Μπορεί η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου να τον έχει «σνομπάρει» μέχρι τώρα, αλλά η παγκόσμια αναγνώριση του ως ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του είναι αδιαμφισβήτητη. Με ταινίες όπως Memento, The Prestige, Inception, Dark Knight Trilogy και πιο πρόσφατα το Interstellar, ο Christopher Nolan έχει καταφέρει όχι μόνο να συγκεντρώσει στο ενεργητικό του τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του Box Office για τον 21ο αιώνα, αλλά και να εκθειαστεί από τους πιο σκληρούς κριτικούς του χώρου.

Ήδη από την πολύ νεαρή ηλικία των επτά ετών ο Nolan περνούσε το χρόνο του δημιουργώντας μικρά φιλμ με την βιντεοκάμερα του πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν στο χώρο της διαφήμισης. Επηρεασμένος από την αγαπημένη του ταινία Star Wars (1977) και με υλικό που του έστειλε ο θείος του όντας μέλος της NASA , στα οκτώ του χρόνια ολοκλήρωσε το πρώτο του stop motion animation με όνομα Space Wars.

Σπούδασε στο UCL του Λονδίνου Αγγλική Φιλολογία, διαλέγοντας το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για τον κινηματογραφικό εξοπλισμό που διέθετε. Από το 1992 μέχρι το 1994 ήταν πρόεδρος της λέσχης κινηματογράφου και κατά τη διάρκεια των σπουδών του έφτιαξε δύο μικρές ταινίες εκ των οποίων η μια προβλήθηκε στο Cambridge Film Festival και θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους του UCL.

Following

Το 1998 ο Nolan δημιουργεί την πρώτη του ταινία με τίτλο «Following» την οποία χρηματοδοτεί ο ίδιος. Το «Following» απεικονίζει τη ζωή ενός άνεργου νέου συγγραφέα που περιφέρεται στους δρόμους του Λονδίνου ώστε να αποκομίσει εμπειρίες για το πρώτο του συγγραφικό δημιούργημα, περιπλάνηση όμως που καταλήγει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τα χρόνια διαμονής του σκηνοθέτη στο Λονδίνο και η οποία κέρδισε αρκετά βραβεία αλλά και καλές κριτικές («Echoed Hitchcock classics but was leaner and meaner» – The New Yorker.)

Memento_poster

Ύστερα από την επιτυχία του κινηματογραφικού του ντεμπούτου ακολούθησε η ταινία που τον κατέταξε στους πολλά υποσχόμενους, ανερχόμενους σκηνοθέτες της νέας γενιάς και του χάρισε υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Το Memento (2000) – το οποίο έγραψε μαζί με τον αδερφό του Jonathan – παρουσιάζει τον αγώνα ενός άντρα που πάσχει από μια σπάνια και ανίατη μορφή απώλειας μνήμης, να βρει το δολοφόνο της γυναίκας του. Στοιχειωμένος από όσα έχει απολέσει, χτίζει τη ζωή του γύρω από σημειώματα, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, χάρτες, ακόμη και τατουάζ που αντικαθιστούν την ικανότητά του να δημιουργεί αναμνήσεις και του υπενθυμίζουν ποιος είναι, ποιον πρέπει να εμπιστεύεται και ποιον όχι. Όσοι δεν το έχετε δει να το δείτε, οι υπόλοιποι να το ξαναδείτε!

Μετά το Memento ακολούθησε το Insomnia (2002) με πρωταγωνιστές Al Pacino, Hilary Swank και Robin Williams, το Batman Begins (2005) που ήταν η αρχή της καλύτερης σειράς ταινιών Batman (sorry Tim Burton!) και φυσικά το Prestige (2006) που του χάρισε άλλες δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

17tu29dsum6xijpg

Ως γνήσια και αφοσιωμένη fan του Batman δεν μπορώ να αφήσω την τριλογία ασχολίαστη. Η εκδοχή του Nolan φανέρωσε μια πιο σκοτεινή, ανθρώπινη και ρεαλιστική πτυχή από όσες είχαμε δει ως τώρα. Χαρακτηριστικό που ανέβασε ακόμα πιο ψηλά τη δουλειά του άγγλου σκηνοθέτη: τα αληθοφανή σκηνικά και κατά συνέπεια η ελάχιστη χρήση υπολογιστών. Απίστευτο casting και ερμηνείες, συνέθεσαν μια από τις καλύτερες τριλογιές ταινιών που έχουν δημιουργηθεί και που οπωσδήποτε πρέπει να έχεις σπίτι σε DVD και ας κάνεις streaming και ας μη διαθέτεις DVD Player.

inception

Συνεχίζοντας την αναδρομή στην καριέρα του Nolan, το 2010 βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το Inception σε σκηνοθεσία, παραγωγή και σενάριο από τον ίδιο. Στις ταινίες του παρατηρείται το μοτίβο ο κόσμος να απεικονίζεται σαν ένα αχανές, κοσμικό παζλ που περιμένει λύση από κάποιον εύστροφο, ενδιαφέρον χάρακτηρα. Η ταινία απέσπασε “βροχή” κριτικών, κυρίως να την επιδοκιμάζουν («Μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα» – Chicago Sun Times). Πλήθος από υποψηφιότητες και βραβεία ανάμεσα τους και 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, σημειώνοντας εμπορική επιτυχία και μαζεύοντας πάνω από 820 εκατομμύρια δολλάρια στο Box Office. Η ταινία ανέδειξε το ύφος και την τεχνική του σκηνοθέτη εκτοξεύοντας ακόμα πιο ψηλά τη φήμη του.

Στο ίδιο στυλ ακολούθησε και η τελευταία του ταινία Interstellar (2014) γνωρίζοντας ιδιαίτερη εμπορική και κριτική επιτυχία παρα την πολυπλοκότητα του σεναρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παραγωγός στο πολυαναμενόμενο sequel του Zack Snyder Batman vs Superman που έρχεται στη μεγάλη οθόνη το 2016. Τι κάθεσαι ακόμα; Διάλεξε από ποια ταινία θα αρχίσεις και… you’re welcome!

Σχόλια