Στα πλαίσια εργασίας, χρησιμοποιήθηκε το εξής ερωτηματολόγιο με σκοπό να ερευνηθούν οι απόψεις σχετικά με το αν υπάρχουν προκαταλήψεις και ρατσισμός κατά της εθελοντικής αιμοδοσίας. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα συνταρακτικά και θεωρήθηκε η δημοσίευσή τους απαραίτητη με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου και την αποφυγή παρερμηνεύσεων.

Κάποιες ερωτήσεις ήταν καθαρά για στατιστικούς λόγους. Δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου 2015 και προωθήθηκε κυρίως μέσω facebook και e-mail. Το αφήσαμε ενεργό για μια εβδομάδα και στις 12 Μαΐου συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα. Συνολικά δόθηκαν 335 απαντήσεις, με 3 στις 4 να είναι γυναίκες και ένα πολύ μικρό ποσοστό να είναι άνω των 35 ετών. Οι περισσότεροι γνώριζαν τι είναι η λευχαιμία ενώ 3 στους 4 δεν είχαν έρθει σε επαφή με πάσχοντες. Παρακάτω παρατίθενται σε πίνακες οι απαντήσεις που λάβαμε για τις πιο σημαντικές ερωτήσεις για μας:

Screenshot_1

 

Screenshot_2

 

Μέσα από αυτά τα αποτελέσματα καταλάβαμε ότι υπάρχουν αρκετές προκαταλήψεις ενάντια σε αυτή την διαδικασία και συγκεκριμένα οι εξής (όπως καταγράφηκαν από τα ίδια τα άτομα που απάντησαν):

 

Screenshot_3

 

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της προκατάληψης είναι η σωστή ενημέρωση. Αν ενημερωθείς κι ΕΣΥ μπορεί στο μέλλον να σώσεις μια ζωή! 🙂

Πάρε πληροφορίες από τις παρακάτω πηγές και γίνε κι εσύ μέρος της αλυσίδας για να χαρίσεις ζωή:

http://www.eom.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=133&Itemid=134&lang=el

http://www.oramaelpidas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=531

Σχόλια