Επιμέλεια: Μαρίνα Κυβελέα

 

Τα puppy mills αποτελούν μεγάλης κλίμακας εμπορικές επιχειρήσεις αναπαραγωγής σκυλιών- κοινώς εκτροφεία , αλλά παράνομα.
Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, η επιτυχία τους οφείλεται στο ότι έχουν πετύχει τον βασικό –ίσως και μοναδικό- σκοπό τους το κέρδος.

Συγκινημένοι από την εικόνα ενός μικρόσωμου κουταβιού σε ένα τζάμι pet shop και σε συνάρτηση με την ήδη ενστικτώδη επιθυμία μας να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο μη έχοντας εξερευνήσει τα βασικά στοιχεία της προέλευσης του, συμβάλλουμε και εμείς στη συνέχιση αυτού του άσπλαχνου σχεδίου.
Γιατί;
Οι μέθοδοι φροντίδας των σκυλιών
puppy mills το μαρτυρά ξεκάθαρα:
Τα puppy mills τοποθετούνται σε συρμάτινες κλούβες πολλά μαζί, ενώ στη πραγματικότητα ο χώρος είναι διαμορφωμένος για πολύ μικρότερο αριθμό συνύπαρξης ζωντανών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κουτάβια να μη μπορούν καν να γυρίσουν το κεφάλι τους, οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές χωρίς προοπτική ανατροπής του φαινομένου, και συνεπώς οι ακαθαρσίες (και όχι μόνο) γεννούν και μεταδίδουν νόσους από τη πιο απλή έως τη πιο θανατηφόρα. Το ζευγάρωμα των «συγκατοίκων» είναι ανεξέλεγκτο ενώ η κτηνιατρική φροντίδα, ο έλεγχος, η σωστή παροχή νερού και τροφής φαίνεται πως είναι άγνωστες μέθοδοι σ’ αυτή την επιχείρηση.  Για να ελαχιστοποιηθεί ο καθαρισμός ακαθαρσιών, τα σκυλιά κρατιούνται συχνά σε κλουβιά με συρμάτινο δάπεδο που τραυματίζει τα πόδια τους.
Τα σκυλιά τα οποία δεν χωρούν σε κλουβιά μένουν σε εξωτερικό χώρο απροστάτευτα από τις καιρικές συνθήκες.

dogs_1

Όσον αφορά στην αναπαραγωγή τους και κατ’ επέκταση στη συνέχιση της κερδοφόρας σαδιστικής αυτής επιχείρησης, ήδη γίνεται αντιληπτό πως η εικόνα πολλών διαφορετικών σκυλιών να συμβιώνουν σ’ ένα συρμάτινο μπουντρούμι, μας προϊδεάζει για το εξής αληθές: τα σκυλιά ζευγαρώνουν χωρίς κριτήριο, υγιή με άρρωστα και ό,τι συνδυασμό μπορεί να σκεφτεί κανείς.
Συνεπώς η γεννητική αλυσίδα διαταράζεται και συναντάμε τα λεγόμενα «μπασταρδάκια», με σκοπό όμως.
Εάν προμηθευτούμε ένα από τα puppy mills , δε θα μας φανεί περίεργο να έχουν παράδοξα μη κοινωνική συμπεριφορά και φοβισμένη όπως και αρκετά προβλήματα υγείας.
Άξιο επισήμανσης ωστόσο, είναι πως τα θηλυκά αναπαράγονται με κάθε ευκαιρία , ακόμη και χωρίς παρέλευση κάποιου διαστήματος από τη προηγούμενη γέννα. Όμως εκτός αυτού, όταν κάποια στιγμή δεν είναι σε θέση φυσικά να αναπαραχθούν περισσότερο τα θηλυκά αναπαραγωγής θανατώνονται , εφόσον δε μπορούν πλέον να «προσφέρουν υπηρεσίες».

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά φέροντα ασθένειες που δε τα καθιστούν ικανά προς πώληση, όποτε αντιμετωπίζονται σαν «κάλυψη θέσης για το τίποτα».

dogs_2

dogs_3

Τα puppy mills, είναι άλλο ένα στοιχείο που μας υπενθυμίζει τη συμβουλή που όλοι έχουμε ακούσει ανά καιρούς ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΑΠΟ PET SHOP.
Δυστυχώς η διαφήμιση, παρόλο που γνωρίζουμε το κλειδί της επιτυχίας της στην άμεση επιρροή του καταναλωτή, φαίνεται να εξακολουθεί να πετυχαίνει και με το παραπάνω τους σκοπούς της και να μας σαγηνεύει.
Η θέα ενός φιλικού νεογέννητου κατοικίδιου, ξυπνά τα ευσπλαχνικά και στωικά μας ένστικτα και μας καλεί να βοηθήσουμε ένα ανυπεράσπιστο κουταβάκι να βρει τη δική του οικογένεια.
Όμως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση εν τέλει διότι ό,τι μας παρουσιάζουν δε σημαίνει πως υπάρχει έτσι ακριβώς.
Είναι απαράδεκτο και σαδιστικής φύσεως αυτό το «έργο» που επενδύει στην εκμετάλλευση και στείρα επιβίωση και αναπαραγωγή ζωντανών ψυχών απλά και μόνο για χρηματικό κέρδος.
Και τα
puppy mills έτυχε να βγουν στην επιφάνεια, αλλά δεν είναι η μόνη τέτοιου είδους επιχείρηση!
Με το να συνεχίζουμε να αγοράζουμε «στα τυφλά» κατοικίδια από pet shops, στη συνείδηση μας βοηθάμε, αλλά στη πραγματικότητα πιθανότερο να ενθαρρύνουμε αυτό το φαινόμενο.
Για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση αυτού του «εφιάλτη»
ας αποφύγουμε την αγορά κατοικίδιων

-από διαδίκτυο
-με βάση διαφημίσεις
-από pet shop (κυρίως χωρίς εμπεριστατωμένο φάκελο)
-από οποιονδήποτε χώρο που δεν επιτρέπει να δείτε το σύνολο της εγκατάστασης της μητέρας του σκυλιού.

Αν μιλούσαμε για ανθρώπους άραγε θα το σκέφτονταν να τους φερθούν κατά αυτό τον τρόπο;

dogs_4

dogs_5

Σχόλια