Μέσα από τους τοίχους ενός εγκαταλελειμμένου παραθαλάσσιου θέρετρου στο Weston-super-Mare, στην Αγγλία, μία μυστηριώδης οικοδομή τον τελευταίο μήνα –περιλαμβανομένου ενός βρόμικου κάστρου που έμοιαζε με της Disney και ένα τεράστιο χάρτινο ανεμόμυλο στα χρώματα του ουράνιου τόξου μπερδεμένο σ’ ένα πλαστικό – έδειχνε ότι κάτι μεγάλο θα ερχόταν. Οι υποψίες και η ανυπομονησία που περιέβαλαν την ασυνήθιστη δραστηριότητα αποδίδονται στο διάσημο καλλιτέχνη και προβοκάτορα Banksy, ο οποίος έφτασε το ζήλο του Willy Wonka.

Το θέαμα έχει φτάσει να γίνει μια pop-up καλλιτεχνική έκθεση με τη μορφή ενός αποκαλυπτικού θεματικού πάρκου με τίτλο Dismaland («Το πιο απογοητευτικό τουριστικό θέαμα του Ηνωμένου Βασιλείου») που θα είναι ανοιχτό μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Το event έχει όλες τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες ενός παραδοσιακού event με την υπογραφή του Banksy από τα πρώτα σάβανα μυστικότητας μέχρι τα καλλιτεχνικά θέματα της αποκάλυψης, του αντι-καταναλωτισμού, στοχευμένης κοινωνικής κριτικής στην κουλτούρα των διάσημων, της μετανάστευσης και της επιβολής του νόμου. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη εκτροπή: ο όγκος της καλλιτεχνικής δουλειάς που βρίσκεται στις τρεις κυρίως πινακοθήκες είναι δημιούργημα άλλων καλλιτεχνών.

 

Οπότε τι κρύβεται μέσα από τους τοίχους του ερειπωμένου παραθαλάσσιου θερέτρου; Μια τρελή ποικιλία από παράξενα και όμορφα δημιουργήματα όχι από λιγότερους από 58 παγκόσμιους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων: Damien Hirst, Jenny Holzer, Jimmy Cauty, Bill Barminski, Caitlin Cherry, Polly Morgan, Josh Keyes, Mike Ross, David Shrigley, Bäst, Espo, Escif, Maskull Lasserre, Kate McDowell, Paco Pomet, Dietrich Wegner, Michael Beitz, Brock Davis και Ronit Baranga. Ο Banksy δείχνει και 10 δικά του έργα.

Ένα κείμενο από το επίσημο διαφημιστικό του event:

Ψάχνεις για μια εναλλακτική έως άψυχη γλασαρισμένη κοινοτυπία μιας μέτριας οικογενειακής εξόδου; Ή απλά κάπου φθηνότερα. Τότε, αυτό είναι το μέρος για εσένα – ένας χαοτικός νέος κόσμος όπου μπορείς να δραπετεύσεις από την άμυαλη φαντασία. Αντί για μαγαζί με burgers, έχουμε μουσείο. Στη θέση του μαγαζιού με τα δώρα, έχουμε μια βιβλιοθήκη. Βασικά, έχουμε και μαγαζί με δώρα.

Φέρε όλη την οικογένεια για να έρθει και να απολαύσει την τελευταία προσθήκη στο χρόνιο πλεόνασμα του ελεύθερου χρόνου μας – ένα πάρκο αναστάτωσης. Ένα θεματικό πάρκο του οποίου το μεγάλο θέμα είναι: τα θεματικά πάρκα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερα θέματα…

Αυτό το event περιέχει θέματα ενηλίκων, λυπηρή φαντασία, εκτεταμένη χρήση στροβοσκοπίων, εφέ καπνού και βρισιές. Τα παρακάτω αντικείμενα απαγορεύονται αυστηρώς: μαχαίρια, σπρέι, παράνομα ναρκωτικά και δικηγόροι της Walt Disney.

Μαζί με την τέχνη, θα βρείτε να λειτουργεί ένα τρομακτικό καρουζέλ, ένα πάρκο mini golf, μία ρόδα του λούνα-παρκ και μερικά γελοιωδώς απίστευτα παιχνίδια, περιπλανώμενες διαμαρτυρίες κατάληψης και έναν στρατιώτη σε τάγμα εφόδου του Star Wars, ο οποίος περιφέρεται μίζερα γύρω στην έκθεση. Στο πάρκο δουλεύουν σκυθρωποί εργαζόμενοι που αδιαφορούν για το αν είναι εξυπηρετικοί ή άκρως ενημερωτικοί. Η είσοδος στο event προϋποθέτει μία άβολα αμήχανη εξέταση ασφαλείας και η έξοδος, φυσικά, σε οδηγεί μέσα από το μαγαζί δώρων.

Και κάτι τελευταίο: προβάλλεται ένα πρόγραμμα από 24 ταινίες μικρού μήκους σε ένα τεράστιο θερινό σινεμά νυχθημερόν. Μεταξύ των ταινιών είναι αυτές των: Santiago Grasso & Patricio Plaza, Kirsten Lepore, The Mercadantes, Ze Frank, Adrien M. & Claire B., Black Sheep Films και Don’t Hug Me I’m Scared.

Η Dismaland θα φιλοξενήσει στις 25 Σεπτεμβρίου και show των Pussy Riot και των Massive Attack.

Σχόλια