Η Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ Μέρκελ γεννήθηκε σαν σήμρα στις 17 Ιουλίου το 1954 στο Αμβούργο. Προέρχεται από μια βαθιά συντηρητική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν λουθηρανός πάστορας ενώ η μητέρα της δασκάλα. Η 61χρονή πολιτικός μεγάλωσε στην πόλη Τεμπλίν, σε μία πόλη δηλαδή λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το ανατολικό Βερολίνο. Η επίδραση που είχε, συγκεκριμένα, στην προσωπικότητά της ο διχασμός της Γερμανίας σε ανατολικής και δυτικής, θα γίνει εμφανής στα επόμενα χρόνια και κατά την πολιτική της καριέρας. Μέχρι και το 1990, λοιπόν, η Άγκελα Μέρκελ έζησε στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Φιλόδοξη από μικρή, η νεαρή Μέρκελ σπούδασε φυσική στην Λειψία. Στο διάστημα αυτό παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός διάρκεσε μέχρι το 1982. Ο έγγαμος βίος , όμως, δεν μπορούσε να συνδυαστεί με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Άλλωστε η ίδια έχει δηλώσει πως η πράξη της αυτή είχε σκοπό να αποτινάξει το συντηρητικό της παρελθόν. Έπειτα, από το 1978 μέχρι το 1990 , εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας στο Ανατολικό Βερολίνο, και γνώρισε τον χημικό Γιόαχιμ Σάουερ. Ήταν σύντροφοι για πολλά χρόνια, γεγονός μη αποδεχτό από τους κύκλους του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.Εν τέλη, κατόπιν πιέσεων από το συντηρητικό ρεύματα του κόμματός της, παντρεύτηκαν το 1998.

Όσο περίεργο κι αν μπορεί να φαίνεται σήμερα,στα μαθητικά της χρόνια, ήταν ενεργό μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας. Ύστερα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, εντάχθηκε στην Δημοκρατική Επαγρύπνηση, ένα δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που είχε ιδρυθεί πρόσφατα κυρίως από λουθηρανούς πάστορες. Το κόμμα, αυτό, είχε κοινούς στόχους με το δυτικογερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, δηλαδή την επανένωση των γερμανικών κρατών και την εγκατάσταση της ελεύθερης οικονομίας στην ανατολική Γερμανία. Με την επανένωση της Γερμανίας, το κόμμα που άνηκε η Άγκελα Μέρκελ προσχώρησε στο αντίστοιχο δυτικό. Η Μέρκελ, με την συνένωση αυτή, έχασε όσες εξουσίες είχε αποκτήσει, δηλαδή την θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Η Μέρκελ δεν πτοήθηκε, όμως. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1991, ο καγκελάριος της ενωμένης Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και μέντοράς της, έδωσε αυξημένες αρμοδιότητες στην νεαρή πολιτικό. Στις επόμενες εκλογές, μάλιστα, κατάφερε και εκλέχθηκε βουλευτής από την εκλογική περιφέρεια του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας και έπειτα έγινε ομοσπονδιακή υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας, όντας η πιο νέα υπουργός στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Την ανέλιξή της, άλλωστε οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Χ.Κολ. Αν και δεν άνηκε στους στενούς κύκλους του κόμματος, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του.  Η Μέρκελ, δηλαδή,  διέφερε από τους συναδέλφους της. λόγω του ανατολικογερμανικού παρελθόντος της. Ιδεολογικά, πάντως, ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, άνηκε στην πιο συντηρητική τάση του κόμματος.

Ο σκληρός της χαρακτήρας έγινε εμφανής κατά την συντριπτική ήττα του κόμματός της από τους σοσιαλιστές στις εκλογές του 1998. Το κόμμα βρίσκονταν σε βαθιά κρίση λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων, αναγκάζοντας τον Χ.Κολ να παραιτηθεί από την ηγεσία. Η Μέρκελ, ως γραμματέας τους κόμματος τότε, απαιτεί την γενικότερη απομάκρυνση του Χ.Κολ, λόγω διαφόρων σκανδάλων αλλά και της εσωκομματικής κατάστασης. Το “κορίτσι του Κολ”, όπως την αποκαλούσαν, μετατρέπεται στον χειρότερο εχθρό του. Προτίμησε να διαπομπεύσει, δηλαδή τον άνθρωπο που την ανέδειξε, στο όνομα του κομματικού, αλλά κυρίως προσωπικού της συμφέροντος.  Η ισχύς της κατοχυρώνεται μέσω της δημοσίευσης ενός άρθρο στην γνωστή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, μέσω του οποίου ζητούσε την απομάκρυνση του Κολ. Η ενέργεια, αυτή, μάλιστα έγινε κρυφά από τον τότε πρόεδρο του κόμματος Β.Σόμπλε. Τ ο κείμενο αυτό την έκανε γνωστή ευρέως στην κοινή γνώμη, και αποτελεί τον πρόδρομο για να αναλάβει εκείνη την ηγεσία του κόμματος. Τελικά, ανάγκασε σε παραίτηση τον Χέλμουτ Κολ, αλλά και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο δεύτερος δε, παραδέχτηκε δημόσια την εμπλοκή του σε σκάνδαλο σχετικά με εμπόριο όπλων.

Ο δρόμος για την Άνγκελα Μέρκελ ήταν πλέον ελεύθερος για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της. Το 2000 βάζει υποψηφιότητα για την θέση της προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος την οποία τελικά καταλαμβάνει.  5 χρόνια αργότερα γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία.  Το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε στην λίστα με τα ”Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως” για το έτος 2012.

Η Άνγκελα Μέρκελ, κάνει την Μάργκαρετ Θάτσερ να φαντάζει ως καλοκάγαθο πλάσμα. Η δίψα της για εξουσία, ο σκληρός και αμετακίνητος χαρακτήρας της, η συνεχής προσπάθεια για κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η ιδιαίτερα σκληρή της στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, την έχουν καθιστήσει μια γυναίκα που δεν αποπνέει τόσο θαυμασμό, όσο φόβο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ψυχρότητς της αδυσώπητης πολιτικού αποτελεί και η συμπεριφορά της απέναντι σε ένα μικρό κορίτσι από την Παλαιστίνη σε μία συζήτηση σχετικά με την διεκδίκηση ασύλου, όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς στο παρακάτω βίντεο.

11694104_10204711298157950_3721311235915746361_n

Σχόλια