Τρομακτικές ταινίες, αληθινές ιστορίες

Οι ιστορίες για κατά συρροή δολοφόνους πάντα τραβούσαν, τραβούν και θα τραβούν το ενδιαφέρον και την περιέργεια του κοινού και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την εμπορική επιτυχία αυτών των ταινιών αλλά και από το πόσο διαδεδομένοι είναι στην ποπ κουλτούρα χαρακτήρες όπως ο Hannibal Lecter και ο Michael Myers (Halloween). Για εμένα πάντως είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης (ελπίζω οι φίλοι να με κάνετε ακόμα παρέα μετά από αυτή τη δήλωση). Παρόλ’ αυτά, αδιαμφισβήτητα οι πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τέτοιων κινηματογραφικών ταινιών είναι αυτές που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Γι’ αυτό προσπάθησα να συμπεριλάβω μια ποικιλία τέτοιων ταινιών για θεατές με «γερό στομάχι»:

1. Gacy (2003)

a



Ο John Wayne Gacy φαινομενικά υπόδειγμα πολίτη, βοηθούσε και διασκέδαζε εθελοντικά άρρωστα παιδιά ντυμένος κλόουν σε νοσοκομείο της περιοχής που διέμενε, εξ’ου και το nickname «The Killer Clown». Μια σειρά στοιχείων οδηγούν στο σπίτι του Gacy όπου αποκαλύπτεται και η ανατριχιαστική αλήθεια για τον ίδιο, καθώς έρχονται στο φως αποδείξεις για 33 φόνους νεαρών αγοριών. Μάλιστα μερικά από τα πτώματα βρέθηκαν θαμμένα κάτω από το υπόγειο του σπιτιού του. Σαν ταινία θα την χαρακτήριζα αρκετά ρηχή αφού δεν αντικατοπτρίζεται το ψυχολογικό πορτραίτο του John Gacy. Για τη σκηνοθεσία και το παίξιμο των ηθοποιών καλύτερα ας μην μιλήσω καθόλου. Το μόνο ενδιαφέρον που έχει η ταινία είναι η γενική ιδέα που παίρνεις για τη δράση του ψυχωτικού δολοφόνου.

2. Ted Bundy (2002)

bundy

Ο Ted Bundy ήταν φοιτητής της νομικής στο Seattle της Washington το 1974. Διατηρούσε ένα φιλικό, φυσιολογικό προσωπείο, αυτό του αγοριού της διπλανής πόρτας, έτσι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τέρας που έκρυβε μέσα του. Προσποιούμενος ότι έχει χτυπήσει και χρειάζεται βοήθεια ή απλά φορώντας στολή αστυνομικού παρέσυρε νεαρές κοπέλες στο αμάξι του, τις απομόνωνε σε κάποιο απόμακρο μέρος τις βίαζε και μετά τις σκότωνε. Το 1975 όμως ένα από τα θύματα του καταφέρνει να δραπετεύσει έτσι καταφέρνουν να τον βρουν οι αρχές. Η ταινία παρόλο που είναι ήδη δύσκολο να την παρακολουθήσεις λόγω των βίαιων σκηνών, δεν περιλαμβάνει όλες τις φρικιαστικές πράξεις του δολοφόνου (όπως για παράδειγμα πράξεις νεκροφιλίας). Η καλύτερη σκηνή είναι αυτή της εκτέλεσής του, όπου ο Bundy βρίσκεται στην ηλεκτρική καρέκλα φανερά φοβισμένος, κλαίγοντας μάλιστα με λιγμούς, όταν ο εκτελεστής ενεργοποιεί την ηλεκτρική καρέκλα και τελειώνει η διαδικασία. Τέλος ο εκτελεστής αφαιρεί την κουκούλα του και αποκαλύπτεται ότι ήταν γυναίκα. Έτσι πραγματοποιείται και η κάθαρσις των θεατών.

3. Dahmer (2002)

dahmer

Γεννημένος στο Milwaukee, Wisconsin στις 21 Μαΐου 1960, ο Jeffrey Lionel Dahmer ήταν ένας κατά συρροή βιαστής αντρών, που ένιωθε μια ακατανίκητη έλξη για τα νεκρά σώματα. Συχνά μάλιστα διαμέλιζε και κανιβάλιζε τα θύματά του. Τα σκότωνε για να τα αποτρέψει να τον εγκαταλείψουν. Στην ταινία τον Dahmer ενσαρκώνει το λιγότερο πετυχημένα, ο ταλαντούχος Jeremy Renner. Δεν πρόκειται για μια τυπική splatter ταινία για κατασυρροή δολοφόνους, αλλά εστιάζει στο ψυχολογικό προφιλ του δολοφόνου και στους λόγους που τον οδήγησαν στην τρέλα. Ο Dahmer παρουσιάζεται ως ένας φοβερά ψυχολογικά φορτισμένος άνθρωπος και όχι ως ένας διεστραμμένος κατά συρροή δολοφόνος και βιαστής, κάτι που σίγουρα δεν εκτίμησαν βλέποντας την ταινία οι συγγενείς των θυμάτων.

4. Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003)

aileen
Η αληθινή ιστορία της πόρνης Aileen Wuornos, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία τουλάχιστον έξι ανδρών, τους οποίους σκότωσε για να ληστέψει και να συντηρήσει τη νεαρή φίλη της (Christina Ricci). Εντυπωσιακή ερμηνεία από την αγνώριστη Σαρλίζ Θερόν στο ρόλο της πρώτης αμερικανίδας serial killer, στην Ελλάδα η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο: “Monster”.

5. Summer of Sam (1999)

summer-of-sam-movie-poster-1999-1020210517
Ο David Berkowitz, ευρύτερα γνωστός ως ο γιός του Σαμ, είναι ένας αμερικανός serial killer ο οποίος καταδικάστηκε για τους φόνους 6 ανθρώπων το καλοκαίρι του 1976 στη Νέα Υόρκη. Εγκαταλελειμμένος από τη βιολογική του μητέρα και αναπτύσσοντας μίσος για τις γυναίκες, το μίσος του αυτό το εκτόνωνε σε δολοφονίες γυναικών. Η ταινία Summer of Sam παρόλαυτα δεν είναι βιογραφία του David Berkowitz αλλά μια ιστορία ενός ζευγαριού την εποχή των φόνων. Σεξ, πολλή disco μουσική και λίγες αναφορές στον ψυχωτικό δολοφόνο η ταινία αυτή είχε αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια.

Σχόλια