Free thinking zone: Ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα άλλα!
Κάτι όμορφο και ξεχωριστό συμβαίνει εδώ και 3 περίπου χρόνια κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στην συμβολή των οδών Σκουφά και Γριβαίων στο Κολωνάκι, στεγάζεται ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας ως τώρα. Δεν είναι καφετέρια, αλλά ούτε και γκαλερί. Ονομάζεται Free Thinking Zone ή αλλιώς Οίκος Ανοχής Ελεύθερης Σκέψης. Ιδιοκτήτριά του και υπεύθυνη του χώρου, είναι η κα Αρετή Γεωργιλή.
Η δημιουργός του διαφορετικού αυτού βιβλιοπωλείου, θέλησε να μοιραστεί μαζί μας σκέψεις, ανησυχίες και την διάθεση της για αλλαγή και συλλογικότητα.
Από που εμπνευστήκατε την ιδέα, για να δημιουργήσετε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο;
Ούτε εγώ δεν έχω καταλάβει καλά καλά πως ξεκίνησε η ιδέα. Εγώ έκανα μια εντελώς διαφορετική δουλειά. Ήμουν επαγγελματίας επικοινωνίας για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Κάποια στιγμή φτάνει ένα σημείο στο οποίο πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στο να κάνεις οικογένεια ή κάτι άλλο στην ζωή σου. Κι εγώ επέλεξα το δεύτερο.
Ήθελα να κάνω κάτι δημιουργικό, που να αφορά τον πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα, τον χώρο του βιβλίου. Το βιβλιοπωλείο αυτό άνοιξε το 2012. Μέχρι τότε υπήρχαν οι παραδοσιακοί χώροι για το βιβλίο και τους οπαδούς του. Σκέφτηκα όμως ότι δεν υπάρχει κανένας χώρος ιδιαίτερος για να φιλοξενήσει το βιβλίο. Κανένας χώρος, όπου κάποιος μπορούσε να κάνει διάλογο ή και να βγάλει ένα θέμα, μέσα από το ίδιο το βιβλίο.
Από την αισθητική του μαγαζιού, φαίνεται ότι ο καθένας οφείλει να αισθάνεται οικεία και φυσικά να παράγει δημιουργικότητα. Αισθάνεσαι άνετα, σκέφτεσαι διαφορετικά. Αυτή είναι η λογική του χώρου, ο οποίος επιτρέπει όλες τις ιδέες και τις απόψεις, όσο αποκρουστικές κι αν είναι. Με μια προϋπόθεση: Όταν θες να τις αναπτύξεις δεν θα χρησιμοποιείς βία και όλες τις μορφές της. Αυτή λοιπόν η ιδέα του Σκέψου ελεύθερα, πες την άποψη σου, κάνε διάλογο, μου ήρθε από την πλατεία Συντάγματος.
Αισθάνθηκα ότι όλοι κατέβηκαν στο Σύνταγμα να διαμαρτυρηθούν για την εποχή της κρίσης αλλά το πάνω με το κάτω μέρος της πλατείας, δεν είχε καμία σχέση. Σαν να ήταν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους οι άνθρωποι, οπότε σκέφτηκα ότι βασικό μέσο επικοινωνίας ειναι ο διάλογος και η συνεννόηση.
Πρέπει λοιπόν σε αυτό τον χώρο, να μπαίνουν άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά και μπορούν να ανεχτούν και την διαφορετικότητα. Αυτό το βιβλιοπωλείο, είναι το πρώτο statement στην Ελλάδα. Δηλαδή βιβλιοπωλείο που κάνει ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.
Ποιος ο σκοπός του Free Thinking Zone;
Σκοπός του, είναι να φέρει τους ανθρώπους σε επικοινωνία, μέσα από μορφές διαλόγου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Είναι δύσκολο να καθίσεις και να μιλήσεις με άλλους ανθρώπους, που έχουν διαφορετικές από εσένα ιδέες. Οι περισσότεροι, αρχικά δυσανασχετούν.
Τι είδους εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον χώρο;
Εκδηλώσεις που προάγουν την σκέψη και τον διάλογο. Που δίνουν στον άλλον την δυνατότητα να μπει στην διαδικασία ανταλλαγής απόψεων.
Πώς αποφασίσατε εν καιρώ οικονομικής κρίσης, να δημιουργήσετε μια τέτοια επιχείρηση;
Δεν σου κρύβω ότι έχω μετανιώσει γι’αυτήν την επιλογή αλλά συνεχώς ανακαλύπτω ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο από την ζημιά, οπότε συνεχίζω να επιμένω.
Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τον χώρο;
Η αποδοχή του κόσμου είναι μεγάλη, πράγμα που μας χαροποιεί πολύ. Ο κόσμος δέχεται αυτή την διαφορετικότητα. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις όπως πάντα σε κάτι καινούριο. Απλά οι άνθρωποι που έρχονται εδώ οφείλουν να εναρμονίζονται με τις σκέψεις αυτού του χώρου. Όπως τις προάλλες, υπήρξε θύελλα αντιδράσεων με το βιβλίο του Κουφοντίνα. Πώς είναι δυνατόν ένα βιβλιοπωλείο σαν το δικό μας, που προάγει την διαφορετικότητα και της ελευθερία της έκφρασης, να πουλάει το βιβλίο ενός δολοφόνου;
Υπάρχει κάποια άλλη ομάδα πέρα από εσάς, που να συμβάλλει στην δράση και τον συντονισμό του Free Thinking Zone;
Φυσικά. Λειτουργούμε πολύ με εθελοντές. Ο κάθε εθελοντής, ανάλογα με την ειδικότητα που έχει, αναλαμβάνει κι ένα σημείο δράσης. Για παράδειγμα, υπάρχει ομάδα εθελοντών οι οποίοι έχουν οργανώσει την λέσχη φιλελεύθερης ανάγνωσης, του F.T.Z. διαβάζοντας ή συγκρίνονας φιλελεύθερα βιβλία. Υπάρχει επίσης, η απλή λέσχη ανάγνωσης, και άλλες ομάδες που ασχολούνται με τα θέματα της νεανικής επιχειρηματικότητας, της αρχιτεκτονικής ή της διαχείρησης δημόσιου χώρου, κλπ.
Τελειώνοντας κι αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την φιλοξενία, θα ήθελα να μου περιγράψετε με 3 χαρακτηριστικά το βιβλιοπωλείο αυτό.
Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω εύκολα γιατί σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη. Μπορώ όμως να σου πω ότι είναι σαν μια μικρή ”δεξαμενή σκέψης” για την ανοχή στην άποψη και την διαφορετικότητα…
Αν και οι Έλληνες διαβάζουμε αποδεδειγμένα λιγότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η κρίση που περνάμε όλοι μας, μας έχει οδηγήσει σε βιβλία με δοκιμιακό λόγο που θα βοηθήσουν στην ενδοσκόπηση και την εξεύρεση λύσεων. Σίγουρα αυτό το ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο είναι ένας χώρος που θα μας δώσει γερές βάσεις.
Μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα του Free Thinking Zone στο Facebook και ενημερωθείτε για τις συνεχείς του εκδηλώσεις :
https://www.facebook.com/FreeThinkingZone?fref=ts
Φωτογραφίες: Εύα Μπεσλεμέ
Ακυβέρνητες Πολιτείες: Το συνεργατικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης