Είναι τελικά τόσο ωραία η ζωή στο Λουξεμβούργο; Εδώ θα διαβάσεις από πρώτο χέρι τι έχει να σου προσφέρει αυτή η χώρα και τι όχι…

Μπαίνοντας στο 15ο μου έτος πια που μένω στο Λουξεμβούργο μόνιμα, αλλά με πατρίδα την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα (α ρε Αθηνα!), αποφάσισα να συγκεντρώσω λίγα από τα πολλά πράγματα που κάνουν τις 2 χώρες να διαφέρουν τρομακτικά πολύ.

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά με το που πατήσεις το πόδι σου από τη μια χώρα στην άλλη:

Ο Καιρός

Η μέρα με την νύχτα. Από την μια είναι η χώρα με 7-8 μήνες καλοκαιρίας και ηλιοφάνειας, και από την άλλη το βροχερό, γκρίζο, βαρετό και κυρίως κρύο Λουξεμβούργο. Η διαφορά πραγματικά είναι χαώδης. Ένας Έλληνας πρέπει να προσπαθήσει ώστε να συνηθίσει στην απουσία του ηλίου και του ζεστού καιρού γενικότερα.

Ακόμα κι εμείς που ζούμε τόσα χρόνια μόνιμα, πιστέψτε μας, δε το έχουμε συνηθίσει και ούτε πρόκειται. (Φήμες λένε πως και οι ίδιοι οι Λουξεμβούργιοι δεν το έχουν συνηθίσει). Βεβαία από την άλλη, μπορεί και η αποχή από τον ήλιο, ο οποίος μπορεί να είναι και κουραστικός, να βοηθούσε εν πολλοίς και να τους άρεσε κιόλας, ποιος ξέρει!

Η Γλώσσα

Στο Λουξεμβούργο τρείς είναι οι επίσημες γλώσσες. Γαλλικά, Γερμανικά και Λουξεμβουργέζικα τα οποία είναι μια μορφή γερμανικών. Έκτος από αυτές όμως μπορείς να ακούσεις άλλες χίλιες δυο. Π.χ., τα πορτογαλικά ακούγονται παντού καθώς οι πορτογάλοι είναι αμέτρητοι, και ιταλικά επίσης ακούγονται πολύ συχνά.

Νοοτροπία του κόσμου

Καλά, εδώ κι αν είναι η μέρα με την νύχτα. Καταρχάς ένας Έλληνας στο εξωτερικό φαίνεται αμέσως και τον καταλαβαίνεις από χιλιόμετρα μακριά. Ο κόσμος εδώ είναι πολύ κρύος, ψυχρός και βαρετός. Σαν κάτι να τους ενοχλεί και να τους φταίει όλη την ώρα.

Μεγάλο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στην καφετερία του σχολείου μας, όπου υπάρχουν παιδιά από όλη την Ευρώπη, ακόμα και εκεί οι Έλληνες κάνουν μπαμ! Αραλίκι, φωνές, γέλια, ακόμα και τα σκουπίδια που αφήνουμε στο τέλος ξέρεις ότι είναι των Ελλήνων. Εντάξει, εδώ φαίνεται πιο πολύ η καφρίλα των Ελλήνων άλλα διαφέρουμε από κάθε άποψη αυτό είναι το σίγουρο!

Η νοοτροπία φαίνεται πολύ επίσης και στο δρόμο. Βγαίνεις έξω, τα πεζοδρομία και οι δρόμοι πεντακάθαροι και σε άριστη κατάσταση, υπάρχει καθαριότητα, κάδοι παντού, οι οδηγοί οδηγούν προσεκτικά και σέβονται τους πεζούς, τα λεωφορεία δουλεύουν άριστα και είναι καθαρά. Το αντίθετο δηλαδή από τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας!

Το φαγητό

Εντάξει, σ’αυτό το θέμα το Λουξεμβούργο είναι ανύπαρκτο έως απαράδεκτο. Όλη μου τη ζωή εδώ ζω και ακόμα να καταλάβω τι τρώνε και με ποια λογική τρώνε αυτά που  φτιάχνουν. Τηγανίζουν βούτυρο με λουκάνικο και ένα ραπανάκι και τρώνε και αυτό ήταν. Πάτε καλά ρε; Ας πάρουν λίγο παράδειγμα την Ελλαδάρα σε αυτόν τον τομέα καλύτερα. Πάλι καλά δηλαδή που υπάρχουν τα φαστφουντάδικα, τα κεμπαπτζίδικα, τα κινεζικα και τα ιταλικά γιατί αλλιώς δε θα τη βγάζαμε καθαρή.

Πράγματα που δεν έχει το Λουξεμβούργο:

Kρύους καφέδες (φρέντο)
Σουβλατζίδικα
Starbucks
Θάλασσα
Την τύχη να το κυβερνήσει ένα ελληνικό κόμμα (:P)
Ελληνίδες (αχ <3)

Πράγματα που δεν έχει η Ελλάδα:

Λεφτά

Φαίνεται, λοιπόν, που το μόνο που μας λείπει στην Ελλάδα είναι τα λεφτά. Αλλα και αυτά δεν είναι απαραίτητα για μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια και ευτυχία, κάτι που στο Λουξεμβούργο αν δεν υπήρχαν τα λεφτά θα έλειπε.

Μήπως λοιπόν τα λεφτά δεν είναι όσο απαραίτητα μας έχουν κάνει να πιστεύουμε;

Σχόλια