Αποτελεί σίγουρα μία από τις ταινίες που συζητήθηκαν έντονα στις αρχές του 21ου αιώνα. Το Scary Movie θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει απαρατήρητο όπως και χιλιάδες άλλες ταινίες. Ωστόσο αυτό που ίσως το έκανε ευρέως γνωστό και συνάμα αγαπητό, ήταν ο ιδιαίτερος και ακραίος τρόπος του να διακωμωδεί διάφορες δημοφιλείς ταινίες.

Movie_poster_for_-Scary_Movie- (1)

Το πρώτο Scary Movie βγήκε στις μεγάλες οθόνες το καλοκαίρι του 2000. Επρόκειτο για μια κωμωδία που σατίριζε γνωστές ταινίες όπως: «Scream», «I know what you did last summer», «Buffy the Vampire Slayer», «The Sixth Sense», «The Usual Suspects, «The Matrix», «The Blair Witch Project» και «Dawson’s Creek». Πολλοί ήταν αυτοί που την κατηγόρησαν για έντονα χαμηλό επίπεδο, ωστόσο υπήρξαν και οι φανατικοί υποστηρικτές της. Το έξυπνο και καυστικό χιούμορ σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Anna Faris (Cindy Campbell), Regina Hall (Brenda Meeks), Shawn Wayans (Ray Wilkins), Marlon Wayans (Shorty Meeks) αλλά και όλων των υπόλοιπων ηθοποιών έφεραν την ταινία στις πρώτες θέσεις της δημοτικότητας εκείνη την χρονιά με την απήχηση της στο νεανικό κοινό να είναι κολοσσιαία.  Ενδεικτικά η ταινία κόστισε περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τα 278 εκατομμύρια δολάρια.

ScaryMovie2

Έναν χρόνο μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας, το Scary Movie επιστρέφει. Οι βασικοί πρωταγωνιστές παραμένουν οι ίδιοι (Anna Faris,Regina Hall,Shawn Wayans,Marlon Wayans) και οι ταινίες που διακωμωδούνται είναι οι εξής: «The Exorcist», «The Haunting, What Lies Beneath», «The Amityville Horror», «Poltergeist», «The Changeling», «Hannibal», «Hollow Man» και «The Legend of Hell House». Το Scary Movie 2 διχάζει τις γνώμες και πάλι, με τους περισσότερους να παραδέχονται ωστόσο ότι και στο 2ο μέρος της ταινίας δεν έλειπε το έξυπνο χιούμορ. Αν και θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες Scary Movie (αν όχι η καλύτερη) δεν είχε την αναμενόμενη εισπρακτική επιτυχία. Κόστισε περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τα 141 εκατομμύρια δολάρια.

Scary_Movie_3

Και ενώ όλοι συζητάνε πότε θα βγει στους κινηματογράφους το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας, το 2003 το Scary Movie 3 επιστρέφει. Βλέπουμε πολλά νέα πρόσωπα, οι ανανεωμένες ωστόσο Anna Faris και Regina Hall κρατάνε και πάλι τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το καινούργιο καστ αναβαθμίζει τις ατάκες και την πλοκή με αποτέλεσμα το Scary Movie 3 να αποτελέσει τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Ενδεικτικά η ταινία κόστισε 48 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τα 220 εκατομμύρια δολάρια. Σάτιρα αυτή τη φορά έγινε στις ταινίες: «The Ring», «Signs», «The Matrix», «The Matrix Reloaded» και «8 Mile». Οι κριτικές αυτή τη φορά ήταν καλύτερες από τις προηγούμενες ταινίες λέγοντας μάλιστα ότι η τριλογία έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Scary_movie_four_ver4

Αν και η τριλογία είχε ολοκληρωθεί, οι παραγωγοί θέλοντας να κερδίσουν και άλλα χρήματα αποφάσισαν να γυριστεί και 4ο Scary Movie το οποίο βγήκε στις μεγάλες οθόνες το 2006. Παρόλο που αρχικά είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια της, η Anna Faris πρωταγωνιστεί και στο τέταρτο μέρος της ταινίας. Μαζί της και πάλι η Regina Hall, πολλοί γνώριμοι ηθοποιοί από το Scary Movie 3 και φυσικά νέα πρόσωπα. Οι ταινίες που σατιρίστηκαν ήταν οι εξής: «Saw», «Brokeback Mountain», «The Village», «Shaun of the Dead», « Million Dollar Baby». Οι αρνητικές κριτικές που δέχθηκε η ταινία ήταν σκληρές και πολλές. Την χαρακτήρισαν βαρετή, με κακόγουστο χιούμορ και χωρίς ενδιαφέρουσα πλοκή. Το Scary Movie 4 δεν θύμιζε σε τίποτα τα τρία προηγούμενα. Το μόνο που έσωσε την κατάσταση ήταν οι εξαιρετικές ερμηνείες των Faris και Hall. Η ταινία κόστισε 40 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τα 178 εκατομμύρια δολάρια.

ScaryMovie5

Νομίζοντας πως ο κύκλος που λεγόταν Scary Movie είχε κλείσει οριστικά, οι παραγωγοί της ταινίας μας ξάφνιασαν ανακοινώνοντας την επιστροφή του Scary Movie 5 το οποίο βγήκε στους κινηματογράφους το 2013. Το πέμπτο μέρος της ταινίας δεν θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα. Η αποχώρηση της Faris και της Hall ήταν εμφανής και σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην χαμηλή απήχηση του Scary Movie 5. Δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές ήταν η Ashley Tisdale και ο Simon Rex (συμμετείχε στα Scary Movie 3 και 4). Οι ταινίες που διακωμωδήθηκαν ήταν οι εξής: «The Cabin in the woods», «Mama», «Paranormal activity», «Insidious», «Evil Dead». Πέρα από την αποχώρηση των παλιών πρωταγωνιστών, το πολύ κακό χιούμορ σε συνδυασμό με το φτωχό σενάριο και τις μέτριες ερμηνείες των ηθοποιών κατέστησαν το Scary Movie 5 σαν την χειρότερη από τις πέντε ταινίες. Κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τα 78 εκατομμύρια δολάρια.

Το έκτο μέρος της ταινίας ακούγεται πως θα βγει στο σινεμά μέσα στο 2016, κάτι που φυσικά δεν συγκινεί κανέναν πλέον.

Scary-Movie-2-www.whysoblu.com_2

Η τεράστια θετική αποδοχή της πρώτης ταινίας που έφτανε στα όρια της θεοποίησης, πήρε την θέση της αδιαφορίας και της απομυθοποίησης όλου του Scary Movie. Μπορεί πλέον να έχει σβήσει ο ενθουσιασμός και η χαρά που μας δημιουργούσε αυτή η ταινία, ωστόσο πάντα θα μας θυμίζει τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια όταν μαζευόμασταν σε κάποιο σπίτι και την βλέπαμε παρέα με φίλους. Και αν σήμερα υπάρχουν πολλοί που δεν το παραδέχονται, να είστε σίγουροι ότι και αυτοί κάποια στιγμή της ζωής τους είδαν Scary Movie!

 

Σχόλια