Πέμπτη βράδυ, ναι ναι Πέμπτη βράδυ και πάμε θέατρο! Ναι Πέμπτη! Άλλωστε η Πέμπτη είναι πριν την Παρασκευή (όπως μου έχουν πει!), άρα πιο ήσυχη μέρα. Ενδείκνυται μια χαλαρή βόλτα, με παρέα που έχεις καιρό να δεις, σε μέρη που έχεις καιρό να πας. Οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και έχεις το χώρο να την απολαύσεις. Δε βλέπεις πολύ κόσμο και έτσι αν σε βολεύει όταν βγαίνεις Πέμπτη, μπορείς να λες ότι η Πέμπτη είναι για τα πιο ψαγμένα τυπάκια, σαν εσένα. Είναι μέρα για να χαθείς λίγο στα στενά της πόλης, που παραδέξου το δεν το καταφέρνεις συχνά. Να ξεχαστείς για λίγο και να ταξιδέψεις χωρίς προορισμό. Να ταξιδέψει η φαντασία. Να ταξιδέψει το μυαλό και το συναίσθημα και να αφεθεί για λίγο σε μια ιστορία. Σε μια ιστορία που δεν έχεις ξανακούσει, για να δεις τι θα συμβεί! Τι θα σου συμβεί… Και υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος από το θέατρο;

Μην πεις ναι!

Το Θέατρο 104, είναι ένα ιδιαίτερο θέατρο, με μικρές σκηνές, αλλά μεγάλες κουβέντες. Μόλις τρυπώσαμε στην αυλή του, αμέσως μολυνθήκαμε από την χορευτική πανούκλα που κυκλοφορούσε και που μας οδήγησε στην πάνω αίθουσα. Κάτσαμε αναπαυτικά μέχρι που ησύχασε η βουή. Ησυχία. Απόλυτη ησυχία. Όμως κανείς μας δεν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί…

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο καπνιστήριο των Θανάτων, το ραδιόφωνο παίζει αγαπημένες επιτυχίες, στην ταβέρνα του Φραντς Τρόφεα περνάει η ώρα και… άλλοι παράξενοι πελάτες, ένας μετεωρίτης αναστατώνει την ηρεμία του χωριού, ενώ τρεις φιλόδοξοι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν το χορό.

Βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα που σύμφωνα με έρευνες οδήγησαν στο ξέσπασμα της χορευτικής πανούκλας του 1518, το έργο είναι μία αμιγώς κωμική/σουρρεαλιστική ανάγνωση της παράξενης αυτής ιστορίας. Χωρισμένο σε σκηνές στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, δίνει μία απρόσμενη ερμηνεία στα αίτια της επιδημίας.

Η Χορευτική Πανούκλα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 14 Ιουλίου 1518, στο φθινόπωρο του Μεσαίωνα, σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι στο Στρασβούργο, ο Herr Troffea, ζητάει από τη γυναίκα του, Frau Troffea, να κάνει μία δουλειά. Εκείνη σηκώνεται, βγαίνει από το σπίτι, σταματάει κάπου στο δρόμο, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και αρχίζει να χορεύει. Δεν ακούγεται μουσική και δεν δείχνει κανένα σημάδι ευχαρίστησης, καθώς τα πόδια της κινούνται ασταμάτητα κάτω από τη φούστα της. Χορεύει για 6 συνεχόμενες μέρες. Κάθε τόσο πέφτει εξαντλημένη και μόλις συνέρχεται συνεχίζει τον παράφρονα χορό της. Μέσα σε λίγες μέρες, γύρω στους 30 ακόμη ανθρώπους, οδηγούμενοι από την ίδια ανάγκη, βγαίνουν στο δρόμο και χορεύουν σέρνοντας ένα παρανοϊκό, ασταμάτητο, γαϊτανάκι χορού,. Μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 400 άλλοι, έχουν ακολουθήσει. Η χορευτική πανούκλα, όπως ονομάσθηκε το φαινόμενο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την πόλη. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το χορό τους. Έναν χορό, που σιγά σιγά οδηγεί τον έναν μετά τον άλλο στο θάνατο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό John Waller – ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά το μυστήριο της Χορευτικής Πανούκλας του 1518 – όταν μιλάμε για χορό δεν εννοούμε κάτι σαν επιληπτική κρίση ή κρίση σπασμών από τους ανθρώπους που πάσχισαν, αλλά για πραγματικό χορό, με φιγούρες και όλα τα χαρακτηριστικά ενός γλεντιού!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η Χορευτική Πανούκλα

Πού: 104 | Ευμολπιδών 41 – Γκάζι | Τηλ.: 210 3455020

Συγγραφέας: Βύρων Κατρίτσης – Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνοθέτης: Γρηγόρης Χατζάκης

Ηθοποιοί: Πανάγος Ιωακείμ, Βύρων Κατρίτσης, Βάλη Μαυρίδη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Γρηγόρης Χατζάκης

Πότε: 22 Απριλίου | Μέχρι Πότε: 28 Μαΐου

Τι ώρα: Τετάρτη, Πέμπτη 21:15

Διάρκεια: 90′

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10€

Σχόλια