11 βιβλία για την παραλία που αξίζει να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι

Ρωτήσαμε και φέτος τους αρθρογράφους μας: “Ποιο βιβλίο θα προτείνατε για την παραλία;” και όπως φαίνεται οι απαντήσεις καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και όλα τα γούστα!

Μάρτυς μου ο Θεός – Μάκης Τσίτας

μ.τσιτας

Τιμημένο με το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014, το Μάρτυς μου ο Θεός (εκδόσεις Κίχλη, 2013) του Μάκη Τσίτα, κερδίζει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη απήχηση στα ελληνικά πράγματα, με εκδότες, κριτικούς και αναγνώστες να επευφημούν τη σπάνια αλήθεια της γλώσσας, τη μοναδική ψυχογράφηση του αντι-ήρωα πρωταγωνιστή, αλλά και τη γλυκόπικρη, διεισδυτική ματιά του στην ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικό δείγμα της λογοτεχνίας της κρίσης, το βιβλίο αυτό θα σας ξενίσει, θα σας προβληματίσει και θα σας γοητεύσει, καθώς ακολουθείτε τον καθημερινό αγώνα ενός θρησκόληπτου, αφελούς, γελασμένου άντρα για επιβίωση κόντρα στα καρκινώματα και αδιέξοδα της ελληνικής πραγματικότητας.

 

Φωτογραφίες- Ρέα Ραβανού

202

Μία βόλτα στον Εθνικό Κήπο, μία χαμένη «Λάικα» και είκοσι οχτώ ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτελούν την αφορμή για να ανατραπεί η ζωή του φωτογράφου, Μιχαήλ Νικολάου. Σε έναν βραδινό περίπατο, ο νεαρός φωτογράφος θα βρει μία παρατημένη φωτογραφική μηχανή με 28 αριστουργηματικά στιγμιότυπα. Η ιστορία, όμως, που κρύβεται πίσω από τις φωτογραφίες, θα οδηγήσει τον ήρωα σε ένα αβέβαιο παιχνίδι επιβίωσης, στο οποίο δεν είναι μόνος (!). Καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται κρατώντας τον αναγνώστη προσηλωμένο. Το «Φωτογραφίες» της Ρέας Ραβανού, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Η ιστορία είναι πρωτότυπη, ενώ η έξυπνη πλοκή και ο λιτός λόγος κρατούν το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ, σε προσιτή τιμή.

Η τέχνη της αγάπης – Έριχ Φρομ

ΕΡΙΨΗ.ΦΡΟΜ

Είναι η αγάπη τέχνη; Δεν είναι ψέματα ότι γαλουχηθήκαμε όλοι, λίγο-πολύ, να πιστεύουμε ότι  η αγάπη είναι κάτι σπάνιο στη ζωή, που θα το βρούμε στο πρόσωπο λίγων ανθρώπων, τους οποίους ουσιαστικά δεν επιλέγουμε εμείς, αλλά αυτή η…”από μηχανής” αγάπη. Αφότου τους βρούμε, μάθαμε, ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για τίποτα: η αγάπη θα κάνει όλη τη “βρωμοδουλειά” μόνη της, αφήνοντας σε εμάς να ζήσουμε μόνο τους όμορφους καρπούς της. Μάθαμε ότι η αγάπη είναι εύκολη, και αν δεν είναι, τότε κάτι πάει στραβά. Δεν ξέρω, ίσως μέσα στο χάος της ανθρώπινης φύσης, προσπαθήσαμε να απλοποιήσουμε την έννοια της αγάπης, που είναι κάτι όμορφο, βαφτίζοντάς την εύκολη, για να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλοι θα τη ζήσουμε μια μέρα. Τελικά, έτσι, την δυσκολέψαμε πιο πολύ. Και πρέπει τώρα να μάθουμε από την αρχή, ότι η αγάπη είναι μια τέχνη. Έχει θεωρία που απαιτεί μακροχρόνια και επιμελή πρακτική για να μπορέσεις να την εφαρμόσεις.  Αυτό προσπαθεί να μας εξηγήσει ο Έριχ Φρομ, στο μικρό αυτό, βιβλιαράκι του: “Η τέχνη της αγάπης”. Το θέμα μπορεί να φαίνεται λίγο βαρύ, αλλά η γραφή του είναι απλή και όμορφη – κυλάει- και οι σελίδες λίγες. Προτιμήστε να το διαβάσετε το δειλινό στην παραλία, παρά  στο μεσημεριανό μπάνιο, με τους διπλανούς σας να βαράνε τις ρακέτες!

 

 Η τέχνη της πρακτικής σκέψης – Rolf Dobelli

67946

52 λανθασμένοι δρόμοι που θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε. Τι θέλει να πει ο ποιητής, ή μάλλον ο συγγραφέας, με αυτό; Θέλει να πει πως υπάρχουν τουλάχιστον 52 γνωστικές πλάνες στις οποίες συνηθίζουμε να πέφτουμε καθημερινά και με λίγη εξάσκηση της πρακτικής μας σκέψης μπορούμε να τις αποφύγουμε. Το βιβλίο δεν μπορεί να σε μάθει να σκέφτεσαι πρακτικά, αφού οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτει δίνονται αναλυτικά, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο συγγραφέα που ξεδιπλώνει απλά και κατανοητά την περίπλοκη σκέψη του μέσα σε 52 σύντομα διασκεδαστικά κείμενα. Κείμενα που απαντούν σε ερωτήσεις όπως: Γιατί οι ασήμαντες δικαιολογίες συχνά αρκούν; Γιατί αυτό που περιμένεις επηρεάζει την πραγματικότητα; Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις σε ότι σου έρχεται αυτόματα στο νου και θεωρείς ότι είναι λογικό; και σε πολλά ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Τα επιχειρήματα με τα οποία ντύνει τις απαντήσεις μπορούν να αποτελέσουν απίστευτη τροφή για σκέψη. Μην σας φανεί βαρύ για το καλοκαίρι, συστήνεται ανεπιφύλακτα!

 

O Ανδαλουσιανός φίλος – Alexander Soderberg

unnamed

Ρώσοι εκτελεστές, λατινοαμερικάνοι έμποροι ναρκωτικών, γερμανοί γκάνγκστερ, αδίστακτοι δολοφόνοι, παρακολουθήσεις, παρανομία, ηθικά διλήμματα, θανάσιμες εμμονές. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Alexander Soderberg με πρωταγωνιστή τη Σοφί, τη νοσοκόμα από τη Σουηδία που παγιδεύεται σε ένα διεθνές συνδικάτο εγκλήματος και καλείται να γλιτώσει μη μπορώντας να εμπιστευθεί αυτούς που φαινομενικά υπηρετούν τον νόμο. Ο Ανδαλουσιανός Φίλος πρόκειται για ένα “μνημειώδες θρίλερ”, καθηλωτικό, με διαρκείς ανατροπές, ικανό να κρατήσει σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Έγινε διεθνές best-seller και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο – Γιάννης Στίγκας

stigas1

Η συμβουλή μου (αν υποθέσουμε πως θες τη συμβουλή κάποιου που δεν ξέρεις, θυμήσου: μπορείς πάντα να διαβάσεις ό,τι θες): Γιάννης Στίγκας, ποιητής, νέος, φρέσκος, ανερχόμενος εδώ και τόσο καιρό που ίσως πλέον να θεωρείται mainstream. Η γλώσσα του συνδυάζει δύσκολα νοήματα με πολύ απλό και καθημερινό λόγο, η γραφή του είναι πανέξυπνη και πάνω από όλα, σε αντίθεση με την περιρρέουσα νέκρωση των ανερχόμενων, είναι κάτι πολύ φρέσκο. Και έχουμε καλοκαίρι. Ζήτα το “Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο” αν θες να μου δείξεις εμπιστοσύνη. Δυστυχώς δεν βγαίνει σε έκδοση παραλίας, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να το προσέχεις. Αλλά του αξίζει.

 

The Curtis Reincarnation – Zathyn Priest

11653475_1080101262009759_373089587_n

Εντάξει, έχει κάποια στοιχεία υπερβολής, όμως αυτά είναι περισσότερο θέμα δόμησης χαρακτήρων, και όχι πλοκής. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο είναι ξεκαρδιστικό σε πολλές στιγμές, αλλά έχει και κοινωνική αξία, καθώς και δείχνει στον αναγνώστη την καθημερινή πραγματικότητα ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει μια χρόνια ασθένεια. Ο χαρακτήρας του Τάιλερ, ο επιτυχημένος και πανέμορφος Rock Star, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς και, παρά τη μεγάλη εξυπνάδα και το εξαιρετικό ταλέντο του, αναγκάζεται να ζήσει μια ολόκληρη ζωή κρύβοντας την ασθένειά του, να εξαρτάται από τρίτους, και να μην μπορεί να κάνει απλά πράγματα, όπως το να πάρει ένα δίπλωμα οδήγησης. Ένα πραγματικά αξέχαστο βιβλίο-απόδειξη για το γεγονός ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τους άγνωστους συγγραφείς ή τα προχειροφτιαγμένα εξώφυλλα!

A song of ice and fire – George R.R. Martin

a-song-of-ice-and-fire-series

Την καλύτερη συντροφιά για τις ατέλειωτες ώρες στην παραλία, στο καράβι ή οπουδήποτε αλλού μπορούν να αποτελέσουν τα βιβλία, στα οποία βασίζεται η σειρά Game of Thrones.

Η σειρά βιβλίων του George R.R. Martin ” A song of ice and fire” αποτελείται από 5 βιβλία.

Το πρώτο βιβλίο έδωσε το όνομα του και στην σειρά, έχει τίτλο δηλαδή ”A game of thrones” και μας περιγράφει την απαρχή των γεγονότων που σηματοδότησαν την εξέλιξη της ιστορίας.

Τα επόμενα βιβλία είναι τα ”A clash of kings”, ” A storm of swords” , ”A Feast for Crows” (που στα ελληνικά χωρίζεται σε δύο τόμους) και το ”A dance with dragons” (επίσης χωρισμένο σε δύο τόμους).

Το ερώτημα, όμως, που μπορεί να κάνετε είναι «αφού έχω δει όλους τους κύκλους, γιατί να διαβάσω και τα βιβλία;». Αν είστε αρκετά παρατηρητικοί, θα καταφέρετε να λύσετε πολλές από τις απορίες σας σχετικά με το τι θα γίνει στην συνέχεια της ιστορίας. Και ξαναλέω, τα βιβλία λέγονται ” A song of ice and fire”. Σας έδωσα κάποια ένδειξη; Το ελπίζω! Καλή σας ανάγνωση και καλό καλοκαίρι!!

 

Beautiful playerChristina Lauren

17831614

O αδερφός της Hanna Bergstrom της κάνει κήρυγμα για το ότι έχει αφοσιωθεί τόσο στις σπουδές της που η κοινωνική ζωή της είναι πλέον μηδαμινή. Της δίνει τη λύση: ο φίλος του, ο Will Sumner, είναι άντρας που θα την κάνει μια γυναίκα που θα θέλουν όλοι. Αλλά θα πάρει μεγάλο ρίσκο, αφού η Hanna θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα… Η Hanna ανακαλύπτει τη δύναμη του σεξαπίλ της και αποφασίζει να αποδείξει στο Will ότι είναι ο μόνος άντρας που θέλει. Το βιβλίο έχει μεγάλες δόσεις χιούμορ, έξυπνες ατάκες και ροή που κυλάει τόσο γρήγορα, που δεν καταλαβαίνεις πότε το τελειώνεις! Είναι το 3ο βιβλίο της σειράς Beautiful Bastard και ίσως το καλύτερο απ’ όλα! Αν σου αρέσει να διαβάζεις κάτι διαφορετικό απ’ το 50 shades ή άρλεκιν, αυτή είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις που δε θα μετανιώσεις!

 

Ο παράδεισος στην άλλη γωνία-Μάριο Βάργκας Λιόσα

liosa

Πού βρίσκεται ο Παράδεισος και γιατί ποτέ δεν μπορούμε να τον βρούμε; Ή μήπως τον βρίσκουμε; Πόσο ο δυτικός πολιτισμός, οι θεσμοί και οι δομές που έχει σχηματίσει διέφθειραν τον φυσικό κόσμο και το χαρακτήρα των ανθρώπων; Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα αφηγείται τη ζωή του ζωγράφου Πολ Γκογκέν, και της γιαγιάς του, Φλόρα Τριστάν, φεμινίστριας μαχόμενης για τα δικαιώματα των γυναικών και των εργατών. Σε ποιο σημείο τέμνονται οι ζωές αυτών των δύο ανθρώπων, πέραν του βαθμού συγγένειας που τους δένει; Από την Ευρώπη και τη Γαλλία, ο αναγνώστης μεταφέρεται στο Περού, την Ταϊτή καθώς και σε μέρη, των οποίων την ύπαρξη θυμάται δυστυχώς με δυσκολία. Ποιος θεωρείται τελικά πολιτισμένος; Το ερώτημα τίθεται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ποιος είναι ο πολιτισμένος άνθρωπος και ποιος ο πολιτισμένος λαός; Η πολιτική και η ζωγραφική συμπορεύονται σε ένα βιβλίο. Η αρχή του βιβλίου είναι ενδεικτική του περιεχομένου του: “Άνοιξε τα μάτια στις τέσσερις τα ξημερώματα και σκέφτηκε: “Σήμερα αρχίζεις να αλλάζεις τον κόσμο, Φλορίτα”.

 

H τέχνη του κοκτέιλ – Φώτης Κρικζώνης

Η_ΤΕΧΝΗ_ΤΟΥ_ΚΟΤΕΪΛ_-_ΦΩΤΗΣ_ΚΡΙΚΖΩΝΗΣ

”Καλοκαιράκι, παραλία, μπανάκι…
Και τείνει για καμάκι και να το σκάει το γκομενάκι…”

Και εσύ τώρα θες να μου πεις πως θα κάθεσαι στη ξαπλώστρα και θα το παίζεις κουλτούρα;
Άσε μας κουκλίτσα μου… Δεν ξέρω τι σου πρότειναν οι συνάδελφοι μου από πάνω (βασικά ξέρω…), εγώ πάντως για ακόμη μια φορά θα είμαι πρακτικός! Το καλοκαίρι πάμε παραλία, πίνουμε καφεδάκι, βγαίνουμε το βράδυ πίνουμε τα ποτάκια μας, κάνουμε barbeque σπίτι, κάνουμε παρτάκια και περνάμε σούπερ. Τι πιο έξυπνο και πρωτοποριακό λοιπόν από το να μάθεις συνταγές για κοκτέιλ; Θα κεράσεις σφηνάκια και θα πάθουν τα γκομενάκια τρελή πλάκα. Θα κάνετε πάρτι στο σπίτι και θα τους πας τις κανάτες με τα καλαμάκια και θα πάθουν κοκομπλόκο τα κοριτσάκια μόλις μάθουν ποιος τους έφτιαξε τα κοκτέιλ και πόσο ψαγμένο μωράκι είσαι!
Για έλα να οργανωνόμαστε σιγά-σιγά.
Α και θα σου μείνει και πολύς χρόνος για ρακέτες, τάβλι και άφθονη  οφθαλμοθεραπεία !
Εκεί έξω υπάρχουν πολλές μοναχικές ψυχές που ψάχνουν αγάπη, στοργή και προδέρμ… και ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Εσύ θα διαβάζεις Άρλεκιν;

Σχόλια