Γέφυρες που κόβουν την ανάσα!

Στα ταξίδια που κάνουμε όλοι κατά καιρούς στο εξωτερικό συναντάμε πόλεις και περιοχές της υπαίθρου που τις χωρίζουν ποτάμια και θάλασσες αλλά τις ενώνουν γέφυρες που συνήθως μας εντυπωσιάζουν ως επισκέπτες και αποτελούν πόλο έλξης της πόλης για τους ανθρώπους. Ποιος από εμάς δεν έχει φωτογραφίσει τη γέφυρα της περιοχής που έχει επισκεφθεί σε ένα ταξίδι του στο εξωτερικό;
Γέφυρες που είτε βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση είτε συνδέουν δύο σημεία της πόλης είτε διακρίνονται για τον τρόπο κατασκευής τους και την αρχιτεκτονική τους είτε αποτελούν σήμα κατατεθέν της εκάστοτε πόλης, είναι από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες ανάμεσα στις αμέτρητες που υπάρχουν ανά τον κόσμο.

  1. Γέφυρα του Brooklyn, Νέα Υόρκη- Η.Π.Α.brouklin
    Χτισμένη τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1883 αποτέλεσε την μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου για την εποχή εκείνη. Είναι ένα από τα μεγαλοπρεπή σύμβολα της Νέας Υόρκης περνά πάνω από τον ποταμό East και ενώνει το Brooklyn με το Manhattan.

  1. Ponte Vecchio, Φλωρεντία- Ιταλία.Ponte-Vecchio-Bridge-9617-W
    Η λεγόμενη «Παλαιά Γέφυρα» βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Άρνο από το 1345 και έχει συνδεθεί με την τέχνη και τηn όπερα της Ιταλίας ενώ καταλήγει στην Γκαλερί Ουφίτσι. Από το 1565 φιλοξενεί διάφορα κατάστημα και φημίζεται για τα χρυσοχοεία της.

  1. Γέφυρα Apurimac, Περού.A5YTK2
    Πάνω από τον ποταμό Apurimac και σε ύψος 3.962 μέτρων βρίσκεται η καλαμένια γέφυρα του ποταμού που στην όψη φαντάζει εύθραυστη. Όσοι έχουν το θάρρος να την διασχίσουν μπορούν να απολαύσουν την μοναδική θέα του πολιτισμού του Περού και των Ίνκας.
  1. Γέφυρα Carrick a Redde, Βόρεια Ιρλανδία.carrackarede-rope-bridgeΗ σχοινένια ταλαντευόμενη γέφυρα αιωρείται σε ύψος 24 μέτρων πάνω από βράχια και προσφέρει μια συναρπαστική διαδρομή αναζωογόνησης για τολμηρούς και συνδέει την ενδοχώρα της Βόρειας Ιρλανδίας με το μικροσκοπικό ψαροχώρι Carrick.

  1. Γέφυρα του Καρόλου, Πράγα- Τσεχία.Charles bridge
    Η γέφυρα στο κέντρο της Πράγας συνδέει την Παλαιά πόλη με τις νεότερες γειτονιές της. Υπέροχη γέφυρα που χτίστηκε την περίοδο του Μεσαίωνα και διακοσμείται σε όλη της την έκταση με Μπαρόκ αγάλματα και ογκώδεις Γοτθικές εισόδους και εξόδους.

  1. Γέφυρα του Λιμανιού, Σύδνεϋ- Αυστραλία.800px-SydneyHarbourBridge1_gobeirne
    Η γέφυρα του λιμανιού του Σύδνεϋ αποτελεί σε συνδυασμό με τα κελύφη του Κτιρίου της Όπερας την χαρακτηριστικότερη εικόνα της πόλης και γενικότερα της Αυστραλίας. Εγκαινιάστηκε το 1932, την αποκαλούν «κρεμάστρα» και θεωρείται η ψηλότερη αψιδωτή γέφυρα του κόσμου με ύψος 134 μέτρα.

  1. Κρεμαστή γέφυρα Clifton, Bristol- Αγγλία.suspension-bridge
    Γέφυρα για τους λάτρεις της Βικτοριανής Περιόδου, διασχίζει το φαράγγι Έιβον σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα από τον μηχανικό Μπρούνελ με τρόπο ιδιοφυή ώστε να παντρεύει την κομψότητα με τη λειτουργικότητα.

  1. Γέφυρα Spean Praptos, Καμπότζη.153543092.jJf7Hdwg.DSC00847editedpbase
    Από τις παλαιότερες γέφυρες τις λίστας η Spean Praptos χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, βρίσκεται ανάμεσα σε τροπική ζούγκλα και χτίστηκε από του βασιλιάδες-θεούς Χμερ. Θεωρείται ως ένα θαύμα της μηχανικής, έχει ύψος 85 μέτρα, 21 αψίδες και στις εισόδους 4 πέτρινα πελώρια φίδια.

  1. Chain Bridge, Βουδαπέστη- Ουγγαρία.DSC01782
    Αποτελεί ίσως την χαρακτηριστικότερη γέφυρα της Ευρώπης, ενώνει τη Βούδα με την Πέστη, περιοχές οι οποίες συνθέτουν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και τις χωρίζει ο ιστορικός ποταμός Δούναβης. Η γέφυρα έχει καταστραφεί κατά την περίοδο των Παγκοσμίων πολέμων και έχει ξαναχτιστεί. Αποτελεί ίσως την ιδανικότερη γέφυρα για περίπατο.

10. Γέφυρα Rialto, Βενετία- Ιταλία.

Rialto-Bridge

Η μεγαλύτερη γέφυρα της Βενετίας ενώνει την περιοχή του San Polo με αυτή του San Marco και βρίσκεται στο κεντρικότερο κανάλι της πόλης. Κάποτε ήταν το σημείο όπου συναντιόταν οι έμποροι της περιοχής, αλλά πλέον τη θέση τους έχουν πάρει οι επισκέπτες- τουρίστες καθώς αποτελεί μάλλον το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης.

Πηγή National Geographic.

Σχόλια