Γοητευτικός, μεσήλικας ηθοποιός με ‘νεύρο’ και με εμπειρία σε ταινίες δράσης. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν τον ιδανικό πρωταγωνιστή οι σεναριογράφοι Μichael Finch (Predators, 2010) και Karl Gajdusek (Oblivion, 2013) και φυσικά απευθύνθηκαν στον καταλληλότερο του είδους Pierce Brosnan (χωρίς να μπορεί να αναμετρηθεί βέβαια με τον Sean Connery). Ακόμα μια φορά ο Ιρλανδός ηθοποιός ξαναπαίρνει το όπλο του και μας εκπλήσσει ευχάριστα με το αποτέλεσμα.
H υπόθεση απλή Ο Peter Devereuax (Pierce Brosnan), συνταξιοδοτημένος πρώην πράκτορας της CIA, ξαναμπαίνει στην ενεργό δράση για μια τελευταία προσωπικής φύσης αποστολή. Πρέπει να προστατεύσει την πολύτιμη μάρτυρα Alice (Olga Kyrylenko) που θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών. Σε αυτό το σημείο γίνεται η πρώτη ανατροπή και έτσι ο πρωταγωνιστής γίνεται στόχος ενός παλιού του φίλου και προστατευόμενου της CIA, του David Mason (Luke Bracey). Με τις υποψίες για την ύπαρξη ενός καρφιού στην υπηρεσία να μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί…
H αλήθεια είναι ότι είχε λείψει στο κοινό να δει τον Pierce Brosnan σε film κοντά στο είδος που τον καθιέρωσε αυτό δηλαδή του υπερκατασκόπου των πέντε ηπείρων. Από το 2005 όπου και πρωταγωνίστησε στο Matador, αφιερώθηκε σε πιο light παραγωγές (Mamma Mia, The Greatest, Salvation Boulevard) θεωρώντας ίσως ότι αυτού του τύπου οι ταινίες είναι και πιο κοντά στην ηλικία του. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο ο αγαπημένος ηθοποιός κλείνει τα 62 του χρόνια! Η ταινία βασίζεται στο 7ο βιβλίο ‘There Are No Spies’ της σειράς ‘The November Man’. To σενάριο άργησε βέβαια λιγάκι να φτάσει στην τελική του μορφή αφού η επεξεργασία του πήρε 5 χρόνια στους σεναριογράφους. Εντάξει είναι λίγο υπερβολικό νομίζω ότι η συγγραφή του σεναρίου κράτησε όλο αυτό το διάστημα αφού η ταινία έχει αρκετά κλισέ, σε κάποια σημεία ίσως μας θυμίζει και κάποια άλλη του είδους της.
Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο πολύ καλός σκηνοθέτης Roger Donaldson («The Bank Job», «No Way Out», «Thirteen Days»)o οποίος συνεργάζεται ξανά με τον Pierce Brosnan ύστερα από 14 χρόνια (Dante’s Peak). Γρήγορα εναλλασσόμενες σκηνές, χωρίς υπερβολικά εφέ με πολύ ωραία φωτογραφία και αξιόλογη επιλογή σκηνικών αφού συγχρόνως μας δίνει και μια γεύση από Βελιγράδι. Αν αναρωτιέστε αν όλες οι επικίνδυνες σκηνές γυρίστηκαν από τους ίδιους τους ηθοποιούς η απάντηση είναι όχι αφού χρησιμοποιήθηκαν 30 Σέρβοι και Ρώσοι κασκαντέρ για τις σκηνές κυνηγητού στα στενά δρομάκια του Βελιγραδίου.
Οι ερμηνείες των Pierce Brosnan, Luke Bracey και Olga Kurylenko αξιόλογες και πειστικές, χωρίς όμως καμία απ’ αυτές να κάνει τη μεγάλη έκπληξη.
O Pierce Brosnan στάθηκε άξια σε έναν ρόλο που ξέρει πολύ καλά να υποδύεται. Ξέρει να κρατά καλά το πιστόλι και μαζί και το ενδιαφέρον των θεατών. Η Olga Kurylenko (το πρώην κορίτσι του Daniel Graig στο Quantum of Solace) ξέρει επίσης πώς να υποδυθεί την μοιραία κοπέλα του πρωταγωνιστή. Όσο για τον Luke Bracey ενσάρκωσε τον πιο αναπτυγμένο ρόλο της ταινίας πολύ καλά και πιστεύω ότι ίσως και να ξεχωρίζει λίγο σε σχέση με τους πρωταγωνιστές όσον αφορά τις ερμηνευτικές του ικανότητες.
Σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα την αίγλη του James Bond αλλά αν αρκείσαι σε μια μέτρια παρειστικη ταινία δράσης δεν θα σε χαλάσει καθόλου!

Τhe November Man: ο Pierce Brosnan επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη!
68%Βαθμολογία
Σενάριο65%
Σκηνοθεσία70%
Ερμηνείες70%

Σχόλια