Ποια είναι η Αγκάθα Κρίστι;

Η Agatha Mary Clarissa Miller γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας. Μια από τις πιο αγαπητές συγγραφείς όλων των εποχών, έγραψε 67 μυθιστορήματα, περισσότερες από 100 μικρές ιστορίες, αλλά και ένα από τα μακροβιότερα θεατρικά έργα, την «Ποντικοπαγίδα».

Οι πωλήσεις των βιβλίων της φτάνουν τα δύο δισεκατομμύρια παγκοσμίως, ρεκόρ που το ξεπερνά μόνο ο Σέξπιρ και η Βίβλος. Τα ονόματα των πιο διάσημων χαρακτήρων της, Ήρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ, έχουν δικαιωματικά συνδεθεί με ποιοτική και κλασσική αστυνομική λογοτεχνία, χάρις τη καθαρή γλώσσα, τα αξεπέραστα plot twists και τους ευφάνταστους αλλά προσιτούς ήρωες.

Πώς όμως ξεκίνησε και εξελίχτηκε το φαινόμενο Κρίστι; Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, η εικοσάχρονη νιόπαντρη Αγκάθα ξεκίνησε να γράφει το πρώτο της βιβλίο «Η μυστηριώδης υπόθεση Στάιλς», το οποίο εκδόθηκε μετά από πολύ κόπο το 1920 και σύστησε στον κόσμο για πρώτη φορά το Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό. Ταυτόχρονα μελετούσε φαρμακολογία ώστε να πάρει άδεια βοηθού φαρμακοποιού, κάτι που εξηγεί τις λεπτομερείς και σωστότατες αναφορές σε διάφορα δηλητήρια στα βιβλία της.

Η τεράστια επιτυχία ήρθε το 1926 με το κλασσικό πια «Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ». Παρόλα αυτά, η προσωπική ζωή της συγγραφέως είχε δυσκολίες. Ο θάνατος της μητέρας της την έριξε σε πένθος ενώ αμέσως μετά ο άντρας της Archibald Christie ζητάει διαζύγιο γιατί ήταν ερωτευμένος με μια άλλη γυναίκα.

Τότε συνέβη ένα μυστηριώδες συμβάν, που θυμίζει τις ιστορίες των βιβλίων της Κρίστι. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1926, η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίζεται. Το αυτοκίνητό της βρίσκεται εγκαταλειμμένο και η αστυνομία φοβούμενη το χειρότερο οργανώνει μεγάλη επιχείρηση αναζήτησης. Η Κρίστι εμφανίζεται μετά από δέκα μέρες και από ότι φαίνεται είχε μείνει σε ένα ξενοδοχείο 400 χιλιόμετρα μακριά, δίνοντας το όνομα της ερωμένης του άντρα της. Υποστηρίζοντας ότι έπαθε αμνησία, δεν αποκάλυψε ποτέ σε κανέναν τους λόγους της φυγής της και το τι ακριβώς έκανε αυτές τις δέκα μέρες.

Agatha-Christie-Life-QuotesΤο 1928, η Αγκάθα Κρίστι εκπλήρωσε την επιθυμία της να ταξιδέψει με το Όριεντ Εξπρές. Στο τέλος του ταξιδιού στη Βαγδάτη γνώρισε το νεαρό αρχαιολόγο Max Mallowan που σύντομα έγινε ο δεύτερος άντρας της.

Το ζευγάρι γρήγορα ανέπτυξε μια ζωή μοιρασμένη ανάμεσα στη συγγραφή και τα ταξίδια. Μυθιστορήματα όπως το «Έγκλημα στο Νείλο», «Μια Κραυγή Αγωνίας», «Ραντεβού στη Βαγδάτη» και «Ραντεβού με τον Θάνατο» έχουν εμπνευστεί και γραφτεί στη διάρκεια αυτών των ταξιδιών. Εν τω μεταξύ, γεννήθηκε και η δεύτερη διάσημη χαρακτήρας της Κρίστι, η Μις Μαρπλ, στη συλλογή μικρών ιστοριών «Κάθε Τρίτη και Ένα Έγκλημα».

Τα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έδωσαν τέλος στα ταξίδια και με τον άντρα της να βρίσκεται στο Κάιρο, η συγγραφέας ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με κλασσικά μυθιστορήματα όπως «Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη», «Δέκα Μικροί Νέγροι», «Δηλητήριο σε μικρές δόσεις», «Πέντε Μικρά Γουρουνάκια» και ο φόρος υποτέλειας στους μαχόμενους συμπατριώτες της «Το Κυνήγι των Κατασκόπων».  Η Dame Agatha Christie πέθανε το 1976 σε ηλικία 85 χρονών.

7 αναγνωστικές προτάσεις

Δέκα Μικροί Νέγροι (Ten Little Indians ή And Then There Were None)little indians

Οκτώ άνθρωποι μαζί με έναν μπάτλερ και έναν μάγειρα λαμβάνουν προσκλήσεις για να επισκεφτούν ένα ειδυλλιακό νησί στην Νότια Αγγλία. Όταν ο μπάτλερ παίζει έναν δίσκο σε όλους όπως ήταν οι οδηγίες, κάποιος κατηγορεί τον καθένα από τους παρευρισκόμενους για φόνο και απειλεί με την απόδοση δικαιοσύνης. Χωρίς τρόπο διαφυγής, ξεκινάει ένα αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ με φόντο υποψίες, δράμα, θάνατο και τις μικρές φιγούρες που έδωσαν και τον τίτλο να εξαφανίζονται μυστηριωδώς.

Έγκλημα Στο Όριεντ Εξπρές (Murder On The Orient Express)

Σε ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Κρίστι, ο Πουαρό ταξιδεύει από τη Κωνσταντινούπολη στην Αγγλία με το ονομαστό τρένο και βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σχεδόν τέλειο φόνο. Ποιος από τους συνταξιδιώτες του κρύβεται πίσω από το ψυχρό έγκλημα; Αφού ο νεκρός φαίνεται να ήταν ένας πραγματικά σατανικός άνθρωπος, αξίζει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τιμωρηθεί ο ένοχος; Το βιβλίο αυτό έχει γίνει συνώνυμο του plot twist και σίγουρα έχει επηρεάσει πολλές γενεές συγγραφέων μυστηρίου.

 

Joan Hickson ως Miss Marple στη σειρά του BBC από 1984 ως το 1992

Joan Hickson ως Miss Marple στη σειρά του BBC από 1984 ως το 1992

Ο Παραβάτης Της Έβδομης Εντολής (Murder At The Vicarage)

Το πρώτο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια τη Μις Μαρπλ μας συστήνει για πρώτη φορά το ήσυχο χωριό Saint Mary Mead. Όταν ο πιο μισητός άνθρωπος του χωριού, ο στρατηγός Πρόθερο, βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του εφημέριου, μόνο η ιδιοφυΐα της γριάς κυρίας, που ξέρει την ανθρώπινη φύση καλύτερα από τον καθένα, θα καταφέρει να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο.

Πρόσκληση Σε Φόνο (A Murder Is Announced)

Ένας φόνος ανακοινώνεται στις αγγελίες τις τοπικής εφημερίδας, αλλά οι κάτοικοι του μικρού χωριού θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιο παιχνίδι και σπεύδουν να πάνε στη συνάντηση στο σπίτι της κυρίας Μπλάκλοκ. Όμως δεν πρόκειται για παιχνίδι ούτε για μια κακόγουστη φάρσα αφού ξαφνικά, στις 6.30 ακριβώς, τα φώτα σβήνουν, μια γυναίκα στριγγλίζει και ένας πυροβολισμός θα είναι η αρχή αυτού του μυστηρίου, που χάρις την πρωτότυπη πλοκή θεωρείται από τα καλύτερα έργα της Αγκάθα Κρίστι.

Φόνοι Υπό Εχεμύθεια (The Pale Horse)

Μια ετοιμοθάνατη γυναίκα εξομολογείται στον πρεσβύτερο Γκόρμαν μια τρομερή ιστορία φόνων και αυτός παρόλο που έχει αμφιβολίες για το αν είναι αλήθεια ή όχι κρατάει στις σημειώσεις του έναν κατάλογο με εννέα ονόματα και το κρύβει. Προτού προλάβει να σταματήσει τα πιθανά εγκλήματα, κάποιος που τον παρακολουθούσε στο δρόμο της επιστροφής προλαβαίνει να τον σκοτώσει. Ο ιστορικός συγγραφέας Μαρκ Ήστερμπρουκ βοηθά την αστυνομία να λύσει το αίνιγμα της λίστα με τα ονόματα και τα στοιχεία οδηγούν στο αινιγματικό πανδοχείο «Χλωμό Άλογο».

Αλλά και το alter ego της Αγκάθα Κρίστι, η συγγραφέας Αριάδνη Όλιβερ κάνει την εμφάνισή της. Μπορεί να μην πρωταγωνιστούν οι δύο διασημότεροι χαρακτήρες της Κρίστι, αλλά η ιστορία του Χλωμού Αλόγου με όπλο τους εξαιρετικούς χαρακτήρες και τη μυστικιστική ατμόσφαιρα θα συναρπάσει χωρίς δυσκολία κάθε αναγνώστη.

Ραντεβού Στη Βαγδάτη (They Came To Bagdad)

Η Βικτόρια Τζόουνς έχει μόλις απολυθεί όταν πιάνει κουβέντα με τον νεαρό άντρα καθισμένο δίπλα της σε ένα παγκάκι του Φιτζτζαίημς Γκάρντενς και χωρίς καλά καλά να το καταλάβει βρίσκεται στη μέση των σχεδίων μιας κατασκοπευτικής οργάνωσης. Μια από τις πιο δυναμικές ηρωίδες της Αγκάθα Κρίστι, η Βικτόρια δε θα διστάζει να ξεκινήσει μια περιπέτεια ίντρικας, έρωτα και ψυχρού πολέμου στη παραμυθένια Βαγδάτη.

poirot

Ο David Suchet στη σειρά Agatha Christie’s Poirot (1989)

Η Υπογραφή του Δολοφόνου (ABC Murders)

Κάποιος στέλνει στον Πουαρό ημερομηνία και ώρα για φόνους που θα γίνουν με την υπογραφή A.B.C. Ο δολοφόνος φαίνεται να κινείται αλφαβητικά, από την Alice Ascher στο Andover, στην Betty Barnard στο Bexhill και στον Carmichael Clarke στο Churston. Ποιο είναι το κίνητρο του δολοφόνου και γιατί δείχνει να έχει εμμονή με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ; Αυτό το μυθιστόρημα έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό δυνατής αφήγησης, αριστοτεχνικής πλοκής και ψυχολογικών στοιχείων που δύσκολα θα βρει κανείς αλλού.

Υ.Σ Αυτή η λίστα είναι προσωπικά αγαπημένα. Όμως, φέτος έγινε μια μεγάλη ψηφοφορία online και πάνω από 15.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο ψήφισαν το καλύτερο μυθιστόρημά της. Ιδού τα αποτελέσματα (καμία έκπληξη ομολογουμένως) http://worldsfavouritechristie.com/books.

Σχόλια