Είναι περίεργο το πόσο οικεία μπορείς να νιώσεις με κάποια άτομα χωρίς να τα γνωρίζεις. Ένα από αυτά είναι σίγουρα και ο Νίκος Μερτζάνος ο οποίος εκτός από πολύ ταλαντούχος, είναι πολύ προσγειωμένος και πολύ εξωστρεφής. Με αργά αλλά σταθερά βήματα εξελίσσεται σε έναν πολύ αξιόλογο καλλιτέχνη. Με χαρά και χαμόγελο μου παραχώρησε μια συνέντευξη για το Frapress.gr!

Αρχικά πες μου λίγα πράγματα για σένα…Που γεννήθηκες και μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα.

Η μουσική πως προέκυψε στη ζωή σου;

Ξεκίνησα σχετικά αργά με την μουσική. Η πρώτη μου επαφή ήταν στην έκτη δημοτικού. Στην πρώτη Γυμνασίου μπαίνω στην χορωδία και στην τρίτη Γυμνασίου με έβαλε η καθηγήτρια του σχολείου μου να τραγουδήσω σόλο και αυτό με παρακίνησε να πιέσω τους γονείς μου να μου αγοράσουν ένα πιάνο και από κει και πέρα ξεκίνησα κάποια μαθήματα μουσικής.

image1353012572

 Έγινες ευρέως γνωστός στο κοινό μέσα από το τραγούδι “Στάσου  λίγο”. Τι θεωρείς οτι ήταν αυτό που άγγιξε τον κόσμο στο  συγκεκριμένο τραγούδι;

Το “Στάσου λίγο” ήταν στην ουσία ένα τραγούδι-αφιέρωση. Επειδή δεν  μπορούσα να πω όλα αυτά που σκεφτόμουν μέσα σε μια ταλαιπωρημένη  σχέση και για να αποφύγω άλλον έναν τσακωμό, μόλις χωρίσαμε, αποφάσισα  να τα πω όλα μαζί μέσα από αυτό το τραγούδι. Ήξερα ότι δεν θα με διακόψει  κανείς έτσι(γέλια). Έπειτα η κολλητή μου ανέβασε το κομμάτι μέσα από τον  λογαριασμό μου στο Myspace και από κει έφτασε στο youtube. Η πορεία του  στο youtube ήταν ομαλή και σταδιακή. Έγινε γνωστό το 2011 και σιγά σιγά το αγάπησε πολύ ο κόσμος. Πιστεύω ότι ο κόσμος ταυτίζεται με το τραγούδι αυτό πολλές φορές.

 

Έχεις ήδη κυκλοφορήσει την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Τελεσίγραφο”. Πες μου λίγα πράγματα για αυτήν…

Στην ουσία ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε επίσημα από δισκογραφική εταιρία καθώς υπήρχαν κολλήματα σε κάποιες νομικές κινήσεις του υπευθύνου του label. Το μόνο κομμάτι που βγήκε από δισκογραφική εταιρεία επίσημα αλλά και που έχω και τραγουδιστικό ρόλο ήταν το “Εσύ”. Κυκλοφόρησε σαν single από την Universal το 2012.

Βλέπουμε οτι τα τελευταία χρόνια η δισκογραφία στην Ελλάδα πεθαίνει σιγά σιγά…Θεωρείς οτι αυτό δυσκολεύει στο να διαφημίσετε την δουλειά σας οι τραγουδιστές;

Σίγουρα το δυσκολεύει. Απλά θεωρώ εν μέρει και την στάση των περισσοτέρων δισκογραφικών προβληματική, καθώς ένας πρωτοεμφανιζόμενος ή κάποιος καλλιτέχνης “χωρίς πολλά χιλιόμετρα”, θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα για το τραγούδι, τον δίσκο του και το βίντεο κλιπ. Σε όλο αυτό συμβάλλει ισόποσα, τόσο η κρίση, όσο και η στάση των εταιρειών.

 

Τα Social media(Facebook,Twitter,Youtube) παίζουν βοηθητικό ρόλο πιστεύεις;nikolas

Βοηθάνε απλά δεν μπορείς να συντηρήσεις την δουλειά σου μέσα από αυτό. Οι δισκογραφικές εταιρείες βοηθάνε περισσότερο. Είναι σαν τόπος εργασίας μας.

Τι σημαίνει για σένα η μουσική Νίκο;

Πολλά. Είναι κάτι που δεν μπορώ να ξεκολλήσω. Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για μένα. Είτε όταν σπούδαζα είτε όταν έκανα κάποια άλλη δουλειά με προσδιόριζε πάντα.

Λένε οτι ο καλύτερος τρόπος να εκφραστεί η αγάπη   και ο έρωτας είναι μέσα από την μουσική. Εσύ συμφωνείς με αυτό;

Βέβαια, είναι ένας τρόπος. Γιατί η μουσική μπορεί να σε εκφράσει αλλά παράλληλα δεν σε βάζει και σε κίνδυνο, όπως ο ίδιος ο έρωτας.

Υπήρξε κάποιος καλλιτέχνης που αποτέλεσε πρότυπο για σένα;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που εκτιμώ αλλά δεν έχω κάποιο πρότυπο. Σε μικρότερη ηλικία, γύρω στα 20 είχα περάσει από το στάδιο αυτό(με τον Σταμάτη Κραουνάκη τότε) αλλά πλέον δεν έχω κάποιο πρότυπο. Και δεν το λέω από άποψη σνομπισμού σε καμία περίπτωση απλά πλέον σε όλα τα πράγματα που κάνω στην ζωή μου ακολουθώ την δική μου πορεία και βαδίζω στα δικά μου χνάρια χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν εκτιμώ πολλούς καλλιτέχνες.

nikolas 2

 Τι μουσικής ακούς; Μουσικές επιρροές;

Έχω ιδιαίτερη αγάπη στο Ελληνικό έντεχνο αλλά και στην ξένη ποπ  μουσική ενώ δεν προτιμώ ιδιαίτερα την alternative μουσική. Χωρίς να  θέλω να φανώ κλισέ γενικά ακούω τα πάντα αρκεί να μου αρέσει το  κομμάτι. Εγώ πάντως πιστεύω πως ξεκινάω από μια έντεχνη πρόθεση.

 Παρατήρησα οτι εσύ γράφεις την μουσική και τους στίχους στα   τραγούδια σου. Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;

Πλέον γράφω πιο σπάνια στίχους καθώς έχω την τάση να αυτολογοκρίνομαι. Από την άλλη, στη μουσική είμαι πιο ισορροπημένος. Έχω γνωρίσει εξαιρετικούς στιχουργούς όπως τον Νίκο Μωραΐτη με τον οποίο έχω την χαρά να συνεργάζομαι. Είναι σχολείο για μένα, πραγματικά. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης. Μπορούν να με εμπνεύσουν τα πάντα. Από μια μελωδία μέχρι το που θα βρίσκομαι εκείνη την στιγμή.

Από τα κομμάτια σου έχω ξεχωρίσει πάρα πολύ το “Εσύ” ειδικά την ballad version. Συνήθως λένε οτι υπάρχει μία ιστορία πίσω από κάποιο τραγούδι. Ποια είναι η ιστορία αυτού του τραγουδιού; Τι σε ώθησε να το γράψεις;

To “Εσύ” όπως και το “Στάσου λίγο” αναφέρεται σε ερωτικά πρόσωπα. Και εκφράζουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, το ανεκπλήρωτο(γέλια).

 Το τελευταία διάστημα η κατάσταση στη χώρα μας όλο και επιδεινώνεται…Εσύ από τη μεριά σου πως το βλέπεις;

Από το κακό στο χειρότερο θα έλεγα. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Το στοίχημα είναι Ευρωπαϊκό πρωτίστως αλλά και Παγκόσμιο. Δεν εντάσσω το πρόβλημα μόνο στο πλαίσιο των κομμάτων καθώς ναι μεν έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης, αλλα ξαναλέω το πρόβλημα που ζούμε εδώ, θα απασχολήσει στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και άλλους λαούς. Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν τρόπο επίλυσης, παρ’ όλα αυτά ελπίζω να μην επαναληφθεί η Ιστορία.

mertzanos 3

Αυτή τη περίοδο σε τι φάση σε πετυχαίνουμε επαγγελματικά Νίκο;

  Αυτή τη περίοδο είμαι σε μία κατάσταση περισσότερο συνθετική. Σε συνεργασία με τον Νίκο Μωραΐτη  έχουμε γράψει κομμάτια για κάποιους καλλιτέχνες όπως την Δάφνη Λέμπερου που κυκλοφόρησε πέρυσι από την heaven και την Βίκυ Καρατζόγλου, ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια που θα περιλαμβάνεται στον δίσκο της. Επίσης είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τον Σταύρο Σταύρου και την Λένα Αλκαίου. Παράλληλα ετοιμάζω και τραγούδια σε περισσότερο ποπ ύφος ενώ δεν αποκλείεται η κυκλοφορία κάποιου single ή κάποιου δίσκου στο προσεχές μέλλον. Παράλληλα θα ήθελα να πραγματοποιήσω και μερικά live.
Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο για την συνέντευξη και για τον χρόνο σου!
Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο!

 

 

 

Σχόλια