Δημοψήφισμα με το ερώτημα, της αποδοχής ή απόρριψης της συμφωνίας που προτείνουν οι εταίροι ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός παράλληλα τόνισε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του, όπως και τους Φρανσουά Ολάντ, την Άνγκελα Μάρκελ κα τον Μάριο Ντράγκι.

Το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, θα αποστείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Το Σάββατο επίσης ο Πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής στις 12:00 το μεσημέρι για την έγκριση του δημοψηφίσματος. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα με ονομαστιή ψηφοφορία. Για την έγκριση χρειάζονται 151 ψήφοι.

Του μηνύματος προηγήθηκε μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που μετατράπηκε μετά τις 23:00 το βράδυ σε Υπουργικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο δραματικό μήνυμά του, τόνισε ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση γιατί οι εταίροι κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

«Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού», τόνισε επίσης.

Το Υπουργικό έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Πρωθυπουργού.

 

Σχόλια