στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας, συνάντησα τα 3 μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής αυτής της πρότυπης προσομοίωσης. Τρεις ευδιάθετοι νέοι με όραμα, μεράκι για δημιουργία, πρωτότυπες ιδέες και πάνω απ’ όλα με το αδιαφιλονίκητο αίσθημα της ομαδικότητας, μου μίλησαν για αυτή την σπουδαία διοργάνωση, για την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα αλλά και για τα όνειρα τους στο μέλλον.

1. Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς.

Μαρία Αλεξίου: Είναι επί πτυχίω φοιτήτρια στην Νομική Σχολή Αθηνών. Ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τα συνέδρια κι έχει συμμετάσχει και σε άλλες προσομοιώσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ κι έχει κάνει πρακτική άσκηση στη ΜΚΟ Vouliwatch.gr. Όσον αφορά το δημοτικό συμβούλιο, είναι θετικά διακείμενη προς όλη τη διαδικασία και πιστεύει ότι μπορεί να γίνει εφάμιλλη ευρωπαϊκών προτύπων!

12087608_10153652101449395_127708804_n

Πάνος Παπαϊωάννου: Είναι φοιτητής στο 4ο έτος της Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπάρξει ανά τα χρόνια μέλος σε διάφορα συνέδρια, είτε ως συμμετέχων, είτε ως μέλος του προεδρείου, είτε ως οργανωτική επιτροπή. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε διάφορα συνέδρια από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και στην καμπάνια του Challenging the Crisis και The No Hate Speech Movement. Έχει πάει με το πρόγραμμα Erasmus στο Βερολίνο και στο John-F.Kennedy Institute.
12162950_10153658588419395_355855153_o

Άρτεμις Τρίκη: Είναι φοιτήτρια στο 4ο έτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ασχολείται κι αυτή με τα συνέδρια. Η εμπειρία της με αυτά ξεκίνησε από το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε, έπειτα βρέθηκε στο MUN και στην συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
12119376_10153658588274395_1510464142_o

2. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με μια τέτοια διοργάνωση;

Μαρία: Όπως είπα και πριν, έχω συμμετάσχει και σε άλλα προσομοιωτικά συνέδρια. Προσωπικά, με ενδιαφέρει και ο χώρος της πολιτικής, όχι τόσο στο να ασχοληθώ εγώ η ίδια με τα κοινά, αλλά γιατί θεωρώ πως γενικά η νέα γενιά ανθρώπων οφείλει να εξοικειωθεί με τους δημοκρατικούς θεσμούς, τόσο ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της παγκόσμιας κοινότητας. Επίσης, έχω υπάρξει για ένα εξάμηνο εθελόντρια στην Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία (ΜΚΟ) που έχει ως στόχο να φέρει κοντά τους πολίτες με τους βουλευτές.

Πάνος: Αυτό που συντέλεσε για μένα ώστε να συμμετέχω και να είμαι μέλος αυτής της υπέροχης οργανωτικής επιτροπής, είναι εννοείται η συμμετοχή μου σε παλαιότερα συνέδρια, όπου μέσα από αυτά οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν καινούργιες δεξιότητες, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να μάθουν να επιχειρηματολογούν. Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την συμμετοχή μου, είναι φυσικά η Μαρία και η Άρτεμις, που είναι δύο άτομα που ξέρω ότι δουλεύουν σκληρά και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τίποτα πιο ωραίο, από το να στελεχώσουμε μαζί την οργανωτική επιτροπή για φέτος.

Άρτεμις: Επειδή είχα υπάρξει μέλος τόσο ως συμμετέχουσα, όσο και ως πρόεδρος επιτροπών σε συνέδρια και συμβούλια σε Ελλάδα και εξωτερικό, όλο αυτό μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ και πιο ενεργά κατανοώντας πόσο αξιόλογη είναι η εμπειρία συμμετοχής σ’ ένα συνέδριο. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που ο Πάνος με παρακίνησε να συμμετέχω σε αυτή την ομάδα, ελπίζω να φανώ αντάξια των προσδοκιών και να οργανώσουμε ένα από τα καλύτερα συνέδρια του είδους!

3. Φέτος είναι η 3η χρόνια που διοργανώνεται η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου. Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις δύο προηγούμενες χρονιές;

Πάνος: Αρχικά η οργανωτική επιτροπή. Φέτος, έχουμε ανθρώπους που τολμούν να καινοτομήσουν και να φέρουν φοιτητές τόσο από την Ελλάδα, όσο και απόφοιτους του εξωτερικού. Επίσης, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον δήμο Νέας Σμύρνης, ο οποίος είναι αρωγός σε όλη αυτή την διοργάνωση. Η διαφορά με τις δύο προηγούμενες χρονιές, είναι ότι φέτος είμαστε καλύτερα οργανωμένοι, υπάρχει συνέπεια από όλες τις πλευρές, είμαστε μια γροθιά σαν ομάδα και θα υπάρξει και μια ευχάριστη νότα εκπλήξεων στη φετινή διοργάνωση, που θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να πάρουν μέρος και σε άλλες προσομοιώσεις στο εγγύς μέλλον. Για τις εκπλήξεις που θα πραγματοποιηθούν αλλά και για το τι θα συμβεί σε αυτή την 3η διοργάνωση, δεν έχετε παρά να κάνετε αίτηση!

4. Σ’ αυτή την εποικοδομητική διοργάνωση, συμμετέχουν φοιτητές και διακεκριμένοι μαθητές των λυκείων. Πως αντιμετωπίζουν όλη αυτή την διαδικασία και ποιες οι εντυπώσεις τους;

Μαρία: Στόχος μας, είναι έτσι κι αλλιώς να συμμετέχουν φοιτητές με εμπειρία και μαθητές λυκείων. Δεν έχουν όλη την απαραίτητη εμπειρία βέβαια, αλλά ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής θεωρώ πως πρέπει να υπάρχουν και έμπειρα αλλά και άπειρα άτομα, για να εξοικειωθούν σιγά σιγά με τους θεσμούς. Σίγουρα αυτή η διοργάνωση είναι κάτι το ιδιαίτερο και καινοτόμο καθώς πραγματοποιείται μόνο σε εμάς, με έξοδα πάντα του Δήμου Νέας Σμύρνης και του οργανισμού ΕΟΠΕ. Οι συμμετέχοντες, φεύγουν πάντα με τις καλύτερες εντυπώσεις και για εμάς είναι ένα κίνητρο, καθώς και οι απαιτήσεις αυτή την 3η χρονιά έχουν αυξηθεί, να αφήσουμε ακόμη καλύτερες εντυπώσεις. Σημαντικό είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τους δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι που δεν συμβαίνει απόλυτα κατά την διάρκεια του σχολείου, στα αντίστοιχα μαθήματα.

5. Από την Οργανωτική κι Επιστημονική επιτροπή, δημιουργήθηκε ένας φανταστικός δήμος, αυτός της Νέας Καισάρειας. Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία αξίζει οι συμμετέχοντες να δώσουν περισσότερη σημασία;

Άρτεμις: Αρχικά, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως πρόκειται για έναν εικονικό δήμο και να μην δημιουργηθούν συγχύσεις με πραγματικά περιστατικά, με σκοπό και οι συμμετέχοντες να μπουν σε έναν ρόλο υποστηρίζοντας πιο ευχερώς κάποια διαφορετική γνώμη από την δική τους. Να μπορούν να αναπτύξουν καλύτερα την κριτική τους ικανότητα πάνω σ’ ένα πρόβλημα. Όσον αφορά τον δήμο της Νέας Καισάρειας, είναι ένας νησιωτικός δήμος ο οποίος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, τα οποία οι επιτροπές του δήμου καλούνται να τα επιλύσουν. Υπάρχουν επιτροπές όπως η οικονομική, που θα ασχοληθεί με τα κονδύλια και τα δημοτικά τέλη, η επιτροπή που αφορά την ποιότητα ζωής θα ασχοληθεί με την ανακύκλωση και την δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ η πολιτιστική επιτροπή ασχολείται με το gay parade και την οργάνωση ενός ετήσιου μαραθώνιου του δήμου και η επιτροπή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Πάντως, όσο φανταστικός κι αν είναι αυτός ο δήμος, ανταποκρίνεται ως έναν βαθμό στα τωρινά δεδομένα της χώρας μας. Τα κόμματα που έχουμε επιλέξει ανήκουν άλλα σε αριστερή, άλλα σε δεξιά κι άλλα σε κεντρώα παράταξη, με σκοπό την διευκόλυνση των συμμετεχόντων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τα θέματα του δήμου και να μην επιλέξουν μόνο με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

12092718_10153652101509395_1258795176_n

6. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι αυτού του δημοτικού συμβουλίου και της διοργάνωσης γενικότερα;

Επειδή είναι η 3η χρονιά αυτής της διοργάνωσης, θέλουμε να είναι η καλύτερη χρονιά της πρότυπης προσομοίωσης δημοτικού συμβουλίου που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα. Oι δημοτικοί σύμβουλοι θα αποφασίζουν πως θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία, εμείς ως οργανωτική επιτροπή έχουμε προτείνει τα δικά μας θέματα κι εκείνοι μπορούν να προτείνουν τα δικά τους, θέτοντας τα προβλήματα του δήμου Νέας Καισάρειας. Είμαστε σίγουροι πως θα υπάρχει επαγγελματισμός και συνέπεια από όλους τους συμμετέχοντες. Μια νέα νότα στην φετινή διοργάνωση είναι ο ομιλητής που θα έχουμε, μετά το τέλος της διοργάνωσης, το οποίο είναι ένα άτομο καινοτόμο και με πρωτότυπες ιδέες. Επίσης μέσα από μία τέτοια προσομοίωση, εντείνεται ο διάλογος μεταξύ των μελών, αναπτύσσεται η κριτική τους σκέψη, πράγμα άκρως σημαντικό στις μέρες μας, δεδομένου ότι δεχόμαστε πολλά μηνύματα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, τα οποία χρειάζεται να φιλτράρουμε. Σημασία έχει οι συμμετέχοντες να περάσουν καλά μέσα από αυτή την προσομοίωση, να εξοικειωθούν με τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αναπτύξουν φιλίες, να βιώσουν νέες εμπειρίες αλλά και να παρακινηθούν με σκοπό να συμμετέχουν και σε άλλες προσομοιώσεις στο εγγύς μέλλον.

12112806_10153658588819395_99857376_o

7. Παρ’ ότι ζούμε σε δυσμενείς εποχές, πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις από δημοτικά συμβούλια, που θα τα στελέχωναν νέοι άνθρωποι, με πρωτότυπες ιδέες;

Μαρία: Σίγουρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό και νομίζω είναι απαραίτητο, καθώς η φωνή των νέων δεν ακούγεται τόσο πολύ ακόμη, όσο θα έπρεπε. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούνται αλλαγές, αφού μπορεί παλαιότερα οι νέοι να ασχολούνταν με τα κοινά μετά τα 30, ενώ τα τελευταία χρόνια και στις ευρωεκλογές ακόμη, υπήρχαν πολλοί νέοι υποψήφιοι. Σαφέστατα, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα καθώς κάποια μέρα θα αναλάβουμε εμείς τα ηνία και ο λόγος μας πρέπει να ακουστεί!

8. Οι συμμετέχοντες στο δημοτικό αυτό συμβούλιο στελεχώνουν κόμματα φανταστικά, σε αληθοφανές σενάριο για την ιστορία του δήμου και των κομμάτων. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές σας πεποιθήσεις, ποιος θεωρείται ότι είναι ο ιδανικός ρόλος των κομμάτων που στελεχώνουν έναν δήμο, μια περιφέρεια ή και ολόκληρη την χώρα;

Πάνος: Τα κόμματα όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια, δεν είναι δίπλα στον πολίτη. Δεν του δίνουν την ευκαιρία να εκφραστεί. Ο ιδανικός ρόλος των κομμάτων είναι μέσα από αυτά, να έχουν την ευκαιρία και οι πολίτες να κρίνουν, να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί (πιθανώς) μέσα σε μία τετραετία και τα ίδια τα κόμματα να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους, σε συνδυασμό με τα κονδύλια που προσφέρονται από την Ε.Ε., με σκοπό την ανάπτυξη σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Τα κόμματα, λοιπόν, οφείλουν να επενδύσουν πάνω στους ανθρώπους και να μην ενδιαφέρονται γι’ αυτούς μόνο όταν τους έχουν ανάγκη.

Άρτεμις: Γενικά, το πρόβλημα με τα κόμματα είναι ότι δεν έχουν ηγετικές φυσιογνωμίες, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα του λαού, οπότε είναι αναγκαίο να βρεθούν τα πρόσωπα εκείνα που θα εμπνεύσουν τους πολίτες με σκοπό να συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τα δραματικά ποσοστά αποχής των τελευταίων εκλογών, που κινήθηκαν στο 46%.

12086817_10153652101474395_366355595_n

9. Ως νέοι άνθρωποι αυτού του τόπου, τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο στην εποχή μας και τι αυτό που σας δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον;

Μαρία: Από τη μία, εμένα προσωπικά με φοβίζει η προσκόλληση στον συντηρητισμό. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι όταν υπάρχει οικονομική κρίση, τα καθεστώτα γίνονται ολοκληρωτικά. Από την άλλη, θέλω να πιστεύω στους δημοκρατικούς θεσμούς άμυνας που έχει ο Έλληνας μέσα του και στο τέλος θα υπερισχύσει αυτό. Με χαροποιεί που βλέπω άτομα που ασχολούνται με τα κοινά, όπως η συμμετοχή σε προσομοιώσεις και συνέδρια κι εύχομαι πραγματικά το καλύτερο!

Πάνος: Εμένα ουσιαστικά με φοβίζει η ανεργία. Ζω σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι, αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό ή να δουλέψουν πάνω σε κάτι που δεν το έχουν σπουδάσει. Στην Ελλάδα, οφείλουμε να κοιτάξουμε το πώς οι νέοι, με οποιοδήποτε τρόπο (είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε μέσω τοπικών ) να απασχοληθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους πάνω σε αυτό που σπούδασαν. Ελπίζω σε ένα μέλλον, που οι νέοι πολίτες αυτού του τόπου, θα έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν την άποψη τους, να μην υπάρχει ρατσισμός για το τι θα φοράνε και ποιοι είναι, να πιστεύουν στην δημοκρατία, να πιστεύουν σε αυτήν και να μην διστάζουν να πολεμούν για τα ιδανικά τους.

Άρτεμις: Εγώ φοβάμαι το γεγονός ότι δεν υπάρχει όραμα γενικά στην χώρα, επικρατεί ένα γενικό κλίμα απογοήτευσης, με αποτέλεσμα και οι νέοι να μην ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την πολιτική και τα κοινά. Ωστόσο, ελπίζω ότι ως Έλληνες, έχοντας μέσα μας το δημοκρατικό στοιχείο, θα καταφέρουμε τελικά να βρούμε τον δρόμο μας και να οδηγήσουμε την χώρα σ’ ένα καλύτερο αύριο!

Από αυτή την όμορφη κι εποικοδομητική συζήτηση, δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Νέας Σμύρνης και Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Νεολαίας και Συμμετοχικότητας, Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου. Είναι επίσης, αναπληρώτρια πρόεδρος στον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων, που μαζί με τον Δήμο Νέας Σμύρνης διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ίδια αναφέρει ότι ως εκλεγμένη στο Δήμο Νέας Σμύρνης, επιθυμεί στο βαθμό που μπορεί, να εκφράσει το διαφορετικό παίρνοντας πρωτοβουλίες για συμμετοχικές δράσεις και προσπάθειες ανάδειξης διαφόρων μορφών νεανικής δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Ποιος ο ρόλος σας στην πρωτότυπη αυτή διοργάνωση και ποιος ο σημαντικότερος στόχος που έχει αυτή η πρότυπη προσομοίωση από την πλευρά σας;

Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου: Η πρόσφατη αποχή των νέων απ ‘τις εκλογές είναι ένα ακόμα μήνυμα ότι η γενιά μας έχει καχυποψία για την πολιτική. Η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να δώσει φωνή στους νέους. Στόχος μας είναι η εξοικείωση και ενημέρωση των νέων για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μαζί με τον Γιώργο Κρικρή, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του θεσμού πριν τρία χρόνια, υλοποιήσαμε την πρώτη διοργάνωση στη Νέα Σμύρνη με συμμετέχοντες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Αυτό το πρόγραμμα αποδεικνύει ότι οι νέοι και η τοπική αυτοδιοίκηση καινοτομούν, καθώς πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και ενδεχομένως και σε όλη την Ευρώπη.
Ευχαριστούμε πολύ τους νέους και την πόλη μας που αγκάλιασαν αυτό το θεσμό και μπορούμε πια να μεταφέρουμε την εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στα κοινά.

1_21566632502_o

Η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεδριάσει 6-8 Νοεμβρίου. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ο ενημερωτικός φάκελος της προσομοίωσης καθώς και βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι θα βραβευθούν από την Οργανωτική Επιτροπή. Οι εγγραφές και η τελετή έναρξης θα λάβουν χώρα στον πολυχώρο Γαλαξίας του Δήμου Ν. Σμύρνης ενώ οι συνεδριάσεις στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης.

Για να κάνετε την αίτηση σας επισκεφτείτε την σελίδα της Πρότυπης Προσομοίωσης στο Facebook: https://www.facebook.com/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B7-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-237427719780117/timeline/

Σχόλια