Σου αρέσει μια κοπέλα. Κι εκείνη σε αγαπάει… σαν αδερφό της. Και θέλει να είσαι ευτυχισμένος… με τη σωστή κοπέλα, κάποτε. Και σε καλεί σπίτι της… για να της φτιάξεις τον υπολογιστή.
Friendzone.
Αυτό για τους άντρες είναι το χειρότερο μέρος, η χειρότερη κατάσταση στην οποία μπορεί να εγκλωβιστούν. Μάλιστα, όπως περιέγραψε κι ο Ali Binazir, σύμβουλος για ραντεβού, το friendzone είναι το Justfriendistan, δηλαδή «μια περιοχή τόσο αφιλόξενη σε βαθμό που ανταγωνίζεται τη Δυτική Σαχάρα, την Έρημο Ατακάμα και τον Ένατο Κύκλο της Κόλασης του Δάντη!»
Ο όρος δημιουργήθηκε το 1994 από ένα επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς Φιλαράκια (Friends) με τίτλο “The One with the Blackout“. Σε αυτό ο Τζόι περιέγραψε τον Ρος, που ήταν ερωτευμένος με τη Ρέιτσελ, ως «το δήμαρχο του friend zone». Αυτό που έκανε δραματικά εντυπωσιακή και ρομαντική την ιστορία του Ρος και της Ρέιτσελ είναι η απορία για το αν τελικά ο άντρας μπορεί να ξεφύγει από το friend zone και να κάνει σχέση με μια φίλη του.
Η αιώνια απορία.
Ποια είναι όμως η κατάσταση του friendzone
Συνήθως εμφανίζεται σε τρεις περιπτώσεις:
Α) όταν δεν υπάρχει αμοιβαία ερωτική έλξη
Β) όταν το ένα άτομο παρεξηγεί μη φραστικά σήματα του άλλου ατόμου, που δείχνουν ένα ενδιαφέρον για την… εμβάθυνση της σχέσης.
Γ) όταν υπάρχει σεξουαλική απέχθεια, αλλά όχι αρκετή ώστε να μην υπάρξει φιλία.
Είναι αλήθεια ότι όταν βάζουμε έναν άντρα στο friendzone, κυρίως το κάνουμε για να τον απορρίψουμε έμμεσα κι ευγενικά. Αυτό συμβαίνει στο 60% των περιπτώσεων όμως. Στο υπόλοιπο 40%, πραγματικά δίνουμε μια μεγάλη ευκαιρία στον wanna-be σύντροφό μας, αντί να τον κάνουμε να αισθανθεί άσχημα και να τον διώξουμε.
Τι σημαίνει για εμάς το friendzone; Δεν είναι τίποτα άλλο από φιλία. Μάλιστα, είναι διαφορετικού είδους. Κάπου υπάρχει η πιθανότητα ότι κάποια στιγμή ίσως να αλλάξει κάτι∙ ίσως να μπορέσω κι εγώ αργότερα να σε δω ερωτικά, γιατί ακόμα δεν έχεις καλύψει όλες μου τις προϋποθέσεις ή δεν νιώθω ασφαλής και άνετα μαζί σου. Σίγουρα κάτι σου λείπει, γι’ αυτό είσαι εκεί.
Το ξέρουμε ότι για να μας προσεγγίζετε, μας έχετε ήδη σκεφτεί δίπλα σας συναισθηματικά και ερωτικά. Εάν όχι, μας δίνετε τότε άλλα σημάδια, ίσως πιο πιεστικά απ’ όσο νομίζετε. Ο μόνος τρόπος άμυνάς μας είναι να μπείτε στο friendzone, γιατί εξασφαλίζεται η απόσταση ανάμεσά μας. Ξέρουμε το όριο και δε σας αφήνουμε να το προσπεράσετε. Και δεν το κάνετε ούτε κι εσείς, γιατί ή σας το λέμε ή το έχετε καταλάβει.
Τότε συνήθως φεύγετε. Και είναι πολύ κρίμα γιατί θα είχατε μερικές πιθανότητες να αλλάξετε τον τρόπο που σας βλέπουμε – σας δόθηκε κι άλλη ευκαιρία.
Διάβαζα την ερμηνεία του friendzone στο Urban Dictionary, όπως την έγραψε ο Tim Camper Jr.. Πέρα από τις τελευταίες δύο λέξεις «move on», που σημαίνει ολοκληρωτική και απόλυτη εγκατάλειψη της προσπάθειας, μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση η πρώτη πρόταση.
«Η χειρότερη θέση στην οποία μπορεί να βρεθεί κάποιος, αν τρέφει συναισθήματα για κάποιον άλλον».
Σίγουρα ο πλατωνικός έρωτας ποτέ δεν ενθουσίασε ούτε τις γυναίκες (όλες είχαμε έναν μεγάλο έρωτα στο σχολείο, με τον οποίο ποτέ δεν καταφέραμε να μιλήσουμε). Γιατί, όμως, ο πλατωνικός έρωτας να είναι ίσος με την απόρριψη;
Έχουν χτιστεί μεγάλες σχέσεις μέσα από φιλίες. Πιο στέρεες, πιο υγιείς και πιο αληθινές. Κι αυτό γιατί το Friendzone έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Η φιλία ανάμεσα σε δύο φίλους μπορεί ν’ αυξήσει την άνεση ανάμεσά τους, την αυτοπεποίθησή τους κι έτσι αργότερα θα υπάρχει λιγότερη αμηχανία και ίσως επιτυχία σε μια μελλοντική προσπάθεια σχέσης. Από την άλλη, μέσα στη φιλία μαθαίνεις περισσότερα για τον «έρωτά» σου και μπορείς να κρίνεις αν τον θες στη ζωή σου με αυτόν ή τον άλλο ρόλο. Αν όχι, επωφελείσαι των γνωριμιών του ή των γνωριμιών της ή και των συμβουλών για ραντεβού. Αν τον/την θες πολύ, ωστόσο, μην ξεχνάς ότι ακόμα έχεις πιθανότητες να τον/την κατακτήσεις, να γίνεις κατι περισσότερο από φίλος. Το … καλό της υπόθεσης είναι ότι οι άλλοι δε θέλουν να είναι στο friendzone, οπότε έχεις το προτέρημα να είσαι κοντά της/του συχνότερα.
Σίγουρα, το να μπεις στο friendzone και να μην έχεις προκαλέσει «Το Κλικ» στην κοπέλα που σου αρέσει όταν το προσπάθησες, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Το να μη σε βλέπει ερωτικά όταν της εξομολογήθηκες ότι είσαι ερωτευμένος μαζί της ήταν μεγάλη απόρριψη. Ναι. Είναι δική σου απόφαση το αν θες να μείνεις δίπλα της όμως ή όχι. Αν σου δίνει την ευκαιρία, έστω και φιλικά, σου δίνει το χώρο και το χρόνο για να την κερδίσεις όπως εκείνη θέλει. Έμμεσα πάντα.
Να είσαι πάντα ο εαυτός σου. Να μη φαίνεσαι απελπισμένος όπως ο Leonard που έκανε τόσο συχνά προτάσεις γάμου στην Penny. Για να μην την τρομάξεις. Για να μη θεωρεί ότι χρειάζεσαι σεξουαλική ή ρομαντική επιβράβευση για κάθε ευγενική ή καλή σου πράξη.
Για να σε θέλει αληθινά.
~~~~~~
H ανάπτυξη του σκίτσου: