Στον υπέροχο κόσμο των ομαδικών σπορ, λίγα πρωταθλήματα μπορούν να ενθουσιάζουν το φίλαθλο κοινό και να συγκεντρώνουν τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Premier League, η La liga, η Euroleague και τα εκάστοτε Παγκόσμια ή Ηπειρωτικά πρωταθλήματα με τις εθνικές ομάδες. Είναι γεγονός, όμως, πως μόνο μία λίγκα είναι τόσο λαμπερή, μαγική και ανταγωνιστική ώστε να σαγηνεύει κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ τα πλήθη. Το NBA.

Η φετινή σεζόν θεωρείται – όχι άδικα – μία από τις κορυφαίες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Μία χρονιά που ξεκίνησε με εν δυνάμει πρωταθλητές τους φοβερούς San Antonio Spurs και την ηχηρή μετακίνηση του Lebron James στο αγαπημένο του Cleveland,, μία χρονιά που ξεπέρασε πολύ γρήγορα τις προσδοκίες όλων. Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να ξετυλίξουμε το κουβάρι της κανονικής περιόδου της σεζόν 2014-2015, λίγο πριν αρχίσουν τα Play-offs.

UPS

Golden State Warriors : Με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων το φθινόπωρο κανείς δε μπορούσε να δώσει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί σε μία ομάδα. Δεν χρειάστηκαν παρα μόνο λίγοι αγώνες για να δούμε πως η καλύτερη ομάδα σε αυτούς τους 82 αγώνες ήταν οι Golden State Warriors. Με τον rookie προπονητή Steve Kerr να έχει στα χέρια του ένα τρομερό υλικό, με μπροστάρη τον τρομερό Steph Curry και τον διόσκουρό του Klay Thompson, και εξαιρετικούς ρολίστες όπως τους Igoudala, Barnes, Green, Bogut, Lee, εντυπωσίασαν τους φιλάθλους και έφτασαν να έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο NBA και, φυσικά, το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα δύσκολα play-offs. Παίζουν τρομερό μπάσκετ, είναι πολύ καλοί και στις δύο πλευρές του παρκέ και είναι δίκαια φαβορί για τον τίτλο. Μοναδικό ίσως μειονέκτημά τους, η απειρία στα κρίσιμα και σκληρά παιχνίδια. Ίδωμεν.

hi-res-d0a98e1383e9078b5a7d5e255528cdda_crop_north

Atlanta Hawks : Κι αν στην Δύση κάνουν κουμάντο οι Warriors, στην πιο βατή και προβλέψιμη Ανατολή, μία ομάδα έκανε την έκπληξη και ανέβηκε στην κορυφή εύκολα και χωρίς να το περιμένει κανείς. Οι Atlanta Hawks του – υποψήφιου προπονητή της χρονιάς- Mike Budenholzer. Χωρίς κάποιον μεγάλο σταρ να τους οδηγεί, αλλά έχοντας ίσως το πιο καλοδουλεμένο σύνολο με σημαντικά γρανάζια τους Milisap, Korver, Horford και Teague ( που έγιναν και οι 4 All Stars) οι Hawks έφτασαν αθόρυβα στην κορυφή της Ανατολής. Με όπλο τους την άμυνα, τον αλτρουϊσμό και την ιδανική κυκλοφορία, τα Γεράκια ξεπέρασαν τις πιο διαφημισμένες ομάδες των Bulls και Cavaliers, και πλέον πολλοί τους θεωρούν σοβαρούς διεκδικιτές του τίτλου.

Atlanta Hawks v Orlando Magic

Cleveland Cavaliers : Τρίτη ομάδα αυτής της λίστας είναι οι Cleveland Cavaliers. Η ομάδα του Ohio τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του NBA το περασμένο καλοκαίρι, υπογράφοντας τον Kevin Love και φυσικά το αγαπημένο παιδί της πόλης και κορυφαίο μπασκετμπολίστα του κόσμου Lebron James, δίπλα στον ήδη παίκτη τους Kyrie Irving. Οι προσδοκίες ανέβηκαν αμέσως στα επίπεδα του τίτλου, ενώ η πρώτη θέση στην Ανατολή θεωρούταν από πολλούς δεδομένη. Όμως η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη, με πολλές ήττες και γκρίνιες κυρίως για τον προπονητή David Blatt. Μετά όμως από κάποιες ανταλλαγές που οδήγησαν στην καλύτερη χημεία της ομάδας, αλλά και την επάνοδο του Lebron James μετά από κάποιους τραυματισμούς, οι Cavaliers έκαναν ένα πολύ καλό σερί και κλείδωσαν την δεύτερη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας. Πλέον, κρυφοκοιτούν με τον αγριεμένο Lebron και τον τρομερό Kyrie τον τίτλο.

141001145226-kevin-love-kyrie-irving-lebron-james-portrait-100114.home-t3

Milwaukee BucksNew Orleans Pelicans : Δύο ομάδες που κατάφεραν περισσότερα από αυτά που περιμέναμε στην αρχή της χρονιάς είναι οι Milwaukee Bucks και οι New Orleans Pelicans. Δύο ομάδες με πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας και χωρίς στόχο για είσοδο στις 16 καλύτερες ομάδες, που με πολύ σκληρή δουλειά και μερικές μεγάλες εμφανίσεις και νίκες κατάφεραν οι μεν πρώτοι να μπουν Play-offs από την έκτη θέση της Ανατολής, οι μεν δεύτεροι να κονταροχτυπιούνται μέχρι το τελευταίο αγωνιστικό λεπτό με τους Oklahoma City Thunder για την όγδοη προνομιούχο θέση της Δύσης. Οι Bucks, με μπροστάρηδες τους Γιάννη Αντεντοκούνμπο, Brandon Knight ( μέχρι την ανταλλαγή του στο Phoinix ) και Ersan Ilyasova, υπό την καθοδήγηση του Jason Kidd κατάφεραν να παίξουν όμορφο, ομαδικό μπάσκετ και να ξεπεράσουν παραδοσιακές ομάδες της Ανατολής, όπως οι Indiana Pacers, οι Miami Heat και οι Brooklyn Nets. Από την άλλη μεριά, οι Pelicans δεν είχαν αρχικά ελπίδες για play-offs στην σαφώς πιο ανταγωνιστική Δύση. Όμως, ο σεληνιασμένος Anthony Davis έκανε μία τρομερή χρονιά, το υπόλοιπο supporting cast ( Evans, Gordon, Anderson, Asik) ήταν πολύ καλό, και έτσι οι Πελεκάνοι χτυπούσαν στα ίσια την όγδοη θέση μαζί με τους Thunder. Ακόμα και αν δεν προχωρήσουν περαιτέρω, η χρονιά χαρακτηρίζεται απόλυτα πετυχημένη και για τις δύο ομάδες.

NBA: Milwaukee Bucks at New York Knicks

New Orleans Pelicans Media Day

DOWNS

Tanking :  Όσο λαμπερό, μαγικό και άρτια οργανωμένο και αν είναι το NBA, η διαδικασία του tanking θα παραμένει ένα σκοτεινό κομμάτι του πρωταθλήματος. Τι εστί tanking? Ουσιαστικά είναι η διαδικασία κατά την οποία οι παράγοντες μίας ομάδας την στελεχώνουν με πολύ μέτριους ή ταλαντούχους και άπειρους παίκτες και επιλέγουν να μην κυνηγήσουν τις πολλές νίκες ( για να μην πούμε πως κάθονται να χάσουν σε πολλά ματς ), ώστε να επιλέξουν πιο ψηλά στο επόμενο Draft και να δυναμώσουν πιο πολύ το καλοκαίρι ενόψει της νέας σεζόν. Δεν είναι παράνομο, αλλά σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν υγιή φίλαθλο, παρ’ότι πολλοί αναγνωρίζουν πως μπορεί να είναι χρήσιμο ή και απαραίτητο για να δημιουργηθεί μία καλή ομάδα από την αρχή. Τα χαρακτηριστικότερα φετινά παραδείγματα ομάδων που μπήκαν στη λογική του tanking ήταν τρεις ιστορικοί οργανισμοί, οι Los Angeles Lakers, οι New York Knicks και οι Philadelphia 76ers. Έχοντας τραγικό υλικό για τα δεδομένα της βαριάς φανέλας τους, οι τρεις ομάδες δεν προσέφεραν κανένα απολύτως θέαμα στους φιλάθλους τους και αποτέλεσαν σε πολλές περιπτώσεις – και ειδικά μετά τους τραυματισμούς του Kobe Bryant στους Lakers και του Carmelo Anthony στους Knicks-  πηγή για γέλια και για κλάματα. Φυσικά, του χρόνου ελπίζουν να έχουν καλύτερο υλικό, ενώ κάποιες άλλες ομάδες θα πάρουν την θέση τους δίπλα στην λέξη ” tanking “. Δυστυχώς, φαύλος κύκλος.

44-sixersfans-600

Τραυματισμοί : Το NBA είναι ένα από τα πιο απαιτητικά πρωταθλήματα στο κόσμο. 82 αγώνες στη κανονική διάρκεια, που μπορούν να γίνουν από 86 μέχρι και πάνω από 100 για τις ομάδες των play offs που θα φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου, δύσκολη προετοιμασία, συνεχόμενα ταξίδια, επίπονες επαφές στους αγώνες. Είναι εύλογο λοιπόν, να υπάρχουν τραυματισμοί σε όλες τις ομαδες. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει παραγίνει το κακό. Πολλοί μεγάλοι superstars τραυματίζονται πολύ σοβαρά, είτε στους αγώνες με τις ομάδες τους, είτε στις εθνικές τους, σε ανύποπτη φάση ή σε σκληρή επαφή, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στους συλλόγους τους και στην εικόνα του NBA. Kobe Bryant, Kevin Durant, Derrick Rose, Paul George, Carmelo Anthony, Chris Bosh, Nikola Pekovic έπαιξαν λίγο έως καθόλου όντας θύματα σοβαρών τραυματισμών, ενώ ακόμα και ο Lebron James έχασε αρκετά ματς. Έτσι, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές για ελάττωση των αγώνων, προς όφελος της υγείας των αθλητών και του θεάματος στο πρωτάθλημα.

Oklahoma City Thunder- Dallas Mavericks : Τέλος, δε μπορούμε να μη μιλήσουμε για τις δύο ομάδες που απογοήτευσαν, ή τέλος πάντων δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες που είχαμε γι’αυτές στην αρχή της χρονιάς, ξεκινώντας από τους Thunder. Η ομάδα της Oklahoma χτυπήθηκε φέτος από τους τραυματισμούς, με τον superstar και περσινό MVP Kevin Durant να παίζει μόνο σε 27 αγώνες και τελικά να χάνει όλη την χρονιά με σοβαρό πρόβλημα στο πόδι. Ο έτερος σπουδαίος παίκτης τους, Russell Westbrook, πέρασε και αυτός κάποιους τραυματισμούς, αλλά ουσιαστικά έπαιζε μόνος του. Έκανε Triple-Doubles, σκόραρε πολύ, μπήκε για τα καλά στην κούρσα για το βραβείο του MVP, αλλά ήταν και απελπιστικά μόνος, παίρνοντας 30 και 40 σουτ σε κάθε αγώνα, κάτι που έκανε την ομάδα προβλέψιμη και εύκολα αντιμετωπίσιμη. Έτσι, αν και ο στόχος στην αρχή ήταν οι τελικοί, τώρα οι Thunder με το ζόρι θα μπουν – αν τελικά περάσουν τους Pelicans – στα play offs όγδοοι και καταϊδρωμένοι. Από την άλλη μεριά, έχουμε τους Dallas Mavericks. Η ομάδα του σπουδαίου Dirk Nowitzki κοιτούσε ψηλά για φέτος, με τους Ellis, Parsons, Chandler να πλαισιώνουν τον Γερμανό. Με την απόκτηση του Rajom Rondo μέσω ανταλλαγής από τους Boston Celtics, οι Mavericks έγιναν αυτόματα φαβορί για τον τίτλο. Όμως, η ομάδα του Texas έριξε την απόδοσή της, χάθηκε στα μεγάλα ματς, και πλέον από την έβδομη θέση της Δυτικής Περιφέρειας, θα προσπαθήσει να προσπεράσει είτε το Memphis είτε το Houston, για να καταφέρει να προχωρήσει στον επόμενο γύρο. Δύσκολα πράγματα..

 

 

 

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους Έλληνες του NBA. Έχοντας δημιουργήσει μία μικρή αποικία στο πρωτάθλημα, τα δικα μας παιδιά έκαναν μία σπουδαία χρονιά και μας έκαναν υπερήφανους. Πρώτος απ’όλους, ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο. Ο Greek Freak ωρίμασε μετά την περσινή rookie σεζόν του, έγινε βασικό γρανάζι στους Bucks και πρωταγωνιστής τους σε πολλά ματς, έφτασε σε εικοσάρες και στο All star game, και είναι σίγουρα ένας από τους μελλοντικούς superstar του NBA. Στη συνέχεια, ο Κώστας Παπανικολάου. Ο 24χρονος small forward έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, υπογράφοντας στους Houston Rockets. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά για τον Κώστα, αλλά με την έλευση των Smith και Brewer και ένα τραυματισμό που τον άφησε πίσω, έχασε πολλά παιχνίδια. Τέλος, το ελληνοαμερικανικό δίδυμο των Memphis Grizzlies, Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης. Σημαντικά κομμάτια του συνόλου των Αρκούδων, κυρίως ερχόμενοι από τον πάγκο ως ρολίστες, κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και θέλουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Φυσικά, ευχή όλων μας είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των Ελλήνων στο μαγικό κόσμο του NBA.

papanikolaou-antetokounmpo

grizzlies11-600x317

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΑΣ

Κλείνοντας αυτή την αποτίμηση της κανονικής διάρκειας της σεζόν 2014-2015, είναι απαραίτητο να κάνουμε και κάποιες προβλέψεις για τα play offs που έρχονται οσονούπω και για τα κυριότερα βραβεία της σεζόν.

MVP : Παραδοσιακά, το πιο σημαντικό ατομικό βραβείο, που σηκώνει την μεγαλύτερη συζήτηση κάθε χρόνο. Φέτος, η απόφαση είναι ακόμα πιο δύσκολη και σίγουρα άδικη για κάποιους. Ο Anthony Davis έπαιζε μόνος του την είσοδο στα play offs και πάει για αμυντικός της χρονιάς, ο Lebron James ήταν ο κλασικός James που βλέπει τίτλο στο αγαπημένο του Cleveland, o Russell Westbrook έκανε μαγικές εμφανίσεις παρά την κριτική που δέχεται. Όμως, το βραβείο θα πάει σε έναν εκ των Steph Curry και James Harden. Τρομερή χρονιά και από τους δύο, με σαραντάρες, πενηντάρες, φοβερά σόου και πηγή θαυμασμού απ’όλους τους φιλάθλους. Το βραβείο ίσως θα έπρεπε να κοπεί στη μέση, αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε, θα πάμε με τον Playmaker των Warriors, τον δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο, τον Steph Curry.

Stephen+Curry+Golden+State+Warriors+v+Denver+o8p99weXJial

Play-offs : Εδώ είναι τα δύσκολα. Τα play offs είναι εντελώς διαφορετικά από την κανονική σεζόν, καθώς εκεί κρίνονται όλα και ξεχωρίζουν οι πραγματικά σπουδαίεςς από τις απλώς καλές ομάδες. Στην Ανατολή είναι ξεκάθαρο πως οι Hawks, οι Cavaliers, και οι Bulls είναι ένα, μπορεί και δύο βήματα μπροστά από τις υπόλοιπες. Στην Δύση, που είναι πιο ισορροπημένη και ανταγωνιστική, είναι σαφώς πιο δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Όμως, οι Warriors, οι Rockets, οι Grizzlies, οι Clippers και φυσικά οι πρωταθλητές Spurs φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις.

Πρωταθλητής : Το ζευγάρι των τελικών είναι θέμα τύχης, ικανότητας, ταλέντου και στόφας πρωταθλητή. Από την Ανατολή, οι τρεις που προαναφέραμε είναι τα φαβορί, αλλά προσωπικά πιστεύω στην καρδιά του Lebron James και την ομάδα των Cleveland Cavaliers. Στην άλλη πλευρά, θα τολμήσουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στους Golden State Warriors και τους San Antonio Spurs, με πιθανή σπόντα τους Houston Rockets.

Το NBA είναι ένας άλλος, μαγικός κόσμος. Δεν χρειάζονται παρά μόνο λίγοι αγώνες για να αντιληφθείς την διαφορετικότητα στην οργάνωση, την κουλτούρα, την αγάπη και την αντίληψη για το μπάσκετ και το θέαμα που επικρατεί εκεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το μότο του NBA: Where Amazing Happens

Σχόλια