Πως να κάνεις τα δικά σου ταξίδια με τους δικούς σου όρους

Azure Window, Gozo, Malta ταξίδια

Azure Window, Gozo, Malta

Αν δεν το έχεις σκεφτεί ακόμα να ταξιδέψεις μόνος είναι μάλλον επειδή δεν το χρειάζεσαι. Ιδανικά, όλοι μας θα έπρεπε να ταξιδέψουμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας μόνοι μας. Εγώ θα γράψω για την πρώτη φορά που ταξίδεψα μόνη μου και πώς να επιζήσεις εσύ όταν πάρεις την απόφαση.

Το καλοκαίρι λοιπόν που μας πέρασε, ήταν από τα πιο αγχωτικά της ζωής μου. Γενικά πάντα μου άρεσε να περνάω χρόνο μόνη μου και πάντα λάτρευα τα ταξίδια, επομένως, ένας τέτοιος συνδυασμός θα ήταν σίγουρα το φάρμακο.

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να αποφασίσει να ταξιδέψει μόνος του είναι διάφοροι. Για κάποιους μπορεί να είναι μια λύση για να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας, για άλλους πρόφαση να ταξιδέψουν τελευταία στιγμή χωρίς κάποιον διαθέσιμο φίλο και για άλλους να δουν τι πάει στραβά στη ζωή τους. Εγώ άνηκα στο τελευταίο παράδειγμα. Ταξίδεψα λοιπόν, στη Μάλτα με στόχο να ανακαλύψω ποια είμαι, να σκεφτώ πως μπορώ ότι με στενοχωρεί να το διορθώσω και να το πετύχω αυτό όντας μακριά από κάθε επιρροή. Γιατί ναι, αν ταξιδέψεις εντός Ελλάδας θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να σε βρουν γονείς, φίλοι κτλ. Ενώ αν είσαι εξωτερικό έχεις τόσες δικαιολογίες να τους αποφύγεις. Άσε που φτιάχνεις μόνος σου το πρόγραμμα, παίρνεις πρωτοβουλίες και κάνεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Στόχος ήταν να πείσω τον εαυτό μου αρχικά ότι χρειαζόμουν επειγόντως αλλαγές και έπειτα να φτιάξω ένα «συναισθηματικό» πλάνο επίτευξης των αλλαγών αυτών.

Τι εννοώ «συναισθηματικό» πλάνο;

Να κάτσεις να γράψεις βήμα-βήμα τι είναι αυτό που σε αγχώνει, γιατί σε αγχώνει και τι μπορείς να κάνεις για αυτό. Αν σου ακούγεται χαζό είναι επειδή δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα. Σε προκαλώ λοιπόν!
Μετά από αυτό, το πόσο πιο σίγουρος και χαρούμενος θα νιώσεις δεν το φαντάζεσαι! Γιατί ανακαλύπτεις ότι σαφώς και το πρόβλημα σου μπορεί να είναι μηδαμινό μπροστά σε άλλα, αλλά ότι εφόσον αναγνώρισες ότι είναι πρόβλημα αυτομάτως υπάρχει και λύση.

Συνεχίζω τώρα λοιπόν, στην τσαντούλα που είχα παντού μαζί μου εκτός από κινητό, χάρτη και πορτοφόλι είχα ένα ημερολόγιο και ένα στυλό για να καταγράφω τα παραπάνω. Εφόδια απαραίτητα για τη μάχη με τις σκέψεις και τον εαυτό μου.

Αυτά που πέτυχα λοιπόν, ήταν να συνειδητοποιήσω ότι χρειαζόμουν επειγόντως ένα ξεσκαρτάρισμα από άποψη φίλων, ότι είχε φτάσει στο τέλος της η πιο όμορφη σχέση που είχα μέχρις στιγμής, ότι η τεχνολογία μου έτρωγε πολύτιμο χρόνο από την ζωή μου, ότι θέλω να φέρω μια αλλαγή που κάποια στιγμή να επηρεάσει και τους γύρω μου και ότι ο σκοπός της ζωής μου είναι να ταξιδεύω μέχρι να βρω εκείνο το μέρος το οποίο θα νιώσω ότι ανήκω.

St. Julians, Malta

St. Julians, Malta

Τι πέτυχα λοιπόν 3 μήνες μετά;

Να μείνω με τους φίλους που πραγματικά θεώρησα ότι αξίζουν να μείνουν στη ζωή μου, να δεχτώ ομαλά το τέλος της σχέσης μου, να ψάχνω τρόπους να φέρω την αλλαγή και να αλλάξω το κινητό μου από IPhone σε μια απλή μπακατελίτσα και αντίστοιχα το κεφάλι μου ήσυχο.

Αν δεν έκανα το ταξίδι αυτό τώρα ακόμη θα αναρωτιόμουν τι δεν πάει καλά και πολλά γιατί θα με εμπόδιζαν να κοιμηθώ τα βράδια.

… Α! Και όσο για τα ταξίδια που θέλω να συνεχίσω να κάνω; Ας πούμε ότι ήδη ετοιμάζω βαλίτσες για το επόμενο.

Τι θα χρειαστείς λοιπόν;

Οπωσδήποτε εκείνο το ημερολόγιο που προανέφερα για να καταγράφεις τις σκέψεις σου και να σου γράψουν οι δικοί σου καινούριοι φίλοι –αντίστοιχοι δικοί μου Flavia, Eberechi και Carmelo- από μια ευχή, φωτογραφίες ή αναμνηστικά των πιο κοντινών σου ανθρώπων για να τους νιώθεις κοντά σου τις στιγμές που θα νιώσεις πιο μόνος από ποτέ (γιατί όταν ταξιδεύεις χωρίς κανέναν σίγουρα θα υπάρξει αυτή η στιγμή) και σίγουρα ένα χάρτη για να μη ψάχνεις όλη την ώρα ασύρματο ίντερνετ για να μπεις στο google maps. Και το πιο σημαντικό; Διάθεση να γυρίσεις αποφασισμένος για αλλαγές.

Comino Island, Malta

Comino Island, Malta


Κάποιες συμβουλές:

  • Μην προκαλείς με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά σου.
  • Αν αποφασίσεις να μείνεις σε hostel, να έχεις στο νου σου ότι θα υπάρχει σχεδόν πάντα φασαρία, επομένως έχε μαζί σου ωτοασπίδες.
  • Ο πιο φθηνός τρόπος να δεις μια πόλη ή ένα νησάκι γρήγορα είναι μέσω των διώροφων λεωφορείων (βλ.  city sightseeing bus), η τιμή κατεβαίνει ακόμα περισσότερο με λίγο παζάρι και αν δουν ότι ταξιδεύεις solo.
  • Όταν έρθει η ώρα να μπεις σε ένα εστιατόριο θα σε ρωτήσουν για πόσα άτομα; Θα τους απαντήσεις είμαι μόνο εγώ και ίσως νιώσεις λίγο άβολα. Δεν χρειάζεται, ο σερβιτόρος δεν κρίνει και θα σε πάει κάπου που θα μπορείς να έχεις το privacy που ψάχνεις. Αν παρόλα αυτά ακόμα νιώθεις άβολα αν έχεις μαζί σου εκείνο το ημερολόγιο, θα μπορείς να γράφεις αλλιώς μπορείς να έχεις και κάποιο βιβλίο μαζί σου!
  • Κράτα αναμνηστικά από τα εστιατόρια, μαγαζιά ή όπου αλλού πας και όχι δεν εννοώ να σουφρώσεις κάνα πύργο της Πίζας ή καμιά αλατιέρα αλλά κράτα καρτούλες κτλ.
  • Κράτα οπωσδήποτε επαφή με τους καινούριους φίλους σου από εκεί γιατί ίσως να μπορούν να σε φιλοξενήσουν όταν πας και αντίστοιχα να τους φιλοξενήσεις όταν έρθουν (με περιμένει η Ουκρανία, η Ιταλία και ξανά η Μάλτα, καθόλου κακό ε;) αλλά μην εμπιστεύεσαι γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είναι αυτός που κάθεται απέναντί σου.
  • Αν κάποια στιγμή νιώσεις τελείως μόνος ή νιώσεις ότι φοβάσαι αν έχεις το τηλέφωνο των συγκατοίκων σου πιθανόν να μπορούν να σε ηρεμήσουν, αλλιώς να έχεις μονάδες στο κινητό για να επικοινωνήσεις με την οικογένεια ή τους φίλους σου.
  • Αν κάποιος άγνωστος στο δρόμο ή οπουδήποτε σε ρωτήσει αν ταξιδεύεις μόνη (κυρίως για γυναίκες), καλό θα ήταν να πεις ότι σε περιμένουν αλλού ή ότι έρχονται ή κάτι ώστε να μην μπουν διάφορες ιδέες στο κεφάλι του άλλου.
  • Ταυτότητα και άλλα απαραίτητα έγγραφα αν δεν τα χρειάζεσαι να είναι στο ξενοδοχείο (μόνο αν ξέρεις ότι εκεί είναι πιο ασφαλή από ότι μαζί σου). Το να ξεχάσεις το διαβατήριο σου κάπου δεν είναι η λύση στην ηρεμία που ψάχνεις.
  • Σιγούρεψε ότι έχεις δώσει όλα σου τα στοιχεία (ξενοδοχείο, μέρος κτλ.) στους πιο κοντινούς σου ανθρώπους σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν να σε βρουν.
  • Μην ξεχάσεις να κουβαλάς μαζί σου μπαταρίες για το κινητό, ακουστικά, φωτογραφική κάμερα, τσιρότα και μια ζακέτα ανεξάρτητα την εποχή. Καθώς και depon ή άλλα αντιβιοτικά σε περίπτωση που νιώσεις ότι αρχίζεις και αρρωσταίνεις. Ανεξάρτητα τις «φαρμακευτικές» απόψεις σου μην ξεχνάς ότι ταξιδεύεις μόνος οπότε δεν θα έχεις κάποιον να σε φροντίσει.
  • Τέλος, είναι η φορά που το selfie-stick δεν κρίνεται! Πάρε ένα γιατί οι fellow travelers δεν είναι και οι καλύτεροι φωτογράφοι και είναι κρίμα να γυρίσεις πίσω χωρίς μια φωτογραφία σου μπροστά από το πιο γνωστό αξιοθέατο!

Αν έπεισα έστω και έναν να ανέβει σε αυτό το -για πολλούς- «τρενάκι του τρόμου» (που δεν ισχύει) να ταξιδέψει μόνος του, αποστολή εξετελέσθη! Γιατί πραγματικά, τα ταξίδια αυτά θα είναι που θα καθορίσουν ποιός είσαι, ποιός θέλεις να γίνεις και ποιά είναι τα όνειρά σου.

BTW, αν είσαι φαν του Game of Thrones κοίτα την πρώτη εικόνα που έχω τραβήξει η ίδια και πάτα εδώ για να δεις την απόδειξη των εκπλήξεων που κρύβουν τα ταξίδια.

Σχόλια