Γαλλική κωμωδία και θερινό σινεμά είναι σίγουρα το must του καλοκαιριού! Έτσι και φέτος οι εταιρείες παραγωγής και διανομής δεν μας αφήνουν παραπονεμένους. Η η πολλά υποσχόμενη Συνταγή της Πωλέτ έρχεται στην μεγάλη οθόνη για να μας κάνει να γελάσουμε και όχι μόνο.
Η ηλικιωμένη Πωλέτ έχει χάσει τον αγαπημένο της σύζυγο και μένει μόνη της. Δεν συμπαθεί τους μετανάστες και τους γαλλο-αφρικανούς -εκτός από τον παπά της ενορίας της αλλά αυτός δεν μετράει όπως του λέει «γιατί θα μπορούσε να είναι λευκός». Δεν χωνεύει τον εγγονό της, τον γαμπρό της, την κόρη της γενικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μισάνθρωπος. Η γκρινιάρα Πωλέτ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ψάχνει να βρει έναν τρόπο να κερδίσει χρήματα. Όταν μαθαίνει ότι τα παιδιά στο συγκρότημα διαμερισμάτων της πουλάνε μαριχουάνα, αποφασίζει να ασχοληθεί με την επικερδή αυτή επιχείρηση. Έχει, όμως, να αντιμετωπίσει αντίπαλες συμμορίες, τους αστυνομικούς και περίεργες φιλενάδες. Για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα, θα ακολουθήσει μία άλλη συνταγή!
Δυο χρόνια μετά την παραγωγή της ταινίας αλλά και μετά τον θάνατο της πρωταγωνίστριας σε ηλικία 74 ετών Berbadette Lafont η ταινία έρχεται και στις ελληνικές αίθουσες. Στην Γαλλία είχε μια αρκετά καλή πορεία κόβωντας 1 εκατομμύριο εισιτήρια μη φτάνωντας βέβαια τους ‘Άθικτους’ αλλά και την περσυνή πολύ καλή κωμωδία ‘Θεέ μου τι σου κάναμε’. Εδώ ο σεναριογράφος δίνει το κοινωνικό του σχόλιο γύρω από την οικονομική κρίση, την ανεργία αλλά και το ρατσισμό, με λίγο ιδιαίτερο τρόπο χωρίς όμως να γίνεται υπερβολικός η μελοδραματικός.
Η πρωταγωνίστρια Berbadette Lafont, μεγάλη σταρ του Γαλλικού κινηματογράφου δίνει μια απολαυστική ερμηνεία. Κατορθώνει να αναδείξει το ρόλο της μισανθρώπου ηλικιωμένης ενώ οι υπόλοιποι ρόλοι παραμένουν στο επίπεδο της χαριτωμένης καρικατούρας και των επιφανειακών αστείων χωρίς αυτό να μειώνει την ποιότητα της ταινίας. Αρχικά, είναι ρατσίστρια με τους έγχρωμους και τους Ασιάτες, προκατειλημμένη με τους αλλοδαπούς, δε διστάζει να μαλώσει με τους άστεγους αλλά και ούτε να βωμολοχήσει. Ενόσω ανεβαίνει στην ιεραρχία της διακίνησης η καρδιά της σταδιακά μαλακώνει. Έρχεται σε επαφή με τον αποξενωμένο γαμπρό της, δένεται με το έγχρωμο εγγόνι της και μέσω αυτού επανασυνδέεται με την κόρη της. Ανοίγεται στις φίλες της και διασκεδάζει περισσότερο πλέον. Ο χαρακτήρας της αλλάζει μέσω της άνομης δραστηριότητας καθώς έρχεται σε επαφή με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις φυλές, με αποτέλεσμα ο ρατσισμός της να εξανεμιστεί τελείως.
Οι υπόλοιποι ρόλοι είναι ένας συνδυασμός όλων των ανθρώπων που μπορεί να συναντήσεις έξω υπάρχει ο επίδοξος γηραιός εραστής, ο γκάνγκστερ, ο παπάς που μετράει την ηθική του ανάλογα με το πώς τον συμφέρει και η γκρινιάρα γιαγιά που στο τέλος -το ξέρεις- θα αλλάξει. Σε κάποια σημεία οι χαρακτήρες δίνονται υπερβολικά αλλά παρολαυτά δίνουν στιγμές αβίαστου γέλιου.
Αν θέλετε να γελάσετε και να αφήσετε πίσω για λίγο την καθημερινότητα τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε το κοντινότερο θερινό σινεμα!

H Συνταγή της Πωλέτ: δυναμική είσοδος στο θερινό σινεμά!
75%Βαθμολογία
Σενάριο75%
Ερμνηνείες75%
Σκηνοθεσία75%

Σχόλια