Εσύ ποια από αυτά τα λάθη κάνεις χωρίς να το ξέρεις;

Φίλοι μου καλοί και αγαπημένοι, μετά τα “Συχνά λάθη στην χρήση της Αγγλικής γλώσσας PART 1” σας είχα υποσχεθεί ότι θα γυρίσω σύντομα με part 2. Ως γνήσιος, λοιπόν, άνθρωπος που κρατάει τις υποσχέσεις του (Μαμά, αν με διαβάζεις, απλά προσπέρασέ το και μην με πάρεις τηλέφωνο να με ρωτήσεις για όλες εκείνες τις φορές που είχα υποσχεθεί ότι θα καθαρίσω το δωμάτιο μου το Σαββατοκύριακο) επιστρέφω με part 2, ακόμα πιο πικάντικο, ακόμα πιο kinky, ακόμα πιο διασκεδαστικό (Eντάξει, για γραμματική θα μιλήσουμε κυρίως απλά κάποια πράγματα είναι θέμα marketing). Ανοίξτε τις κεραίες σας και πάμε να εξετάσουμε πέντε ακόμη λαθάκια που αγαπάμε να κάνουμε όταν μιλάμε ή γράφουμε αγγλικά.

  1. Farther/Further

Ναι, ναι! Πριν παραπονεθείς για το οτιδήποτε, το ξέρω ότι και εσένα σου είπαν ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα δύο και είναι απολύτως σωστά. Ωστόσο, για να είμαστε ακριβείς διαφορά υπάρχει, και μάλιστα ουσιαστική: όταν έχω να μιλήσω για αντικειμενικές αποστάσεις (π.χ. χιλιομετρικές) τότε θα χρησιμοποιήσω το farther, ενώ όταν η απόσταση είναι αφηρημένη τότε θα χρησιμοποιήσω το further. Συνεπώς μπορεί το far να κάνει συγκριτικό βαθμό με δύο τρόπους αλλά ο καθένας είναι για διαφορετικούς σκοπούς (μην σκας, κι εγώ όταν το έμαθα γκρεμίστηκε ο κόσμος μου αλλά ενστικτωδώς σπάνια θα χρησιμοποιήσουμε το farther για να μιλήσουμε μεταφορικά).

  1. Lie/Lay

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι μετά το dye/die αποτελούν το δεύτερο πιο αχτύπητο δίδυμο; Το ξέρω πως ταράχτηκες από την στιγμή που τα είδες διότι θυμήθηκες ότι έχεις ξεχάσει την διαφορά τους. Έχεις βαρεθεί να ανατρέχεις συνεχώς σε αυτήν για να τα χρησιμοποιείς σωστά και την έχεις θάψει κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου μέχρι να χρειαστεί να τα ξαναχρησιμοποιήσεις. Άκου την λοιπόν άλλη μια φορά από μένα και πού ξέρεις, μπορεί να είναι η τυχερή σου και να την χωνέψεις: το lay είναι μεταβατικό ρήμα και απαιτεί άμεσο υποκείμενο και ένα ή περισσότερα αντικείμενα. Το lie είναι αμετάβατο ρήμα και δεν χρειάζεται αντικείμενο. Απλά γλυκούλη θυμήσου ότι το lie στο παρελθόν γίνεται lay, ενώ το lay γίνεται laid. Και φυσικά εκεί γίνεται κυριολεκτικά ΠΟΛΕΜΟΣ!

  1. Me/I 

Κι αυτό από τα αγαπημένα σου ε; Κοίτα να δεις τι γίνεται: δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνεις την διαφορά, απλά όταν πρέπει να μιλήσεις για τον εαυτό σου και για κάποιον άλλο μαζί, τότε τα κάνεις συνήθως σαλάτα. Μπορείς με μεγάλη ευκολία να πεις: “When you get done with work, can you send a text to Mary and I?”, όμως ΌΧΙ! Δεν θα το κάνεις. Γιατί το “I” δεν το χρησιμοποιούμε σαν αντικείμενο μιας πρότασης αλλά σαν υποκείμενο. Και στην παραπάνω πρόταση, όσο σωστό κι αν σου φάνηκε, ήταν αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε το “me”.

  1. i.e. vs e.g.

Εντάξει, για αυτό ίσως και να χεστήκατε απλά εγώ πάντα αναρωτιόμουν πότε χρησιμοποιούμε το ένα και πότε το άλλο και επειδή είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και εμένα εκεί έξω (i.e. γοητευτικοί, πνευματώδεις και με χιούμορ) θεώρησα πως έπρεπε να το συμπεριλάβω. Λοιπον: χρησιμοποιούμε το e.g. όταν θέλουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα καθώς σημαίνει “example given”, ενώ το i.e. σημαίνει “that is” ή  “in other words” και το χρησιμοποιώ για να ξεκαθαρίσω κάτι.

  1. Borrow/Lend

Επίσης αγαπημένα μου, καθώς ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι το ένα μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο σαν συνώνυμα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το borrow σημαίνει ότι εσύ δανείζεσαι κάτι από κάποιον, ενώ το lend σημαίνει ότι κάποιος δανείζεται κάτι από εσένα.

Αυτά λοιπόν αγαπημένοι μου. Για περισσότερες απορίες μην ξεχνάτε ότι υπάρχω πάντα εγώ (να σας κάνω ιδιαίτερα) και το google (να μην πρήζετε τον κόσμο σε περίπτωση που θέλετε να τα μάθετε δωρεάν). Άντε και σε καλή μεριά!

Σχόλια