Πρόσφατα σε προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε το Athens Acting Studio. Ένα μέρος όπου καλλιτέχνες ενώνονται και εργάζονται πάνω στην τέχνης τους, δημιουργώντας νέα έργα. Εκεί όπου προβάλλεται η δημιουργία ανεξάρτητων καλλιτεχνών με νέες και πρωτοποριακές ιδέες. Όμορφα πράγματα συμβαίνουν στην πόλη, σε μια εποχή κρίσης οικονομικής, κρίσης ιδανικών και αξιών. Άνθρωποι που πιστεύουν στις δυνάμεις τους, αγαπούν αυτό που κάνουν και συνεχώς δημιουργούν!

Εμείς, ως χορηγοί του Athens Acting Studio πήγαμε στον χώρο και συναντήσαμε τον ιδρυτή και σκηνοθέτη της παράστασης που ετοιμάζεται, Νίκο Κατή αλλά και τους ηθοποιούς που παίζουν τους δικούς τους ρόλους κάνοντας το όνειρο τους πραγματικότητα…

Ο Νίκος Κατής σπούδασε υποκριτική στη διεθνούς φήμης Royal Academy of Dramatic Arts στο Λονδίνο & σκηνοθεσία δίπλα στον πολυβραβευμένο Gene Feist, σκηνοθέτη & ιδρυτή του θεάτρου Roundabout του Broadway (Ν.Υόρκη). Έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στο θέατρο και έχει διδάξει υποκριτική σε σεμινάρια, workshops και δραματικές σχολές σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λονδίνο, Λιλ, Λάρνακα, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ. Ο ιδρυτής του Athens Acting Studio μας μιλάει για τον εαυτό του και την επαγγελματική του πορεία στον χώρο…

19197_395873937281077_7899200199081444544_n

Από 6 ετών ήμουν μετανάστης στην Αμερική. Την απόφαση να εισχωρήσω στον κόσμο της Τέχνης, την πήρα κυριολεκτικά μια μέρα, μέσα σε 1 ώρα! Από τα 18 μου ασχολήθηκα με επιχειρήσεις, μόδα, κλπ. αλλά ξαφνικά μια μέρα αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Δεν ήταν κάτι που το σκεφτόμουν χρόνια. Από εκεί λοιπόν ξεκίνησε μια πορεία, κάτι που αγαπώ πολύ και μοιάζει σαν ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος. Κι αυτό είναι το ευχάριστο. Η τέχνη είναι κάτι που χρειαζόμαστε περισσότερο σε αυτό τον κόσμο. Πήρα μαθήματα πολλά μέσα από την πορεία μου κι έτσι προσπάθησα να εξελίσσομαι. Έτυχε στην ζωή μου να βρεθώ δίπλα σε σημαντικούς ανθρώπους αλλά αυτό θεωρώ πως χρειάζεται να το προκαλέσεις και λίγο. Πράγμα πολύ σημαντικό και σπουδαίο για εμένα ήταν πως αυτοί οι άνθρωποι με δέχτηκαν ίσο προς ίσους, κάτι που προσπαθώ κι εγώ να κάνω σήμερα. Αυτό που λέγεται στην Ν.Υόρκη ” Δεν ξέρεις ποιος θα είναι αυτός που θα κατέβει από το λεωφορείο”, έτσι θα πρέπει να είναι και η Αθήνα. Και νομίζω πως μια μεγάλη πόλη, για να θεωρηθεί καλλιτεχνική πόλη οφείλει να δεχτεί τους πάντες κι όχι να τους παραμερίζει. Γι’αυτό λίγες πόλεις εως τώρα όπως το Παρίσι και το Βερολίνο σύντομα, προσπαθούν και κάνουν κάτι τέτοιο. Στην τέχνη, δεν αξίζει να κλεινόμαστε σε σύνορα. Στην διάρκεια των συνεργασιών μου στην Αμερική θυμάμαι που μου εμπέδωσαν οι άνθρωποι που γνώρισα μέσω του θεάτρου: Ή … χορεύεις ή φεύγεις!. Κι εμένα μου αρέσει να ”χορεύω” χωρίς να ξέρω που θα με οδηγήσει αυτό.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ιδρύσετε το Athens Acting Studio και τι σημαίνει για εσάς;

Δεν μπορώ να πω ότι συνέβη τυχαία η δημιουργία του. Αρχικά, δεν ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω πάνω στο κομμάτι της υποκριτικής αλλά για λόγους προσωπικούς. Στην πορεία κάποια άτομα μου ζήτησαν πληροφορίες για το που μπορούν να σπουδάσουν έχοντας κάνει κάποια σεμινάρια κι έτσι ξεκίνησε. Το σημαντικότερο βήμα όμως που με ώθησε στο να ιδρύσω αυτή την σχολή (αυτόν τον ζωντανό οργανισμό, όπως συνηθίσω να την ονομάζω), είναι για να αποκτήσει ο καθένας την δική του αξία. Να ξεδιπλώσει την δική του προσωπικότητα και να κάνει αυτό που αγαπά πράξη, χωρίς να περιμένει να περάσει από κάποια audition. Να αρχίσει να δημιουργεί σε αυτή την πόλη, δίχως φόβους και αναστολές. Πιστεύω ότι κανείς καλλιτέχνης δεν πρέεπι να θεωρείται άνεργος από την στιγμή που μπορεί να δημιουργεί καθημερινά σε δρόμους, σε σχολές ή οπουδήποτε, με σκοπό να εξελιχθεί.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο που πρόκειται να ανεβάσετε με την ομάδα σας
Το έργο ”Οι τρεις Αδελφές” του Α.Τσέχωφ , το διάλεξα γιατί το θεωρώ διαχρονικό και απόλυτα συνδυασμένο με την εποχή στην οποία ζούμε. Μια εποχή στην οποία ο κόσμος έχει μια τεράστια ψευδαίσθηση του τι είναι ευτυχία, μια εποχή που παγκοσμίως οι άνθρωποι ψάχνουν την ταυτότητα τους… Οι μέρες που βιώνουμε χαρακτηρίζονται από μια στασιμότητα. Όλοι περιμένουν κάτι αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. Γι’αυτό θεωρώ ότι το εν λόγω έργο συνάδει με την εποχή μας! Άλλωστε τα έργα δεν πρέπει να γράφονται για σημερινά γεγονότα, αυτό το κάνουν οι ειδήσεις.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σκηνοθτείς μια παράσταση;

Ούτε εύκολο είναι αλλά ούτε και δύσκολο. Είναι ένα ταξίδι μέσα στο οποίο λειτουργώ σαν τους χαρτογράφους. Χαρτογραφώ χωρίς να ξέρω τον προοορισμό και αυτό είναι το ομορφότερο συναίσθημα!

Τι είναι αυτό που θεωρείτε σημαντικό κι οφείλει να κατέχει ένας νέος ηθοποιός;
Να είναι κυρίως ανεξάρτητος του συστήματος. Να δημιουργεί δουλειές κι όχι να ψάχνει γι’αυτές. Αυτό θεωρώ πως είναι και το πιο σημαντικό. Να είναι μια μονάδα που συνεχώς δημιουργεί…

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στο κοινό το Athens Acting Studio;
Θέλουμε να μην δείχνουμε την φτώχεια μας και την μιζέρια που υπάρχει, αλλά πραγματικά να προσωράμε μπροστά και να δημιουργούμε! Να βγάλουμε το θέατρο και πέρα από τα σύντορα της Ελλάδας. Και μέσα σε αυτήν αλλά κι έξω. Επίσης, σκοπός μας είναι να δώσουμε θάρρος στους ανθρώπους να ξεφεύγουν από τις δυσκολίες. Ο δικός μας χώρος εδώ, πραγματοποιείται αυτή την στιγμή χωρίς τίποτα, αλλά μπορεί να ανεβάσει ένα συγκλονιστικό έργο. Έτσι ξεκίνησαν και όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες. Δεν είναι τα αστραφετρά φώτα που δημιουργούν την τέχνη.

Άνθρωποι που ενώνουν την αγάπη τους για το θέάτρο, άτομα νέα που πειραματίζονται με ρόλους και παραστάσεις, εμπιστεύτηκαν τo Athens Acting Studio και μας μιλούν για τις σκέψεις που κάνουν αλλά και για τους ρόλους τους στην παράσταση…

11064278_395948073940330_3797575724547026109_n

Ποιος ο ρόλος σας στην παράσταση, κατά πόσο σας εκφράζει και τι σημαίνει για εσάς;

Ειρήνη Βουρλάκου: Στο έργο υποδύομαι την Νατάσα. Δεν ξέρω κατά πόσο με εκφράζει ή όχι αυτός ο ρόλος, είναι κάτι που ακόμη ψάχνω. Αυτό που μου αρέσει όμως είναι η καθαρή σκέψη που διακρίνω ότι έχει αυτή η γυναίκα.

Γιώργος Κόρφιας: Στο έργο υποδύομαι τον Fyodor. Ο ρόλος αυτός μου προσφέρει ανάμεικτα συναισθήματα και διαφορετικά κάθε φορά.

Πέννυ Παπαδοπούλου: Εγώ υποδύομαι την Όλγα, την μεγαλύτερη αδερφή. Με εκφράζει ο ρόλος αυτός, αλλά δεν ξέρω ακριβώς πως ακόμη. Ίσως αυτό να το καταλάβω στην πορεία των προβών και στην παράσταση.

Φίλιππος Δημητρίου: Υποδύομαι τον Νικολάι. Βρίσκω αρκετά στοιχεία αυτού του ρόλου στην καθημερινή μου ζωή. Το πρόσωπο αυτό στο έργο, νοιάζεται για τα άτομα που είναι δίπλα του, πράγμα που κάνω κι εγώ.

Ευγενία Μπρακουμάτσου: Υποδύομαι την Ιρίνα, την μικρότερη αδερφή. Συνεχώς όσο προχωρούν οι πρόβες ανακαλύπτω κι εξερευνώ αυτό τον ρόλο καλύτερα. Αυτό που μου έχει κεντρίσει τον ενδιαφέρον ως τώρα, είναι ο αυθορμητισμός αυτής της κοπέλας.

Σωκράτης Υδραίος: Αισθάνομαι τυχερός που έχω την δυνατότητα να προσεγγίσω το ρόλο του Αντρέι Πραζόρωφ, αδελφό της Μάσας, Ιρίνας και Όλγας. Ένας ρόλος με ερωτήματα πολλά, όπως κατά πόσο ο σημερινός άνθρωπος μπορεί ή δεν μπορεί, να είναι ένας Αντρέι, χαμένος και βυθισμένος στα προβλήματα του, στην ψυχή του και στο σώμα ενός ανθρώπου που εκφράζει με τον δικό του τρόπο την ψυχική του τελμάτωση. Ο ρόλος σαν ρόλος είναι διφορούμενος ως προς εμένα, αλλά αυτό είναι που ερευνώ και προσπαθώ να προσεγγίσω τα κυτταρικά όρια της ελευθερίας και της έκφρασης αυτού του ανθρώπου, σε συνάρτηση με μένα, σαν Σωκράτη. Στο τέλος είμαι σίγουρος πως θα επέλθει η κάθαρση… Άλλωστε είναι τόσο πλούσιο από μόνο του το κείμενο, καθώς και η σκηνογραφική καθοδήγηση του Νίκου Κατή.

Σωκράτης Υδραίος

Σωκράτης Υδραίος

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να έρθετε στο Athens Acting Studio και τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτή η συνεργασία;

Ειρήνη Βουρλάκου: Ήταν μια σκέψη που είχα κι εγώ κατά την διάρκεια των σπουδών μου για το θέατρο αλλά δεν τολμούσα να το κάνω πράξη. Μέχρι που γνώρισα τον Νίκο σε ένα σεμινάριο στην Πάτρα και βρέθηκα εδώ. Αισθάνθηκα αυτό το μαγικό κλικ. Για μένα είναι σημαντική η πορεία που συνεχώς χτίζεται, αφού είναι η 3η χρονιά εδώ.

Γιώργος Κόρφιας: Από μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός αλλά στην Κάλυμνο όπου μεγάλωσα δεν είχα τις κατάλληλες ευκαιρίες. Στα 18 μου, μετά τις Πανελλήνιες ήρθα στην Αθήνα και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ψάξω για σχολή. Σπούδασα τουριστικά, έπιτα ήρθα εδώ είδα ότι αυτό με ευχαριστεί πολύ κι έμεινα. Νιώθω το Athens Acting Studio σαν οικογένεια.

Πέννυ Παπαδοπούλου: Ήρθα πολύ τυχαία εδώ, αν και ήθελα πάντα να ασχοληθώ με την υποκριτική. Όταν ήρθα δεν είχα σκοπό να μείνω αλλά βρήκα ένα περιβάλλον που μου ταίριαξε πολύ, ακόμη κι αν δεν ήξερα από πριν πιο ήταν αυτό. Τα συναισθήματα είναι πάρα πολλά, άλλες φορές θετικά κι άλλες αρνητικά. Είναι τόσο δύσκολο όλο αυτό και συνάμα τόσο ωραίο…

Φίλιππος Δημητρίου: Ήρθα τελείως δοκιμαστικά εδώ. Δεν ήθελα να πάω κατευθείαν σε δραματική σχολή αλλά να καταλάβω πρώτα πόσο μου αρέσει αυτό και πόσο κάνω γι’αυτό. Τελικά είμαι εδώ 5 χρόνια. Είναι η 5η παράσταση που ανεβάζουμε. Οι παραστάσεις είναι σημαντικό μάθημα τόσο για την υποκριτική όσο και για την ζωή μας!

Ευγενία Μπρακουμάτσου: Ένιωσα από την αρχή πολύ οικεία με τον χώρο. Ήταν η πρώτη σχολή που έψαξα και τελικά έμεινα. Το σημαντικότερο για μένα είναι η αλήθεια που υπάρχει μέσα σε αυτή την σχολή.

Σωκράτης Υδραίος: Η επαφή και η σχέση μου με το Athens Acting Studio μετρά 5 χρόνια, από την στιγμή που ο Νίκος Κατής τοποθετούσε το πάτωμα στην κεντρική αίθουσα. Ήταν μάλλον καρμική , και όπως δείχνει μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζει να έχει διάρκεια ποιότητα και πολύ οξυγόνο. Δύσκολα βρίσκεις σήμερα μέρη και ανθρώπους τόσο ζωντανούς, τόσο επαγγελματίες, τόσο ουμανιστές. Δεν μπορείς να εκφράσεις συναίσθημα. Αν το κάνεις είσαι ψεύτικος, νεκρός. Αν σπάσεις και παραδοθείς, τότε και μόνο τότε θα προκληθεί το απόλυτο συναίσθημα, το οποίο θα αναβλύζει από τον πυρήνα μας.

11265032_395948083940329_5048540548848359325_n

Το Studio θέτει το όραμα του, ωθώντας τους καλλιτέχνες να κάνουν τις ιδέες τους, πράξη. Ενδυναμώνει τους καλλιτέχνες του, δίνοντας τους εργαλεία για να δημιουργήσουν και συμβάλλει επίσης, φέρνοντας κορυφαίους επαγγελματίες στις παραγωγές. Η συμβολή του κόσμου είναι άκρως σημαντική καθώς είναι σπουδαίο συναίσθημα το να γνωρίζεις ότι αρκετά άτομα έχουν συμβάλλει κι έχουν δείξει έμπρακτα την υποστήριξη τους για την τέχνη των καλλιτεχνών. Γι’αυτό μην ξεχνάτε εως τις 3 Ιουνίου να προσφέρετε το εκάστοτε ποσό για την χρηματοδότηση της παραγωγής. Περισσότερα και για να κάνεις την δωρεά σου, στην σελίδα της εκστρατείας: http://igg.me/at/athensacting

Επίσημοι Χορηγοί Επικοινωνίας: Frapress.gr & Neolaia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Αντιμάντο

Σχόλια