Παρασκευή βράδυ και η λύση είνα μία, θέση στην πλατεία… του θεάτρου Badminton αυτή τη φορά! Αλλά αυτή η φορά, αυτή η φορά… Ήταν τόσο ξεχωριστή, τόσο τέλεια σχεδιασμένη και αποτυπωμένη, που πραγματικά μας ενθουσίασε! Ο λόγος για τη συγκινητική, αστεία και πάνω από όλα βαθιά αισιόδοξη ιστορία του “Βιολιστή στη Στέγη” που θέτει τα οικουμενικά ερωτήματα της παράδοσης, της πίστης, της ελευθερίας. Έκανε πρεμιέρα στις 17 Απριλίου και μας βρήκε εκεί, με καλή παρέα και μεγάλη προσμονή. Η Ρένια Λουιζίδου στη συνέντευξή της πριν λίγο καιρό, μας είχε πει ότι πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή που θα υπερέχει από άποψη τεχνικών μέσων σε σχέση με όλα τα προηγούμενα ανεβάσματά της στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν το περίμενε κανείς!

 Μια πολυακουσμένη δουλειά που συζητιόταν ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού. Ο “Βιολιστής στη Στέγη”, είναι μια παράσταση που όλοι έχουμε ακούσει, ίσως και δει. Κι αν δεν την έχουμε παρακολουθήσει ακόμα, αυτό το ανέβασμα είναι από εκείνα που αξίζει να δεις και να ξαναδείς. Εγώ το έχω ήδη κανονίσει! Ένα από τα πιο βραβευμένα μιούζικαλ της ιστορίας, που διατηρεί μια γλυκιά ισορροπία μεταξύ πλοκής-τραγουδιών, σαγηνεύει κάθε φορά! Αυτή τη φορά όμως… Αυτή τη φορά υπάρχει κάτι μαγικό! Πέρα από το ότι είναι μια πολύ δουλεμένη παράσταση, πέραν των ικανότατων ηθοποιών-χορευτών-μουσικών που της δίνουν ζωή και πέραν του έργου αυτού καθαυτού, είναι και κάτι άλλο… Είναι ο ταλαντούχος σκηνοθέτης…; Είναι οι αυθεντικές χορογραφίες του Broadway…; Είναι η εμπειρία του κου Βαλτινού σε αυτόν το ρόλο…; Άλλωστε είναι η τρίτη φορά που τον ερμηνεύει. Ή μήπως είναι το μεράκι; Το πάθος; Η ομάδική δουλειά; Η προσωπική πινελιά του καθενός; Η αλήθεια του καθενός πάνω στη σκηνή; Να δεις ναι… αυτό μπορεί να είναι!

Χωρίς αξίες, χωρίς παράδοση, χωρίς έθιμα η ζωή μας θα ήταν τόσο επικίνδυνη, όσο ένας βιολιστής στη στέγη. – Τέβιε

Βιολιστής στη Στέγη

ΠΛΟΚΗ-ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα εβραϊκό χωριό της προεπαναστατικής Ρωσίας το 1905, την Ανατέφκα. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο φιλόσοφος γαλατάς Τέβιε και οι πέντε θυγατέρες του. Ο Τέβιε προσπαθεί να διατήρησει τα εβραϊκά ήθη και έθιμα από τις εξωτερικές επιρροές που ασκούνται πάνω στην οικογένειά του. Πρέπει να διαχειριστεί το γεγονός ότι οι τρεις θυγατέρες του διεκδικούν να παντρευτούν από έρωτα και όχι αυτόν που υποδεικύει η προξενήτρα, πράγμα που πηγαίνει κόντρα στις αξίες και τις παραδόσεις του. Και μάλιστα σε μια δύσκολη κοινωνικά περίοδο για τους Εβραϊους, καθώς εκδιώχνονται από τα χωριά τους.

Τα προβλήματα της οικογένειας, οι δεσμοί, τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι σιγά-σιγά, παρουσιάζονται με γλυκό τρόπο που αγγίζει το κοινό, το οποίο βρίσκει κομμάτια του μέσα στο έργο. Οι πρωταγωνιστές έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το χωριό τους, την Ανατέφκα και ο διωγμός από αυτήν είναι ένα συναίσθημα που το κοινό της Ελλάδας έχει στις αποσκευές του. Όλοι το έχουν ακούσει, μακάποιοι το έχουν ζήσει κιόλας.

Ο Τέβιε όπως και πάρα πολλοί μετανάστες της εποχής, έρχονταν συχνά σε σύγκρουση με τις νέες ιδέες και γενιές που διψούσαν για αλλαγές και εκσυγχρονισμό. Το έργο ολόκληρο περιστρέφεται γύρω από τις αξίες και την παράδοση. Στον αρχικό μονόλογό του ο Τέβιε, περιγράφει μια ζωή που στηρίζεται βασίζεται στην παράδοση και ακόμα κι αν είναι ακατανόητες κάποιες πτυχές της, οι κάτοικοι της Ανατέφκα τη συνεχίζουν, γιατί αυτή ορίζει ποιος είναι ποιος. Χωρίς αξίες, χωρίς παράδοση, χωρίς έθιμα η ζωή μας θα ήταν τόσο επικίνδυνη όσο ένας βιολιστής στη στέγη.

Ο Βιολιστής στη Στέγη είναι μια από τις μεγάλες δημιουργίες του αμερικανικού μουσικού θεάτρου. Είναι ένα έργο συγκινητικό, τρυφερό, αστείο και συναρπαστικό -ένα έργο τέχνης. –Rob Ruggiero, Σκηνοθέτης

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΣΤΗ

Βιολιστής στη Στέγη

Το μιούζικαλ «Βιολιστής στη Στέγη» ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια περίπου στη σκηνή του Broadway και βασίζεται στις ιστορίες του Sholem Aleichem (1859-1916). Ο Ουκρανός Aleichem ήταν Ραββίνος και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αφού γλύτωσε από τα Ρωσικά πογκρόμ, μεταναστεύει στην Αμερική, όπου και αφηγείται τις ιστορίες του. Εκεί περιγράφει τη ζωή των Εβραίων στη Ρωσία (τέλη 19ου αιώνα) με έναν γλυκόπικρο και χιουμοριστικό συνάμα τρόπο. Κάπου εκεί γεννιέται και ο Τέβιε (ή Τέβιε ο Γαλατάς) με τις Θυγατέρες του, με μια μορφή ιστοριών με θεατρική μορφή, η οποία όμως έμεινε ανολοκλήρωτη.

Κάποια χρόνια αργότερα ο Arnold Perl δημιουργεί ένα μιούζικαλ με βάση τις ιστορίες αυτές, με τίτλο «Ο Τεβιέ και οι Θυγατέρες του». Όμως το έντονο εβραϊκό στοιχείο στις ιστορίες του Aleichem, φόβιζαν τους δυνητικούς επενδυτές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη μη-εβραϊκή κοινότητα.

Τελικά στις 22 Σεπτεμβρίου 1964, είναι η ώρα που ο “Βιολιστής στη Στέγη” κάνει πρεμιέρα στο Imperial Theater του Broadway. Διατηρώντας την εβραϊκότητα των ιστοριών, χωρίς όμως υπερβολές και με το εύστοχο και χιουμοριστικό κείμενο του Joseph Stein, την παθιασμένη και ανεπανάληπτη σκηνοθεσία και χορογραφίες του Jerome Robbins και την συναισθηματική μουσική του Jerry Bock, αποτυπώνεται το δράμα και η σύγκρουση των γενεών και ιδεών στις ιστορίες. Η παράσταση παίζεται για 8 συναπτά έτη και ξεπερνά κάθε προηγούμενο, με πάνω από 3.000 παραστάσεις και αποσπώντας 9 βραβεία “Tony” ως θεατρικό έργο και ένα βραβείο Oscar ως ταινία. Ο “Βιολιστήες” με ορισμένα από τα τραγούδια του να θεωρούνται από τα πιο γνωστά των τελευταίων 50 χρόνων: «If I Were a Rich Man», «Sunrise, Sunset», «Tradition», «Matchmaker» συναρπάζει στο θέατρο Badminton.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Βιολιστής στη Στέγη

ΠούΘέατρο BadmintonΟλυμπιακά Ακίνητα, Γουδή , Τηλ.: 211-1010020

Απόδοση Κειμένου: Πάνος Αμαραντίδης

Σκηνοθέτης: Rob Ruggiero

Ηθοποιοί: Max Chucker, Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουιζίδου, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος, Ιβάν Σβιτάιλο, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μαρίνα Σάττι, Γιώργος Χαλεπλής, Τάσος Κωστής, Μαρία Γράμψα, Ελένη Καρακάση και πολλοί άλλοι ταλαντούχοι ηθοποιοί

Πότε: 17 Απριλίου | Μέχρι Πότε: 31 Μαΐου

Τι ώρα: Τετάρτη & Κυριακή: 19.30 | Πέμπτη & Παρασκευή: 20.30 | Σάββατο: 17.00 & 21.00

Διάρκεια: 180′

Εισιτήρια: Ποικίλουν ανάλογα τη ζώνη. Αναζητείστε προσφορές στο viva.gr

Σχόλια