Ug4fRXGyIak

Where is my mind

Eννοείται πως υπάρχουν κάποια spoilers!

Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα κάλεσμα στους απανταχού, αναρχικούς και μη, χάκερς της ελληνικής επικράτειας, στους ρομαντικούς επαναστάτες που θέλουν να δημιουργήσουν έναν ουτοπικό κόσμο, στους εθισμένους του Fight Club και σε όσους δηλώνουν, ανοιχτά, ότι είναι λάτρεις των καλών σειρών. Όλοι οι παραπάνω παρακαλoύνται να συντονίσουν, άμεσα, τους δέκτες τους με το USA Network. Το τηλεοπτικό φαινόμενο του καλοκαιριού, που ήδη έλαβε τον τίτλο της καλύτερης σειράς για το 2015 και πολλοί κριτικοί δεν διστάζουν να της αποδώσουν, από τώρα, και αυτόν της καινούργιας αγαπημένης αμερικανικής δραματικής σειράς, σας καλεί να το παρακολουθήσετε. Το “Mr. Robot” ήρθε για να μείνει στους τηλεοπτικούς δέκτες μας [ή στις οθόνες των p.c μας] και να κολλήσει στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Mr robot
<<Γεια σου φίλε… Αυτό που πρόκειται να σας πω είναι άκρως απόρρητο, μια συνομωσία μεγαλύτερη απ’ όλους μας. Υπάρχει μια ισχυρή ομάδα ανθρώπων, που διαχειρίζεται μυστικά τον κόσμο. Αναφέρομαι στους ανθρώπους που κανείς δεν γνωρίζει. Τους ανθρώπους εκείνους, που είναι αόρατοι. Το 1 % του 1%, που παίζουν τους θεούς δίχως άδεια. Και τώρα νομίζω οτι με παρακολουθούν…>>

mr robot
Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Rami Malek το υποκριτικό του ρεσιτάλ, υποδυόμενος τον προβληματικό Elliot. Τι τρέχει όμως με τον Elliot Alderson;

Με λίγα λόγια, το παιδί έχει σοβαρά θέματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει χακάροντας τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν [τον λες και λίγο psycho]. Αυτή η παράνομη και ανορθόδοξη μέθοδος ανάπτυξης κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με τις ναρκωτικές ουσίες, την κλινική κατάθλιψη, την μερική απέχθεια που αισθάνεται για την δουλειά του και τις υποβόσκουσες αναρχικές του θεωρίες [το moto του είναι: fuck society], δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ περιπέτειας, που κινείται στα όρια του πραγματικού και της παράνοιας.

Mr robot
Σ’αυτή την καθ΄όλα ήρεμη ζωή του, εισέρχεται, ξαφνικά, ο αναρχικός Mr. Robot [Christian Slater] με την παρέα του, τους χάκερς της Fsociety, και τότε είναι που ο πρωταγωνιστής μας εγκλωβίζεται [και εμείς μαζί του] ακόμα περισσότερο στον προσωπικό του λαβύρινθο. Η τρέλα συναντά ένα ιδιοφυές μυαλό, που συλλαμβάνει ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο σχέδιο για την πλήρη εξαφάνιση του χρηματοπιστωτικού κόσμου. Οι ιαχές του πολέμου μόλις ήχησαν, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών έχουν πάρει φωτιά. Άραγε θα μπορέσει το αόρατο χέρι της αγοράς να σώσει την Evil Corp των αχόρταγων καπιταλιστών;

mr robot

V for Vendetta ή Anonymous.

Τα μηνύματα είναι πολλά και όλα μας το δηλώνουν, εμφατικά, πως η σειρά του Sam Esmail κινείται στο διαδικτυακό κόσμο του Tyler Durden. Δεν με πιστεύετε; Η διαγραφή των χρεών, η καταστροφή του υλικού κόσμου, η απελευθέρωση των ατόμων απο το ζυγό του χρήματος, η μυστική κοινότητα της fsociety, η αφήγηση των γεγονότων δια στόματος του διαταραγμένου Elliot και το ”Where is my mind” των Pixies να ακούγεται στο 9ο επεισόδιο, όλα μας θυμίζουν απλά και αγαπημένα πως το ”Fight Club” είναι εδώ.

Αυτό όμως, επ’ ουδενί λόγω, δεν σημαίνει πως το “Mr. robot” αποτελεί μια φθηνή αναπάραγωγη ή απομίμηση του αριστουργήματος του David Fincher. Τουναντίον, η σειρά αποδίδει έναν φόρο τιμής στην ταινία που, απ’ οτι φαίνεται, επηρέασε όσο καμία άλλη τον δημιουργό της. Ο Esmail σέβεται την πρώτη του ύλη, ωστόσο, ως σωστός επαγγελματίας, προχωράει στην δημιουργία ενός καινούργιου προιόντος. Οι καταστάσεις που βιώνει ο Elliot ενδεχομένως να θυμίζουν, σε κάποια σημεία, τον Tyler αλλά το ”Mr. Robot” δεν είναι το ”Fight Club”.

mr robot
Εαν έχεις σώας τας φρένας και διαθέτεις και καλό γούστο στις σειρές, θα την λατρέψεις. Το σενάριό της αγγίζει τα όρια της τελειότητας, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τις πιο σκοτεινές πλευρές του αμερικανικού [και παγκόσμιου] ονείρου, ενός υπερχρεωμένου ονείρου που υποδουλώνει ζωές και καλλιεργεί μάζες προς όφελος του αόρατου κεφαλαίου.

Οι διάλογοί του καταδεικνύουν, αφενός την κενότητα της εποχής μας και αφετέρου αποτυπώνουν την ωμή πραγματικότητα, που ποτέ δεν θα θέλαμε να δούμε στην τηλεόρασή μας. Η σκηνοθεσία, από την άλλη μεριά, λειτουργεί καταλυτικά στην δημιουργία μιας δραματικής ατμόσφαιρας.

Επιπλέον, η μουσική, που πλαισιώνει αρκετές σκηνές, κορυφώνει την ένταση. Το σημαντικότερο όλων ωστόσο, είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, με τον Malek και τον Martin Wallström να κλέβουν την παράσταση. Ο τελευταίος ειδικά, δίνει ρέστα ως ο διψασμένος για εξουσία και χρήμα κεφαλαιοκράτης. ‘Οσον αφορά τον Malek, έχει σίγουρα κατοχυρώσει μια υποψηφιότητα για τα Emmy της επόμενης χρονιάς και μάλλον θα κερδίσει το βραβείο [σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του προέδρου Β. Λεβέντη].

mr robot

It’s happening. It’s happening. It’s happening.

Δεν γνωρίζω εάν ένα τηλεοπτικό προϊόν διαθέτει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, ούτε γνωρίζω εάν οι συντελεστές της σειράς αποσκοπούσαν στο ξύπνημα της ανθρωπότητας, όταν την δημιούργησαν.  Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι ο “Mr. Robot” κατάφερε να εγκλωβίσει τη σύγχρονη καταθλιπτική πραγματικότητα μέσα σ΄ ένα κουτί plasma και ύστερα έβαλε μια φωνή να ξεπηδήσει από την tv : «Άνοιξε την, σου φωνάζει, για να μάθεις την αλήθεια, που υποκρίνεσαι πως δεν βλέπεις». Έσυ τι άλλο περιμένεις για να δεις το “Μr. Robot”;

Προσοχή: Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς δεν τελειώνει με τους τίτλους τέλους!

Σχόλια