Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα Φιλίας. Δε θα μπορούσαμε να μη ζητήσουμε από τους αρθρογράφους μας να υμνήσουν με το δικό τους τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη ζωή μας. Τους φίλους.

 

Μια παροιμία λέει: Να είσαι ευγενικός με όλους, κοινωνικός με πολλούς, οικείος με λίγους και φίλος με ελάχιστους.
Φιλία. Λέξη ιερή. Τόσο εύκολο να την προφέρεις και συνάμα τόσο δύσκολο να την κάνεις πράξη. Οι φίλοι αποτελούν τους φάρους που φωτίζουν τη ζωή μας. Είναι συνοδοιπόροι μας, σε λύπες, χαρές, όνειρα, άγχη, ιδιοτροπίες, στα ”θέλω” μας και τα ”μπορώ” μας. Και να θυμάστε πως σε μια αληθινή φιλία, θέση έχουν μόνο η αγάπη και η ανυστεροβουλία.

Του Θανάση Ξάνθου

Φιλία είναι…
να σε αγαπώ γι’ αυτό που είσαι, ακόμα και όταν μ’ εκνευρίζεις
να σε σέβομαι και να σε ακούω
να είμαι εκεί για εσένα και να είσαι εκεί για εμένα όποτε υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία
να με κρατάς όταν πέφτω και να με σηκώνεις
να νιώθω ασφαλής με τον εαυτό μου όταν είσαι μαζί μου
να επικοινωνούμε με μόνο ένα βλέμμα
να γελάμε λίγο περισσότερο ∙ να χαμογελάμε λίγο πιο φωτεινά ∙ να ζούμε λίγο καλύτερα από πριν ∙ μαζί
να καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα και να δημιουργούμε αξέχαστες αναμνήσεις
να κάνουμε σχέδια για τα γηρατειά μας μαζί

να είμαστε οικογένεια…

Της Κατερίνας Χλιάρα

Φέρονται
Ιδανικά
Λέγοντας
Ιδιαίτερα
Αλήθειες

Απ’ τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο αγαθό που μπορεί να έχει στη ζωή του κάποιος…
Ο φίλος είναι δίπλα σου… Θα θέλει να μοιραστεί σημαντικά γεγονότα της ζωής του μαζί σου… Και θα είναι εκεί στα δικά σου σημαντικά…
Κάποιοι άνθρωποι είναι τυχεροί κι έχουν φίλους απ’ το σχολείο, που ξέρουν τα πάντα για όλη τους τη ζωή…
Κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο τυχεροί και συνεχίζουν τη ζωή τους αναλώνοντας ενέργεια για να βρουν φίλους, έστω ανθρώπους να μπορούν να μοιραστούν κάτι απ’ τη ζωή τους…
Όποιος έχει ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ φίλους είναι ευλογημένος και χρωστάει ευγνωμοσύνη στο Θεό που του έστειλε τους δικούς του ανθρώπους να τον προσέχουν.

Της Ιωάννας Ψαρρού

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί τι θα πει φιλία. Η απάντηση; Δεν ξέρω. Όταν δεν μπορώ να την βρω, απλά κλείνω τα μάτια μου και σκέφτομαι. Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς φίλους; Σκεφτείτε. Τότε μόνο θα καταλάβετε την αξία τους. Όλα τα άλλα είναι περιττά και, αν και έχω πάρα πολλά να γράψω επί τούτου, νομίζω πως τα συναισθήματα που νιώθουμε και μόνο όταν φέρνουμε εικόνες στη μνήμη μας, μιλάνε από μόνα τους.

Της Χριστίνας Σταθοπούλου

Όταν βρίσκεις ένα φίλο βρίσκεις ένα θησαυρό!

Κάποτε ένας φίλος μου που σπούδαζε στην Ιταλία, μου είχε πει μια μέρα πως στην Iταλία λένε: « όταν βρίσκεις ένα φίλο, βρίσκεις θησαυρό»

Και όντως έτσι είναι!

Έχετε φανταστεί ποτέ τον εαυτό σας χωρίς φίλους; Πώς θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε άραγε χωρίς να έχουμε έναν ώμο να ακουμπήσουμε;

Άντε να μπορούσαμε για μια βδομάδα , παραπάνω αποκλείεται! Είναι αυτό που λέω εγώ το θαύμα!

Ε, ο πραγματικός φίλος είναι ένα από τα πολλά! Θα είναι εκεί αν όχι σε όλα, στα περισσότερα. Και στο αλάτι και στην ζάχαρη, και στο γέλιο αλλά και στο δάκρυ! Και περισσότερο στο δάκρυ, γιατί στο γέλιο μπορεί να είναι μέχρι και η πιο ψεύτικη ανθρώπινη μορφή, στο δάκρυ όμως η αγάπη μόνο αληθινές μορφές σου φέρνει δίπλα σου!

Είναι αυτό που λέει ο Jim Morrison : “Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου“.

Ο φίλος είναι μέρος της καθημερινότητας ή ακόμα και όλης σου της ζωής. Είναι κομμάτι από όμορφες και άσχημες στιγμές, από μαζώξεις σε σπίτια με κρασί, είναι αναμνήσεις αποτυπωμένες στις πιο όμορφες φωτογραφίες και στιγμές γέλιου και όμορφων συζητήσεων… ακόμα και χαζών…

Ο φίλος είναι αυτός που θα σου πει και τα καλά και τα άσχημά σου! Είναι αυτός που θα σου πει την αλήθεια ακόμα και αν σε πονέσει! Αυτό πρέπει να κάνει… γιατί σε αγαπάει!

Ο φίλος είναι αυτός που θα σε πάρει τηλέφωνο μόνο και μόνο για να σε ακούσει! Έτσι να δει αν είσαι καλά και μετά να το κλείσει… Ο πραγματικός φίλος είναι πραγματικά ένας θησαυρός, που θέλει τη φροντίδα , την προσοχή και την αγάπη του. Γιατί ο φίλος θα είναι πάντα δίπλα σου, όντας η προέκταση του εαυτού σου, κάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στο «εγώ» και το «εσύ» και προτάσσοντας το «εμείς» σθεναρά και απροκάλυπτα…

Για μένα συνοπτικά αυτό εστί φιλία και ευγνωμονώ τον Θεό που με προίκισε να έχω Θησαυρούς στην ζωή μου! Σε αυτούς λοιπόν αφιερώνω την παραπάνω σκέψη μου!! Για όλα τα όμορφα και άσχημα που περάσαμε μαζί!

Μις Ξού 🙂

 

 Την πρώτη φορά που διάβασα, ως παιδί, τον «Μικρό Πρίγκιπα», τον σιχάθηκα. Ένιωθα πως αυτοί οι πλανήτες, οι αλεπούδες και τα τριαντάφυλλα υποτιμούσαν τη νοημοσύνη μου. Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να το ξαναδιαβάσω και να καταλάβω την τέχνη της εξημέρωσης της αλεπούς, την τέχνη του να κάνεις φίλους. Θαυμάζω τους ανθρώπους που εξημερώνουν τους γύρω τους, τους μικρούς πρίγκιπες της εποχής μας, που όλο περιέργεια ρωτούν: «Τι πάει να πει “εξημερώνω”;»

«Εξημερώνω» πάει να πει «δημιουργώ δεσμούς».  Πάει να πει πως θα σε αγαπάω λίγο παραπάνω από τους άλλους, πως θα σε παίρνω τηλέφωνο τα ξημερώματα και θα έρχομαι σπίτι σου μονίμως με άδεια χέρια γιατί το νιώθω σαν δικό μου. «Εξημερώνω» πάει να πει πως το σύμπαν απλώς μπερδεύτηκε και δεν μας έφερε στον κόσμο αδερφές.  Δεν πειράζει… εδώ είμαστε να διορθώνουμε τα λάθη του κόσμου… να εξημερώνουμε με υπομονή και να εξημερωνόμαστε με αυτοθυσία.

Της Μαρίας Τσαουσίδου

 

Σχόλια