Άνθρωποι χωρίς ομοψυχία. Άνθρωποι που δεν θυμούνται ποιοι ήταν χτες, που από τη μια μέρα στην άλλη έγιναν σπουδαίοι και τρανοί. Χώρα της βιτρίνας με μπερδεμένο περιεχόμενο. Άνθρωποι που προσπαθούν να μοιάσουν σε κάτι που δεν είναι, σε κάτι που δεν υπήρξαν ποτέ.

Μας κορόϊδεψαν, μας έπεισαν ότι είμαστε κάτι που δεν ξέρουμε καν πως μοιάζει. Και τώρα δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι μας γίνεται. Άλλη μια φορά καυγαδίζουμε μεταξύ μας για συμφέρον άλλων και για δικό μας αφανισμό. Δεν γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, τα ήθη και έθιμα μας, τις συνήθειες μας…Τα διαστρέβλωσαν οι κακοί ξένοι με τις ευλογίες μας, τα αλλοιώσαμε εμείς οι ίδιοι, ξεχάσαμε πως είναι και πλέον δεν γνωρίζουμε πως ήταν πραγματικά. Μετατρέψαμε τον τόπο μας σε ένα παραφορτωμένο τοπίο, ένα γυαλιστερό καρτ- ποστάλ χωρίς αντιπροσωπευτικό περιεχόμενο..

Μας σέρβιραν δυτικό «πολιτισμό» και εμείς τον καταβροχθίσαμε, γίναμε κακά αντίγραφα των ήδη κάκιστων Αμερικανών, ενώ παράλληλα θεωρούμε τους εαυτούς μας Ευρωπαίους, μιας Ευρώπης αμφιλεγόμενης για το ποια είναι, τι αντιπροσωπεύει, τι την εκφράζει και από πότε υφίσταται…

Άνθρωποι καθημερινοί μιλάμε μόνο με οικονομικούς όρους που δεν καταλαβαίνουμε τι νόημα έχουν στην πραγματικότητα, αντικαταστήσαμε τις ανθρώπινες σχέσεις με το χρήμα . Υποστηρίζουμε και αγαπάμε μονάχα ότι πουλιέται.  Και σήμερα νομίζουμε ότι είμαστε ένα με τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Ολλανδούς, τους Ισπανούς κλπ και υποστηρίζουμε και υποβοηθούμε και ταυτιζόμαστε περισσότερο με αυτούς  τους αλλιώτικους πολιτισμούς παρά με τους διπλανούς μας.

Κοινωνία χωρίς ταυτότητα, χώρα-συνονθύλευμα αξιών, τρόπων ζωής και κατανάλωσης.

Η καθημερινότητα μας δεν έχει τίποτα το ντόπιο, τίποτα το κοντινό στην άλλοτε κοινωνία μας, τίποτα το παρόμοιο σε αυτά που οι μακρινοί ή κοντινοί χρονικά πρόγονοι μας δημιούργησαν.  Μια ημέρα ενός ανθρώπου στην κατά τα άλλα ελληνική Ελλάδα έχει σούσι, κοακόλα, μπε-εμ-βε, γκέιμ οβ θρόουνς, χάουζ μιούζικ, ντισκοτσιφτετέλια, άιφον, γουάι-φάι, λάικ, βάιραλ και ο-μι-τζι…!

Στην αρχαιότητα υποτίθεται πως οι (καμία σχέση) με τους σημερινούς Έλληνες έδωσαν τα φώτα τους, στην σύγχρονη Ελλάδα μας τα αλλάζουν και εμείς τον Ευρωπαϊκό χαβά μας..

Μας την έχουν φέρει για τα καλά και εμείς από κάτω τους βαράμε παλαμάκια.

Σχόλια