Σε μια περίοδο που κυριαρχεί η απαισιοδοξία, ο φόβος, η προκατάληψη και η μιζέρια, υπάρχουν άνθρωποι που αμύνονται σε όλα αυτά, με ισχυρό τους όπλο, την φιλοδοξία, την ελπίδα, το όνειρο.

Όμορφα πράγματα συμβαίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η χαμογελαστή και φιλόδοξη Κυριακή Τσαγγαλίδου μας αφηγείται το νέο της επαγγελματικό βήμα και την αγάπη της για τον κόσμο των σαπουνιών, ενώ δεν διστάζει να μοιραστεί μαζί μας και τις σκέψεις της, για την Ελλάδα του 2015.

Περίγραψε μου με λίγα λόγια τον εαυτό σου, συστήνοντας τον στο αναγνωστικό κοινό.

Έχω σπουδάσει στην Γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελείωσα τις σπουδές μου το 2011. Έπειτα αποφάσισα να παρακολουθήσω τα σεμινάρια που διαπραγματεύονταν στην Φαρμακευτική σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα «Εξειδίκευση στην παραγωγή Φαρμακευτικών – Αρωματικών φυτών (ΦΑΦ) και Αιθέριων ελαίων (ΑΕ)». Έτσι, συνειδητοποίησα και έμπρακτα ότι αυτό ήταν που ήθελα να ακολουθήσω στη ζωή μου.

11638582_10206025921943438_1802808229_o

Αποφοιτώντας από την Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ., τι ήταν αυτό που σε ώθησε να επικεντρωθείς στα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά και κατ’ επέκταση στα αιθέρια έλαια;

Όνειρό μου ήταν πάντα να συνδυάσω την αγάπη μου για τα φυτά, με το πάθος μου για την δημιουργία χειροποίητων πραγμάτων. Είμαστε κατά κόρον η χώρα με τα καλύτερα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά του κόσμου. Μπαίνοντας στην σχολή ήταν ο μόνος κλάδος που μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Όταν μπεις στην μαγεία των αρωματικών φυτών δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να γνωρίσεις που δεν σε αφήνουν στιγμή. Κάθε φυτό κουβαλάει μια τεράστια ιστορία πίσω του. Τα αιθέρια έλαια είναι ο αμέσως επόμενος στόχος μετά την γνωριμία με τα αρωματικά φυτά! Είναι αυτά που ενώνουν τη φύση με την υγεία μας πιο άμεσα από κάθε άλλο είδος.

Στην πορεία, δημιούργησες ένα εργαστήριο χειροποίητων προϊόντων που φέρει το όνομα: «Fiore Domenica- Δημιουργίες Κυριακής». Μίλησε μας γι’ αυτό το επιχειρηματικό σου βήμα.

Βρισκόμαστε στη Ελλάδα του 2015, είμαστε νέοι με μεράκι, όρεξη και αγάπη για τη ζωή. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και όταν λέω δικό μου εννοώ κάτι που να ξυπνάω το πρωί και να θέλω να το κάνω με λαχτάρα. Να μην υπάρχει η λέξη δουλειά σε αυτό που κάνω παρά μόνο δημιουργία, φαντασία και χαρά! Αποφάσισα λοιπόν να κάνω το βήμα. Χαμένη δεν θα έβγαινα εφόσον δεν είχα κεφάλαιο να χάσω και η απόφασή μου ήταν να δημιουργήσω τις πιο βατές συνθήκες, έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι για μένα.

11354697_10206025922383449_607293494_n

Τι είναι αυτό που σε ενθουσίασε τόσο στο σαπούνι κι επικεντρώθηκες στην δημιουργία του;

Λατρεία, είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για να χαρακτηρίσω το σαπούνι. Το σαπούνι συνδυάζει αρχαιότητα, καθαρότητα, δημιουργία, νέα εποχή. Με λίγα λόγια τα πάντα. Χρώματα, αιθέρια έλαια, αίσθηση, όσφρηση, μνήμη. Μέσα σε ένα σαπούνι μπορείς να δώσεις όλη σου την αγάπη και ο άλλος να τη λάβει με τον καλύτερο τρόπο.

Φοβήθηκες ποτέ, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, η επιχείρηση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία;

Αν σου πω ότι δεν φοβήθηκα θα βγω ψεύτρα. Ο φόβος μου απλά διαφέρει από αυτόν που φαντάζονται όλοι. Δεν φοβήθηκα μην χάσω κάτι, γιατί όπως είπα και πριν κεφάλαιο δεν είχα. Αυτό που με φόβισε ήταν αν δεν πετύχαινα αυτό που ονειρεύομαι να κάνω στην ζωή μου τότε τί θα ήταν αυτό που θα έκανα και θα με γέμιζε τόσο πολύ.

Αν σου έλεγα να μου περιγράψεις με 3 χαρακτηριστικά την προσωπικότητα σου, ποια θα ήταν αυτά;

Δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα θα με χαρακτήριζα ονειροπόλα, μου αρέσει να ζω σε έναν ονειρικό κόσμο και γι’ αυτό τη ζωή μου την βλέπω σαν ένα πολύ όμορφο πάρτι. Άλλα δύο χαρακτηριστικά μου είναι η δημιουργικότητα και το πείσμα. Το μυαλό μου όλη μέρα δουλεύει στο τι καινούριο θα φτιάξω και φυσικά αν μου κολλήσει κάτι θα πρέπει οπωσδήποτε να το φτιάξω ακριβώς όπως το φαντάστηκα.

Ως νέα σε ηλικία και στην πιο δημιουργική φάση της ζωής σου, ποιες είναι οι σκέψεις και τα όνειρα που σου έρχονται στο μυαλό, στην Ελλάδα του 2015;

Από όνειρα, όσα θέλεις! Γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει αυτή την εποχή στη χώρα μας αλλά τα όνειρα δεν σταματούν και δε θα σταματήσουν ποτέ. Μέσα από τα συντρίμμια ξαναχτίζονται τα πάντα από την αρχή. Αρκεί να υπάρχουν γερά θεμέλια. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι νέες γενιές θα κάνουν τον κόσμο ομορφότερο, χωρίς μιζέρια και προκαταλήψεις. Η Ελλάδα θα γίνει μια νέα χώρα με νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις και καινούρια βήματα προς το καλύτερο όλων μας.

Ο κόσμος κατά πόσο ανταποκρίνεται σε αυτή την νέα σου επιχειρηματική δραστηριότητα;

Αυτή η απάντηση έχει διάφορα σκέλη. Ο κόσμος κατηγοριοποιείται σε ηλικίες, όπως και οι απόψεις τους. Οι μεγαλύτερες ηλικίες τρέμουν από τον φόβο τους για μια τέτοιου είδους κίνηση. Οι δικές μας ηλικίες όμως ανταποκρίνονται με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα έχω παρατηρήσει ότι με όποιον μιλάω έχει και μια υπέροχη διαφορετική ιδέα. Μακάρι βέβαια να ξεπερνούσαν όλοι τους φόβους και να ξεκινούσαν αυτό που αγαπάνε για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα.

Κλείνοντας και αφού σε ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις τα επόμενα σου βήματα στο άμεσο μέλλον.

Ένα από τα επόμενα μου βήματα είναι να μάθω στον κόσμο την αξία των φυτικών σαπουνιών. Σιγά σιγά να αρχίσει να μαθαίνει τη διαφορά της ποιότητας των πραγμάτων. Ένα άλλο, επόμενο βήμα είναι το γεγονός ότι από την αρχή της καινούριας σχολικής χρονιάς, θέλω να πλησιάσω παιδικούς σταθμούς και σχολεία, με σκοπό να επισκεφθούν το εργαστήριο μου και να μάθουν οι μικροί μας φίλοι τι σημαίνει αγνά προϊόντα που τα φτιάχνεις μόνος. Όπως και να τους μάθω πως ό,τι ονειρεύεσαι δεν είναι τελικά και τόσο αδύνατο να πραγματοποιηθεί!

11541289_10206025923103467_1310316985_n

Οι νέοι αυτής της χώρας είναι η κινητήριος δύναμη και το εφαλτήριο για τα πιο όμορφα και τρελά που αξίζει να ζούμε. Η Κυριακή είναι ένας νέος άνθρωπος που με τόλμη, θάρρος και αγάπη για την ενασχόληση της, κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα και αποτελεί παράδειγμα για κάθε άνθρωπο, που προσπαθεί να δημιουργήσει στόχους και να τους πετύχει!

Επισκεφτείτε την σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/sapounia.fioredomenica?pnref=lhc

Σχόλια