5 mixtapes που θα σε βάλουν ξεκάθαρα σε καλοκαιρινό κλίμα!

Τα mixtapes ξεκίνησαν ως συλλογές σε κασέτες τις οποίες έγραφαν με μεράκι διάφοροι μουσικόφιλοι ανά τον κόσμο δημιουργώντας μοναδικές συλλογές μουσικής με αγαπημένα κομμάτια, προσωπικής και μοναδικής αισθητικής.

Βέβαια, όπως υποδηλώνει και η σύνθεση του όρου (mix-tapes), ο πολύ “ορθόδοξος” ορισμός υποδηλώνει μουσικές και ήχους που έχουν μιξαριστεί έστω ελαφρώς live ή σε studio και στη συνέχεια έχουν αποτυπωθεί σε κάποιο αναλογικό μέσο (στη συνέχεια φυσικά και ψηφιακά), όπως συνέβαινε τη δεκαετία του ‘70 στις ΗΠΑ κυρίως με μαύρους μουσικούς.

Πολύ απλοϊκές μίξεις γίνονταν και σε κάποια μεγάλα διπλά φορητά κασετόφωνα που ήταν της μόδας τη δεκαετία του ‘80 κυρίως, τα λεγόμενα Boombox. Πιθανότατα τα έχετε δει σε κάποια Αμερικάνικη ταινία, όπως το “Do the right thing” του Spike Lee με το οποίο κυκλοφορούσε o πρωταγωνιστής της παρακάτω φωτογραφίας.

do-the-right-thing-radio-raheem-puerto-rican-music-duel1

Στη συνέχεια βέβαια  mixtape άρχισε να λέγεται πιο αυθαίρετα ο,τιδήποτε αποτυπωνόταν πάνω σε κασέτα ως αποτέλεσμα επιλογών μουσικής συνήθως συμπαγούς αισθητικής.

Ένα από τα θετικά του Διαδικτύου στη διάδοση της μουσικής είναι και η δυνατότητα να ανεβάσει κάποιος γνωστός, πασίγνωστος ή λιγότερο γνωστός dj τις μουσικές του επιλογές σε αρχείο ή για streaming σε διάφορα site.

Επιλέξαμε, λοιπόν, μερικά mixtapes για το καλοκαίρι που διανύουμε και πιστεύουμε πως αξίζουν να σας συνοδεύσουν σε μερικές όμορφες καλοκαιρινές στιγμές σας.

 

Santoner Rpz – Mixtape 2

Ένα παιδί όχι ιδιαίτερα γνωστό από το Βύρωνα της Αθήνας, έχει επιλέξει και μιξάρει μερικές πολύ καλές μουσικές που κυμαίνονται σε instrumental beat, ατμοσφαιρικό hip hop, downtempo/trip hop και μέσα σε αυτές μπορεί κανείς να βρει από το δικό μας Kill Emil μέχρι τους Dilated Peoples και τους Thievery Corporation. Σίγουρα όχι για χορό αλλά για όμορφα, ήρεμα απογευματόβραδα στην πόλη ή κοντά στη θάλασσα.

 

Dub Inc Summer Mix 2013

Πριν δύο καλοκαίρια οι Γάλλοι Dub Inc με το χαρακτηριστικό reggae στυλ και τη φοβερή σκηνική παρουσία, ανέβασαν αυτή την όμορφη συλλογή με μιξαρισμένα reggae κομμάτια (χωρίς παλιά ή κλασσικά) και στο οποίο θα βρούμε εκτός από τους ίδιους, ονόματα όπως Jahcoustix, Junior Kelly, Anthony B και αρκετούς άλλους. Φουλ καλοκαιρινά vibes.

 

FLeCK – Old School Jungle Classics Mix

Εξαιρετικά φρέσκο μιξ, επίσης από το Βύρωνα. Χωρίς να ήμουνα ποτέ γνώστης ή φαν της συγκεκριμένης χορευτικής σκηνής δε μπορώ να μην παραδεχτώ πως από το συγκεκριμένο genre (jungle/dnb) έχουν βγει κομμάτια που σε κάνουν να θες να χορέψεις δίχως αύριο. Σε ένα μισάωρο συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο κλασσικά του είδους και το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο. Ξεκινάει με το κλασσικό Inner City Life του Goldie.

 

Dj Booker – Illegal Funk vol.1

Θεσσαλονικιός πολύ καλός και γνωστός dj/turntablist και γνώστης των μαύρων μουσικών ευρέως φάσματος. Τρία τέταρτα της ώρας πανέμορφων soul, funk, jazz μουσικών σε ένα ωραίο μιξ με κλασσικά ονόματα όπως Curtis Mayfield, Mulatu Astatke, Earth, Wind and Fire και άλλους !

 

Tom Caruana presents: Wu Tang vs The Beatles: Enter the Magical Mystery Chamber mixtape

O Tom Caruana είναι ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός dj/παραγωγός από τη Βρετανία ο οποίος πριν κάποια χρόνια εκτέλεσε ένα τολμηρό εγχείρημα. Να κάνει ένα mash up mixtape με Wu Tang και μουσικές Beatles. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, παρόλο που γενικότερα προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι με τέτοια concept album. Οι μουσικές και τα beats έχουν διαλεχτεί πολύ προσεκτικά και η δουλειά στον ήχο και την παραγωγή είναι εξαιρετική!

Προσωπική άποψη ότι αποτελεί σαφώς ανώτερη δουλειά από την επίσημη κυκλοφορία που είχε γίνει πριν κάτι χρόνια με το Grey Album (δουλειά του Danger Mouse πάνω στο Black Album του Jay Z και το White Album των Beatles). Μεγάλη επιτυχία στο Διαδίκτυο φυσικά και γι’ αυτό κόπηκε και σε bootleg βινύλιο !

 

Καλές ακροάσεις και καλό καλοκαίρι σε όλους !

Σχόλια