Ο διαδικτυακός σταθμός που ασχολείται με τις μαύρες μουσικές, το Milk’n’Chocolate, κλείνει 3 χρόνια παρουσίας στον χώρο και το γιορτάζει με ένα μεγάλο πάρτι στις 6 Ιουνίου στο Four Twenty Break Bar (Αιόλου 57, Αθήνα).
Με αυτήν την αφορμή μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Φωκά (aka Mr.Vagz), εμπνευστή και δημιουργό του σταθμού, καθώς και Dj, μουσικό και ραδιοφωνικό παραγωγό.

ji

 

Από πότε λειτουργεί επίσημα το Milk ‘n’ Chocolate και ποιο ήταν το όραμά σου όταν σκέφτηκες να δημιουργήσεις τον σταθμό;

Το Milk’n’Chocolate λειτουργεί 3 χρόνια και είχε ξεκινήσει να εκπέμπει Απρίλιο. Αυτό που με κινητοποίησε κυρίως ήταν ο θαυμασμός μου για τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που άκουγα. Μου άρεσε το πως κάποιος μπορούσε να παίζει μουσικές στο ραδιόφωνο και ταυτόχρονα να δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες ή να λέει μικρές ιστορίες γύρω από τα τραγούδια και τους μουσικούς/τραγουδιστές. Κατά βάση ήθελα να φτιάξω ένα ραδιόφωνο που να παίζει όλο το εύρος της μαύρης μουσικής. Δεν είχα κάποιον ιδιαίτερο στόχο, πέραν του να προωθήσω με τον τρόπο μου τις μουσικές αυτές αλλά και τους Έλληνες παραγωγούς που ασχολούνται με τέτοιες μουσικές στον βαθμό βέβαια που ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο μπορεί.

Πώς εμπνεύστηκες το όνομα;

Το όνομα ουσιαστικά αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτόν το χαρακτήρα του σταθμού. Παίζουμε μαύρες μουσικές, είτε από μαύρους, είτε από λευκούς μουσικούς.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες;

Το πρώτο πράγμα που με ενθουσίασε ήταν να φτιάξω την “εικόνα” του σταθμού αλλά αυτό δεν ήταν μέσα στις ουσιαστικές δυσκολίες καθώς είμαι και γραφίστας. Οι μεγάλες δυσκολίες ήταν κυρίως τεχνικές. Έψαξα πολύ στο internet και στην πορεία έμαθα πολλά πράγματα. Συνεργάστηκα με το Radiojar, το οποίο με βοήθησε αρκετά και τελικά βρήκα ό,τι έψαχνα. Γιατί ξέρεις, στην αρχή, όταν δεν το έχεις ψάξει πολύ ακόμα, όλες οι λύσεις σου φαντάζουν ιδανικές, ενώ δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεύτερη, ίσως, δυσκολία, αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα την έλεγα έτσι, καθώς γενικώς έχω υπομονή, ήταν να βρω τον κατάλληλο κόσμο να στελεχώσει τον σταθμό. Πρώτο κριτήριο ήταν να είναι καλά παιδιά. Στόχος μου ήταν να δημιουργηθεί μία καλή παρέα και να αποπνέει ο σταθμός αυτή την αύρα. Ήθελα να αποφύγω εσωτερικά κουτσομπολιά ή κουβέντες πίσω απ’ την πλάτη. Ούτως ή άλλως δεν έχουμε κάποιο κέρδος από αυτό, το κάνουμε μονάχα επειδή το αγαπάμε, οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Δεύτερο κριτήριο, βέβαια, ήταν να αγαπάνε την μαύρη μουσική. Σε επίπεδο συνεργατών λοιπόν μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχής.

Πόσοι παραγωγοί στελεχώνουν αυτή την στιγμή τον σταθμό;

Είμαστε 20 παραγωγοί. Όλοι κινούμαστε γύρω από τη μαύρη μουσική, όπως σου είπα, αλλά αναλόγως κάποιοι κινούνται περισσότερο προς τη soul, τη jazz, το funk, τη reggae, το afrobeat τα blues, προς πιο βραζιλιάνικους ήχους και hip-hop ή γενικότερα μουσική που έχει αναφορά σε όλα αυτά τα είδη.

Θα ήθελες κάποια στιγμή να μεταφερθεί o σταθμός στα ερτζιανά;

Είναι ανέφικτο να μεταφερθεί στα ερτζιανά. Το bugdet που χρειάζεται ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αστρονομικό κι επίσης πιστεύω πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο μπορεί σταδιακά να έχανε μέρος του χαρακτήρα και της ελευθερίας του. Μην ξεχνάς πως στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν playlists, ενώ πλέον στα ερτζιανά οι περισσότεροι σταθμοί παίζουν με λίστες. Ακόμη και σταθμοί που παλαιότερα δεν έπαιζαν με αυτόν τον τρόπο. Όταν συμβαίνει αυτό παύεις να είσαι παραγωγός. Πλέον είσαι παρουσιαστής. Λόγω αυτών, ακόμη κι αν ήταν τελικά εφικτό μέσω χορηγών ή κάποιου άλλου τρόπου, δεν μου περνάει καν σαν σκέψη. Ούτως ή άλλως είμαστε κοντά στην εποχή που όλα τα αυτοκίνητα θα έχουν internet κι έτσι τα ιντερνετικά ραδιόφωνα θα αποκτήσουν ένα ακόμα πλεονέκτημα, που είναι ότι μπορούμε να τα ακούμε στο αυτοκίνητο. Έτσι κι αλλιώς στο σπίτι ή στο γραφείο ήδη ακούμε μουσική απ’ το Pc ή το laptop.

Πως βλέπεις το μέλλον του σταθμού; Ποια είναι τα σχέδια σας;

Γενικά τα σχέδιά μου δεν είναι όλα ανακοινώσιμα. Το σίγουρο είναι πως σε οτιδήποτε κάνουμε δεν θέλω να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Αν καταφέρουμε μέσα στο επόμενο διάστημα να συγκεντρώσουμε όλο το κοινό, που ακούει αυτές τις μουσικές στην Ελλάδα θα είμαι ευτυχισμένος.

Προσωπικά σε τι στάδιο βρίσκεσαι; Κυκλοφόρησες πριν λίγο καιρό το πρώτο σου EP;

Ναι, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησα στο bandcamp το πρώτο μου EP με τίτλο Lo-Fi Sampler. Περιλαμβάνει 5 κομμάτια, από τα οποία το Dr. No έχει παιχτεί πιο πολύ στο ραδιόφωνο, αν και το αγαπημένο μου κι αυτό που περίμενα πως θα έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση είναι το Another Kiss. Τώρα ετοιμάζω και το πρώτο μου album, το οποίο ελπίζω ότι θα είναι πιο ολοκληρωμένο μουσικά από το EP. Θα περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μίξη και mastering του Rsn. Σε 2 από αυτά, μάλιστα, έχει αναλάβει τα φωνητικά η Esterina. Έχω ξεκινήσει και το δουλεύω απ’ τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, αλλά είχε κάποιες καθυστερήσεις. Μόλις ολοκληρωθούν κάποια φωνητικά που περιμένω ακόμα από έναν νέο και εξαιρετικό MC και αν είμαι τυχερός να βρω label που μου ταιριάζει, θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει.

* Τους παραγωγούς του Milk’n’Chocolate μπορείτε να τους ακούσετε σε live dj sets κάθε Πέμπτη,Παρασκευή και Σάββατο στην Κόκκινη Σβούρα στο Χαλάνδρι (Αγ. Γεωργίου 17).

* Μπορείς να ακούσεις το πρόγραμμα του Milk & Chocolate εδώ: http://www.milkandchocolate.net/player/

* Το Σάββατο 6 Ιουνίου Milk’n’Chocolate 3rd Anniversary Party @ Four Twenty Break Bar https://www.facebook.com/events/392579070931460/

Milk 'n' Chocolate

 

Σχόλια