Η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων, παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Φρήντριχ Ντύρρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Η μαύρη κωμωδία, γίνεται μια αλληγορία της παντοδυναμίας του χρήματος, που διαφθείρει τις συνειδήσεις, ξεριζώνει τις ηθικές αρχές και δημιουργεί μια καινούρια παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Βαθιά επηρεασμένος από τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες –και ειδικά από τη «Μήδεια» – ο Ντύρρενματ γράφει το 1955 μια μαύρη κωμωδία με σκοπό να διασκεδάσει τον θεατή. Βάζει στο μικροσκόπιο την Ευρώπη και ασκεί αυστηρή κριτική τόσο στις κοινωνικές όσο και στις πολιτικές της αξίες. Ο άνθρωπος παρουσιάζεται ικανός για την απόλυτη καταστροφή, στο βωμό του ατομικού συμφέροντος.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

"Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας"

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Γκύλλεν, μια κωμόπολη κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανεργία καλπάζει, όλος ο κόσμος είναι χρεωμένος, ο δικαστικός κλητήρας ετοιμάζεται να κάνει κατάσχεση στο δημαρχείο, οι αρχές του τόπου και οι απλοί πολίτες είναι σε απόγνωση. Ξαφνικά, μια ελπίδα. Η Κλαίρη Ζαχανασιάν, η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, που επισκέπτεται έπειτα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας τη γενέτειρά της, θα μπορούσε με μια δωρεά να σώσει την πόλη. Τότε η Κλαιρ, που ήταν μια νέα και όμορφη κοπέλα, είχε ερωτευθεί τον Άλφρεντ Ιλ, με τον οποίο είχε μείνει έγκυος και μάλιστα σε μία κλειστή κοινωνία. Εκείνος όμως αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του Κλαιρ διεκδίκησε μέχρι Και στο δικαστήριο την πατρότητα του παιδιού, με τη βοήθεια ψευδομαρτύρων, εκείνος κατάφερε να την διώξει από την πόλη. Η Κλαιρ δεν το ξέχασε ποτέ αυτό! Είχε ορκιστεί να ξαναγυρίσει και να εκδικηθεί. Και τώρα επιστρέφει και είναι εκείνη που θέτει τους όρους του παιχνιδιού. Έχοντας αγόρασε όλη την πόλη, με σκοπό να μην την αφήσει να αναπτυχθεί επίτηδες, δέχεται να τους βοήθησει, θέτοντας όμως έναν απροσδόκητο όρο. Προσφέρει λοιπόν ένα δισεκατομμύριο, με μοναδικό όρο να πάρουν το κεφάλι του πρώην εραστή της, του Άλφρεντ Ιλ. Στην αρχή οι κάτοικοι της πόλης είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την πρόταση αυτή. Η Κλαιρ αναμένει σαδιστικά, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της πόλης και προσφέροντάς τους ευζωία επί πιστώσει. Οι κάτοικοι φάινεται ότι σιγά σιγά φθείρονται από το χρήμα. Το συμφέρον διαβρώνει την αρετή τους και η απληστία τούς μεταμορφώνει όλους σε άπληστους φονιάδες.

«Η Κλαιρ ως χαρακτήρας στο έργο, έχει πολύ αυτοσαρκασμό, που ενίοτε είναι όπλο, ενίοτε άμυνα. Ο αυτοσαρκασμός σε βάζει στη θέση σου, σε κάνει να σκεφτείς, να είσαι ρεαλιστής.» –Μίρκα Παπακωνσταντίνου

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

"Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας"

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» είναι ένα έργο με απίστευτο χιούμορ. Πώς γίνεται; Ο ίδιος ο Ντύρρενματ το ορίζει ως μαύρη κωμωδία. Ένα κλασσικό έργο, που θα παίζεται και θα ξαναπαίζεται. Ένα έργο πολύ γνωστό, αλλά και για όσους δεν το ξέρουν, αυτό που συμβαίνει είναι γερά δομημένο, έχει αρχή-μέση-τέλος. Υπάρχουν πολλά μηνύματα και ο καθένας φεύγει με αυτό που τον αγγίζει πιο πολύ. Ο καθένας παίρνει ό,τι θέλει: τη δραματική πλευρά, την κωμική πλευρά, τη σκοπτική πλευρά, τη σατηρική πλευρά. Το σχέδιο της Κλαιρ, που εκβιαστικά εκμεταλλεύεται την πόλη, κάνει το έργο πολύ επίκαιρο στην Ελλάδδα του 2015.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" "Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" "Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας"

Πού: Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Σύνταγμα, Τηλ.: 210-3221579

Συγγραφέας: Φρήντριχ Ντύρρενματ

Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Κοέν

Ηθοποιοί: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου, Αιμιλία Υψηλάντη, Τζούλη Σούμα, Φαίδων Κεφαλέας, Άλεξ Κάβδας, Ιωάννα Αγγελίδη, Πέτρος Γούτης, Κυριάκος Μαρκάτος, Ρωμανός Μαρούδης, Εύη Νταλούκα, Δημήτρης Καστανιάς, Χαρά Αδαμίδου, Νίκος Ψημίτης

Πότε: 17 Απριλίου | Μέχρι Πότε: 31 Μαΐου

Τι ώρα: Παρασκευή στις 21.15 (λαϊκή), Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.15

Διάρκεια: 105′

Εισιτήρια: Κανονικό: 16 ευρώ, Μειωμένο: 12 ευρώ (φοιτητικό, συνταξιούχων), Λαϊκή κάθε Παρασκευή: 12 ευρώ

Σχόλια