Οι δεξιότητες που δεν αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι πολλές και σημαντικές. Αλλά τι θα κάναμε χωρίς το σχολείο;

Παράτησε το λύκειο. Ξεκίνησε μια εταιρεία που δεν τα πήγε καλά. Διάβασε πολύ. Μετά ξεκίνησε μια νέα εταιρεία. Ζήτησε βοήθεια από ένα σύμβουλο επιχειρήσεων. Αυτός δεν τον συμβούλεψε, αλλά μίλησε μαζί του για το γεγονός ότι παράτησε το σχολείο.

Είπε: «Από τη στιγμή που κατάλαβα πώς μπορώ να μάθω να μαθαίνω, τότε δε χρειαζόμουν πια το σχολείο».

Είχε φτιάξει ένα app που δε δούλεψε. Κανείς δεν το ήθελε. Ούτε οι φίλοι του που του είπαν ότι το θέλουν. Οπότε, έκανε πίσω και αναρωτήθηκε γιατί το app του δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο πίστευε ότι θα ήταν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ένας διδάκτωρ από το Harvard και ένας τύπος που παράτησε το σχολείο έχουν τις ίδιες προφητικές ικανότητες.

Μίλησε με κορυφαία στελέχη πολλών επιχειρήσεων και τους ρώτησε αν υπάρχει κάποιο μέρος του app που θα μπορούσαν να θέλουν. Συναντήθηκε με περίπου 50 επικεφαλής τεχνολογίας σε κάθε είδους διαφορετικών εταιρειών σε διαφορετικές βιομηχανίες. Κατάλαβε ποια ήταν τα προβλήματα. Άκουσε και μελέτησε.

Μετά ξαναέφτιαξε το app του. Λίγο διαφορετικά. Επίσης, ξαναέφτιαξε τον τρόπο που περιέγραφε το app. Λίγο διαφορετικά. Από τότε έχουν περάσει 4 χρόνια. Συγκέντρωσε 60 εκατομμύρια δολάρια και φέτος σκοπεύει να κάνει μεγάλα έσοδα.

~

Είναι ανεκπαίδευτος; Φυσικά και όχι. Διαβάζει συνέχεια. Ίσως και περισσότερο από πολλούς από εμάς.

Μήπως δεν ήταν πολύ δικτυωμένος; Φυσικά και όχι. Δημιούργησε το δίκτυό του όταν έψαχνε βοήθεια για να λύσει το πρόβλημά του. Η Google είναι ένας απ’ τους χορηγούς του.

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων δε μετάνιωσε που δεν τον συμβούλεψε.

Όλα έχουν αλλάξει. Από τη γενιά του Ιούλιου Καίσαρα, είμαστε η πρώτη γενιά στην ιστορία που θα πληρώνεται λιγότερο από την προηγούμενη γενιά. Είπαν σε όλους μας να πάμε στο σχολείο, να βρούμε μια δουλειά και να ανεβάσουμε το εισόδημά μας.

Μας είπαν ψέματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν και μερικά καλά πράγματα. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα σχεδόν δωρεάν. Μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία στο ίντερνετ.

Έχουμε υπολογιστές (κληρονομιά από τον Steve Jobs και τον Bill Gates, που παράτησαν το κολέγιο) και μπορούμε να δούμε τι κάνουν οι φίλοι μας (κληρονομιά από τον Mark Zuckerberg, που παράτησε το κολέγιο) και να διαγνώσουμε οι ίδιοι τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε (κληρονομιά της Elizabeth Holmes, που παράτησε το κολέγιο). Μπορούμε να ενημερωνόμαστε αν θέλουμε (κληρονομιά του Ted Turner, που αποβλήθηκε από το κολέγιο) και να τρώμε υγιεινά (κληρονομιά του ιδρυτή της Whole Foods, John Mackay, που παράτησε το κολέγιο).

Μπορούμε να διαβάζουμε, να γράφουμε, να επικοινωνούμε, να τρώμε, να φροντίζουμε την υγεία μας κλπ, ώστε να έχουμε το χρόνο κα την ενέργεια για να μαθαίνουμε.

Σύμφωνα με μια έρευνα, 45 λεπτά μετά τη διάλεξη που έχουν παρακολουθήσει, τα παιδιά δεν μπορούν να θυμηθούν τι ειπώθηκε στη διάλεξη.

Αυτοί είναι οι μόνο τρόποι να μάθεις κάτι, είτε είσαι στο πανεπιστήμιο είτε όχι:

  • Κάνε το
  • Παρακολούθησέ το
  • Διάβασέ το
  • Σκέψου το
  • Μίλησε γι’ αυτό αύριο
  • Μίλησε γι’ αυτό και μεθαύριο
  • Αγάπησέ το
  • Επανάλαβε επανάλαβε επανάλαβε

 

Το σχολείο είναι καλό, θα έλεγαν οι παππούδες μας. Είναι, όμως, το καλύτερο; Γιατί να μην καλλιεργούμε το πάθος και τα ενδιαφέροντά μας στο σπίτι; Γιατί να μην ανακαλύπτουμε αυτά αντί να ξοδεύουμε χρόνο πάνω σε πράγματα που θα ξεχάσουμε;

Μετά θα εργαστούμε γι’ αυτό το πάθος. Μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο αλλάζοντας τον εαυτό μας. Έτσι ξετυλίγουμε το μοναδικό δώρο που μπορούμε να δώσουμε σε όλους.

Παρακάτω είναι οι δεξιότητες που χρειάζεται να έχουμε και δε μας διδάσκονται στο σχολείο:

things-they-don_39_t-teach-in-college

Σχόλια