Σε ένα καυτό πολιτικά καλοκαίρι, τα θερινά σινεμά αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά ο ιδανικός κινηματογραφικός τόπος αποσυμπίεσης για τον Αθηναίο. Ανακαινίσεις, κρυφές σινεφίλ γωνιές, μπαρ με μικρές και μεγάλες γευστικές εκπλήξεις, σεζλόνγκ, καναπέδες και κοκτέιλ συνθέτουν τη φετινή εικόνα των open air αιθουσών στο κέντρο της πόλης.

Η ψηφιοποίηση της κινηματογραφικής προβολής ανάγκασε το προηγούμενο καλοκαίρι τους περισσότερους θερινούς να εφοδιαστούν με ολοκαίνουργιους προτζέκτορες, ενώ δεν λείπουν και οι φετινές προσεγμένες ανακαινίσεις.

Τα πράγματα, βέβαια, έχουν αλλάξει από τότε. Για να λειτουργήσεις ένα θερινό δεν φτάνει πλέον μια οθόνη, μια ξεχαρβαλωμένη μηχανή προβολής, καντίνα με πορτοκαλάδα-κοκ-σάμαλι και έξι ντουζίνες καρέκλες. Οι open air αίθουσες έχουν αποκτήσει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εκσυγχρονίζοντας τόσο τον τεχνολογικό εξοπλισμό όσο και τις παροχές τους.

Η ψηφιοποίηση της κινηματογραφικής προβολής ανάγκασε το προηγούμενο καλοκαίρι τους αθηναϊκούς θερινούς –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων– να εφοδιαστούν με ολοκαίνουργιους προτζέκτορες που διαβάζουν τους σκληρούς δίσκους των DCP (Digital Cinema Package ), οι οποίοι αντικατέστησαν το αναλογικό φιλμ.

Πέραν αυτής της τεράστιας –ειδικά για τα δεδομένα της εποχής– επένδυσης, κάποιοι κινηματογράφοι προχώρησαν σε προσεγμένες ανακαινίσεις, όπως το Εκράν στα Εξάρχεια και το Λιλά στα Πατήσια. Εν μέσω καλοκαιριού ξεκοκαλίζουμε τους θερινούς του downtown, χαρτογραφώντας εκ νέου τα κινηματογραφικά μονοπάτια της open air αθηναϊκής εμπειρίας.

 

1. Αίγλη Ζαππείου

aigli

Η Αίγλη Ζαππείου,μία από τις κλασικές αξίες της περιοχής, με πολύ πράσινο καθώς κι ενημερωμένο μπαρ,  επιμένει ως μια από τις high class open air επιλογές. Η νεοκλασικής αισθητικής οθόνη είναι το σήμα κατατεθέν του ιστορικού θερινού. Για όσους δεν αρκούνται στη νοσταλγική αύρα και θέλουν να ζήσουν μια χορταστική κινηματογραφική εμπειρία, το σινεμά διαθέτει χειροποίητες προτάσεις στο κυλικείο, αλλά και την ιδιωτική Veranda, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ιδιωτικά την προβολή της ταινίας, απολαμβάνοντας το a la carte μενού του εστιατορίου της Αίγλης Ζαππείου.

Η Αίγλη Ζαππείου στο Facebook

 

2. Αθηναία στον πεζόδρομο της Χάριτος

athinaia

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος, τρέχουν τα σάλια κάθε σινεφίλ γνώστη της σπιτικής τυρόπιτας που έφτιαχνε με τα χέρια της η γυναίκα του ιδιοκτήτη για πολλά χρόνια. Η αγοραστή πλέον, αλλά εφάμιλλης ποιότητας, πίτα συνεχίζει να γράφει ιστορία στην καλαίσθητη κολωνακιώτικη αίθουσα, η οποία αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς open air προορισμούς.

athinaia

Η Αθηναία στο Facebook

 

3. Cine Paris στην Πλάκα

cineparis

Στην καρδιά της Πλάκας, στον πεζόδρομο της Αγίου Παύλου βρίσκεται το Cine Paris, ένα από τα θελκτικότερα roof garden του downtown. Έχοντας θέα στην Ακρόπολη, αλλά και ένα ενημερωμένο πωλητήριο κινηματογραφικών πόστερ στην είσοδό του, το θερινό αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Αν έχετε όρεξη, απλώς μετρήστε τις γλώσσες που θ’ ακούσετε στην ουρά του κυλικείου…

cineparis_plaka

Το Cine Paris στο Facebook

4. Σινέ Φλοίσβος

floisvos

Το Σινέ Φλοίσβος στο Φάληρο αποτελεί ένα δημοφιλές θερινό, το οποίο συνδυάζει blockbuster και arty επιλογές με κοτομπουκιές και κεφτεδάκια αλλά και με λαχταριστούς λουκουμάδες με σοκολάτα. floisvos_2

 

5. Λιλά στα Πατήσια

lila_patissia
Η πιάτσα της Πατησίων, μια από τις ακμαιότερες του αθηναϊκού κέντρου, εδώ και κάποιες δεκαετίες παρουσιάζει έντονα σημάδια μαρασμού. Τελευταία, όμως, στην περιοχή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια συγκρατημένης πολιτιστικής και πολιτισμικής της αναγέννησης. Αίθουσες ξανανοίγουν τις πόρτες τους, ενώ οι ήδη υπάρχουσες προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Το Λιλά, για παράδειγμα, γνωστό και ως «κήπος της Πατησίων», έκανε το φετινό Απρίλιο ένα γερό λίφτινγκ. Στο ανθηρό σκηνικό του προστέθηκε ένα καλαίσθητο ξύλινο μπαρ, ενώ πλέον οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του δωρεάν wi-fi που εγκαταστάθηκε.

6. Βοξ στα Εξάρχεια

voks_eksarxeia

Το Βοξ, στο σκληρό πυρήνα των Εξαρχείων, συμβαδίζει απόλυτα με τον μποέμ χαρακτήρα της περιοχής. Φωλιάζει στην περίφημη πλατεία Εξαρχείων και διαθέτει γοητευτική αστική αισθητική. Το προπολεμικό αρχιτεκτονικό αδελφάκι της Μπλε Πολυκατοικίας διαθέτει και αυτό καλλιτεχνικό προσανατολισμό και προσφέρεται για αυθεντικές σινεφίλ εμπειρίες.

Σχόλια