18 fun facts που πραγματικά δεν ξέραμε για τον καφέ, το ρόφημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας!

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον πλανήτη. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν πολλά για το τι πίνουν το πρωί.

Για να επανορθώσουμε γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε 19 ευχάριστα στοιχεία που δεν ήξερες για τον καφέ, έτσι, για να τα συνοδεύσεις με την πρωινή σου κούπα.

1. Ο μύθος λέει ότι ο καφές ανακαλύφθηκε από έναν εκτροφέα κατσίκας.

Ο πιο κοινά αποδεκτός ευρέως μύθος θέλει έναν Αιθίοπα εκτροφέα κατσικών, τον Kaldi, να έχει ανακαλύψει τον καφέ, όταν παρατήρησε ότι τα ζώα του φέρονταν νευρικά, αφού έτρωγαν ώριμους κόκκους καφέ.

2. Το λιμάνι της Υεμένης είχε αρχικά το όνομα Μόκα.

Η πόλη της Μόκα ήταν το πρώτο λιμάνι που διέδωσε τον καφέ σε όλον τον κόσμο. Λέγεται ότι οι κόκκοι της Υεμένης έχουν μια… σοκολατένια ποιότητα, ένα χαρακτηριστικό που δίνει στα σοκολατούχα ροφήματα το προσωνύμιο μόκα.
 

3. Οι δύο τύποι καφέ είναι: Arabica και canephora (δηλαδή robusta)

Ο Canephora (robusta) είναι πιο παραγωγικός, ανθεκτικός στις ασθένειες και πλούσιος σε περιεκτικότητα καφεΐνης. Ο Arabica έχει κατά 50% περισσότερα λιπίδια και περίπου δύο φορές περισσότερα σάκχαρα, γεγονός που του δίνει πιο οξεία γεύση και πιο σύνθετα αρωματικά γεύσης.

Οι πιο φθηνοί καφέδες τείνουν να είναι canephora, ενώ οι πιο special είναι Arabica. Καθένα από τα δύο είδη έχει τις δικές του ποικιλίες, με το μπέρμπον και το typica να είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα συστατικά στον Arabica. Η ποικιλία robusta του canephora είναι πανταχού παρούσα τόσο, ώστε τα περισσότερα μαγαζιά να ονομάζουν τα προϊόντα τους robusta. Σπάνια θα δεις τον όρο canephora να χρησιμοποιείται έξω από επιστημονικά πλαίσια.

4. Οι καλλιέργειες καφέ απαιτούν τρελές ποσότητες νερού

tmg-slideshow_xl2
Ο κόσμος μιλάει πολύ συχνά για το πόσο μεγάλες ποσότητες νερού καταχράται η βιομηχανία εκτροφής βοδινού. Σύμφωνα με την FoodBev.com, ενώ 1 κιλό κρέατος απαιτεί περίπου 6.814 λίτρα νερού, 1 κιλό καφέ απαιτεί 9.463,5 λίτρα!

5. Οι κόκκοι καφέ έχουν ποικιλία χρωμάτων

Ξεκινούν πράσινοι και όσο ωριμάζουν, γίνονται είτε κίτρινοι είτε πορτοκαλί ή κόκκινοι, ανάλογα με την ποικιλία.

6. Υπάρχουν (ήδη) χιλιάδες οικογενειακά κειμήλια καφέ στην Αιθιοπία

Ό,τι πίνουμε προέρχεται από δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες, αλλά τα δάση της Αιθιοπίας διατηρούν ένα θησαυροφυλάκιο χιλιάδων διαφορετικών ειδών καφέ, που ακόμα δεν έχουν καλλιεργηθεί!

7. Ένα φυτό καφέ μπορεί να ζήσει παραπάνω από 200 χρόνια.

tmg-slideshow_xl

Όσο αναπτύσσεται, η κορυφή του φυτού μοιάζει μ’ έναν αξιολάτρευτο μικρό σπόρο, που τελικά εξελίσσεται σ’ ένα θάμνο που μπορεί να ζήσει δύο αιώνες.

8. Τα μαγαζιά συνήθως αγοράζουν καφέ για ένα χρόνο με τη μία.

Οι χώρες που καλλιεργούν καφέ έχουν γενικά μία σοδειά το χρόνο (κάποιες έχουν δύο), οπότε τα μαγαζιά αγοράζουν καφέ για ένα χρόνο με τη μία, ο οποίος διατηρείται φρέσκος με ειδική τεχνολογία αποθήκευσης. Παρόλο που οι πράσινοι κόκκοι μένουν σε μια αποθήκη για αρκετό καιρό, γενικά, παραδίδονται την ίδια μέρα που ψήνονται.

9. Οι κόκκοι που αφοδεύουν οι γάτες είναι… ένα θέμα…

Asian-Palm-Civet-3

Η Ασιάτικη μοσχογαλή είναι ένα αιλουροειδές γνωστό για τη διατροφή του που βασίζεται σε κόκκους καφέ, οι οποίοι προκαλούν ζυμώσεις στην πεπτική οδό και αφοδεύονται ολόκληροι! Υποτίθεται ότι δίνει στους κόκκους ένα απίθανο άρωμα, αλλά η περιορισμένη ποσότητα τους κάνει εξαιρετικά ακριβούς. Αν δεν τους θεωρείτε αρκετά σπάνιους, υπάρχει μια αποθήκη στην Ταϊλάνδη που κάνει το ίδιο με ελέφαντες. Ο καφές τους λέγεται black ivory. Σας θυμίζει κάτι;

10. Η Αμερική καταναλώνει περισσότερο καφέ σε όλο τον κόσμο!

DataHero Coffee Consumption Per Capita DataHero Coffee Consumption By Year and Country (1990 - 2012) (1)

 

Αμέσως μετά: η Γερμανία.

11. Μπορείς να πιεις τον καλύτερο καφέ του κόσμου πάρα πολύ φθηνά!

Ο καφές είναι το μοναδικό τόσο φθηνό προϊόν ανάμεσα σε όλα τα αγαθά, καθώς τα πιο ακριβά πακέτα καφέ είναι αρκετά φθηνά, ειδικά αν τα αλέσεις στο σπίτι. Ο Bill Gates μπορεί να πίνει καλύτερο κρασί από εσένα, αλλά όταν έχει να κάνει με τον καφέ, μπορείς να πίνεις τον ίδιο με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

12. Όταν οι κριτές γεύονται τον καφέ, τον καταπίνουν… βίαια

Για να λάβουν μια σωστή εντύπωση κάθε όψης της γεύσης του καφέ, οι κριτές καταπίνουν με θόρυβο κάθε γουλιά σε όλες τις διαστάσεις του στόματός τους, γιατί κάθε σημείο του συντονίζει διαφορετικές γεύσεις (η γλώσσα αναγνωρίζει τη γλυκιά γεύση, το πίσω μέρος της όμως αναγνωρίζει την πικρή γεύση).

13. Υπάρχει ειδική γλώσσα για τα αρώματα του καφέ.

flavor-wheel
Η Αμερικανική Specialty Coffee Association δημιούργησε έναν τροχό με γεύσεις, που χρησιμοποιούν όσοι ψήνουν τον καφέ όταν αξιολογούν τα χαρακτηριστικά και τα ελαττώματα συγκεκριμένων καφέδων, ξεκινώντας από θετικούς συνδυασμούς όπως το βερίκοκο ή η σοκολάτα του φούρναρη και καταλήγοντας σε αρνητικούς, όπως όταν ο καφές είναι σκληρός ή σαν άχυρο.

14. Ο καφές έχει περισσότερες γεύσεις από το κρασί

Μερικές πηγές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των διαφορετικών αρωματικών χαρακτηριστικών του καφέ φτάνει τα 1500, σε σχέση με τα 200 στα οποία φτάνει το κρασί!

15. Η λέξη espressο δε σημαίνει «γρήγορος».

tmg-slideshow_xl4
Ο όρος προέρχεται από το λατινικό ρήμα που σημαίνει «αποσυμπιέζω». Επίσης, ποτέ δεν προφέρεται με «ξ»!

16. Ο espresso έχει λιγότερη καφεΐνη από τον αποσταγμένο καφέ.

Ο καφές περιέχει κατά 28% περισσότερη καφεΐνη απ’ ότι ο espresso. Ο espresso έχει περισσότερη ένταση καφεΐνης, αλλά η μικρή ποσότητα σημαίνει ότι αποκτάς και λιγότερη…τρέλα!

17. Το τρίμμα του καφέ είναι ένα βασικό κομμάτι της σύνθεσης του καφέ

tmg-slideshow_xl3

Ο καφές «μπαγιατεύει» πιο γρήγορα αφού τριφτεί, οπότε αν θες να φτιάξεις τον καλύτερο καφέ, αγόρασε ολόκληρους κόκκους και τρίψε τους στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό για τις καφετέριες να ξοδεύουν μεγάλες περιουσίες για το άλεσμα, για να επιβεβαιώσουν τουλάχιστον ότι ο τριμμένος καφές θα έχει το ιδανικό μέγεθος.

18. Ο καφές χάνει το 70% του αρώματός του μέσα στα πρώτα 2 λεπτά…

Και αλλοιώνεται μέσα στα πρώτα 15’.

Σχόλια