Πριν 15 χρόνια, το 2000, κυκλοφόρησε ο “Βραχνός Προφήτης” του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Δεν ήταν το ντεμπούτο του καθώς είχε κυκλοφορήσει άλλους τέσσερις εξαιρετικούς δίσκους πριν από αυτόν, ωστόσο αυτή ήταν η δισκογραφική δουλειά που τον έβαλε σε περισσότερα σπίτια και τον έκανε γνωστό σε μεγαλύτερο κοινό.

 

Μουσικά, ήταν ένας δίσκος σταθμός στην εγχώρια δισκογραφία. Πειραματικός, μπροστά από την εποχή του και το εγχώριο “έντεχνο”, ώριμος χωρίς την αφέλεια ενός νέου δημιουργού, πάντρεψε την παράδοση με το ροκ και την ψυχεδέλεια χωρίς να γίνει σε καμία στιγμή του κιτς (το χέρι του έβαλε σε αυτό και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος από τις “Τρύπες”). Φυσικά συνέχισε την εξαιρετική στιχουργική που τον χαρακτήριζε ανέκαθεν και τόλμησε να χρησιμοποιήσει έναν ιδιαίτερο καλλιτέχνη στα φωνητικά, τον Γιάννη Αγγελάκα, σε 3 κομμάτια. Κι αν όλοι έχουμε συνηθίσει τον Αγγελάκα “με συνοδεία μπαγλαμά”, την τελευταία δεκαετία μετά το κεφάλαιο “Τρύπες” σίγουρα το τρίπτυχο “μουσικό πείραμα – παράδοση – Αγγελάκας στη φωνή” ήταν κάτι που το 2000 παραήταν ανατρεπτικό για τα δεδομένα της εποχής και ειδικά όταν στην άλλη συμμετοχή του δίσκου βρίσκουμε τη Λιζέτα Καλημέρη, μια “καθόλα κανονική” τραγουδίστρια.

 

Παρόλα αυτά, τα 12 κομμάτια του δίσκου είναι όλα ένα προς ένα μεταφέροντας τον ακροατή σε αυτό το μουσικοστιχουργικό σύμπαν του Παπακωνσταντίνου, κάτι που κατανοεί ακόμα καλύτερα κάποιος, ο όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και μία συναυλία του. Φυσικά, στο δίσκο περιλαμβάνεται και το πιθανότατα πιο αγαπημένο και γνωστό του κομμάτι, ο “Πεχλιβάνης”.

 

Με αφορμή την επέτειο 15 χρόνων από την κυκλοφορία αυτής της σημαντικής δουλειάς, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει μια remastered έκδοση αυτού σε CD, βινύλιο και φυσικά ψηφιακά. Σίγουρα τολμηρό εγχείρημα (οικονομικά μιλώντας πάντα) σε μια εποχή που η παραδοσιακή δισκογραφία παραπαίει.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του καλλιτέχνη:

 

Όπως έδειξε κι ο χρόνος, ο «Βραχνός Προφήτης» αποτέλεσε για μένα μια καμπή, ένα άνοιγμα σε αχαρτογράφητα μουσικά μονοπάτια, μια απολαυστική, τρελή περιδίνηση στη ντριστέλα της παράδοσης.

Μου έφερε και μεγαλύτερη αναγνώριση.

Έτσι, καρφώθηκε στο μυαλό μου η επιθυμία να του ανταποδώσω, με κάποιο τρόπο, το καλό που μου ‘κανε. Το καταφέρνω τώρα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, κάνοντας remastering στα τραγούδια του δίσκου και αποδίδοντάς τα στους ακροατές σε υψηλότερο επίπεδο αναλυτικότητας και δυναμικής.

Περιμένω με αγωνία να δω, αν θα υπάρξει ανταπόκριση σ’ αυτό το –σχεδόν άκαιρο γι’ αυτές τις εποχές- εγχείρημά μου ή θα μου μείνει μόνο η ψώρα της τελειότητας.

Η «Remastered» εκδοχή του Βραχνού Προφήτη θα κυκλοφορήσει και στις τρεις βασικές μορφές: Σε CD, στις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες και σε βινύλιο.

Μεταξοχώρι

Μάης 2015

 

Το CD κυκλοφορεί ήδη από την εταιρεία ΑΧΟΣ, ενώ ο δίσκος βινυλίου θα κυκλοφορήσει σύντομα από την MLK.

 

Σχόλια