Η Ισλανδία είναι μια μυστήρια και πανέμορφη χώρα, γεμάτη αντιθέσεις. Ο επισκέπτης θα νιώσει το μεγαλείο της φύσης και θα την ερωτευτεί!

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μια παράξενη έλξη γι’ αυτή τη χώρα. Ενώ για κάποιους μπορεί να φαντάζει αδιάφορη, αλλά για μένα η Ισλανδία αποτελούσε πάντα μια πρόκληση να την εξερευνήσω, να την γευτώ.

Χτισμένο στην αγκαλιά του γαλάζιου κόλπου Faxaflοi, το Ρέικιαβικ με πληθυσμό μόλις 117.839 κατοίκους αποτελεί την βορειότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η ονομασία της πόλης είναι ισλανδική και σημαίνει «Κόλπος Καπνού».

Ένα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το λεγόμενο «Μαργαριτάρι».

Ισλανδία

Ένα πραγματικά σύγχρονο αξιοθέατο. Έχει 25.7 μέτρα ύψος, σχεδιάστηκε από τον Ingimundur Sveinsson και βρίσκεται στον λόφο Öskjuhlíð, όπου υπήρχαν δεξαμενές που αποθήκευαν το ζεστό νερό για την θέρμανση της πόλης, για δεκαετίες. Το 1991 οι δεξαμενές αναβαθμίστηκαν και ένας ημισφαιρικός θόλος προστέθηκε, κάτω από τον οποίο ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο σερβίρει εξαιρετικά φαγητά.

Το μαργαριτάρι περιέχει επίσης καφετέρια, ενώ προσφέρει επίσης μια πλατφόρμα με πανοραμική θέα 360 μοιρών στην πόλη και τα προάστια. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δωρεάν και είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για φωτογραφίες.

Η Εκκλησία Hallgrimskirkja (καλύτερα μην προσπαθήσετε να την προφέρετε) είναι επίσης ένα αξιοθέατο που επιβάλλεται να δείτε.

Ισλανδία

Είναι ορατή από σχεδόν παντού στην πόλη και είναι το πιο αμφιλεγόμενο κτίριο στην Ισλανδία. Το καμπαναριό του είναι ψηλότερο από τα άλλα κτήρια στο Ρέικιαβικ και έχει χωρητικότητα πάνω από 1000 προσκυνητές ταυτόχρονα. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ισλανδού ποιητή Hallgrimur Petursson και στον κήπο του υπάρχει ένα άγαλμα με τον πρώτο Βίκινγκ που λέγεται ότι ανακάλυψε την Αμερική, τoν Leifur Eiríksson.

Φυσικά δεν γίνεται να πάτε στο Ρέικιαβικ και να μην επισκεφτείτε ένα από τα μουσεία του.

Ισλανδία

Τα μουσεία του Ρέικιαβικ προσφέρουν έναν συνδυασμό διασκέδασης και εκπαίδευσης για όλη την οικογένεια. Το εθνικό μουσείο και το μουσείο Saga δίνουν την ευκαιρία να δείτε και να μάθετε πώς ζούσαν οι Βίκινγκς στην περιοχή. Στο ανοιχτό μουσείο της πόλης του Ρέικιαβικ (Arbaejarsafn), ηθοποιοί αναπαριστούν πώς ζούσαν οι κάτοικοι της πόλης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το μουσείο προβάλει όλη την ανάπτυξη του Ρέικιαβικ και της Ισλανδίας από την αρχή της ιστορίας τους μέχρι και σήμερα.

Ισλανδία

Δεν είναι ότι το Ρέικιαβικ έχει καμία τεράστια αγορά, αλλά για την Ισλανδία τα ψώνια και τα εμπορικά κέντρα όπως το Kringlan ή το Smáralind αποτελούν μέρος της κοινωνικής δραστηριότητας και αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη. Θα βρείτε πολλά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα όπως το διάσημο lopapeysa (Ισλανδικό πουλόβερ) και σουβενίρ κάθε είδους.

Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι ο Laugavegur που ακόμα διατηρεί την ομορφιά και την μυρωδιά του ιστορικού εμπορικού δρόμου. Στον Laugavegur θα βρείτε πολλά μπαράκια, clubs, ιδιαίτερες μπυραρίες για να απολαύσετε την μπύρα σας – της οποίας επετράπη η πώληση στην Ισλανδία μόλις την 1η Μαρτίου 1989.

Θα βρείτε επίσης και πολλά εστιατόρια για να απολαύσετε υπέροχα πιάτα και παραδοσιακές συνταγές από την Ισλανδία, όπως το Hakari το οποίο με λίγα λόγια είναι βραστός καρχαρίας και σερβίρεται σε κυβάκια με οδοντογλυφίδες. Για εσάς που προτιμάτε την θάλασσα, μπορείτε να απολαύσετε τις φάλαινες και τα άσπρο-ραμφοειδή δελφίνια μαζί με τα σπάνια ισλανδικά πουλιά. Η παρατήρηση των φαλαινών ξεκίνησε το 1995 και έχει γίνει ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα για τους τουρίστες.

Ισλανδία

Πριν 10 χιλιάδες χρόνια η Ισλανδία ήταν παγωμένη. Το βάρος του πάγου πίεζε το έδαφος. Με το λιώσιμο των πάγων το έδαφος έγινε πιο ελαφρύ και αναδύθηκε γι’ αυτό και είναι ανισόπεδη. Η Ισλανδία είναι εξαιρετικά σεισμογενής, καθώς εκεί συναντιούνται οι τεκτονικές πλάκες Αμερικής και Ευρασίας.

Έχει αρκετά ηφαίστεια, οι περισσότερες παραλίες της Ισλανδίας καλύπτονται από ηφαιστειακή άμμο και αμέτρητες γεωθερμικές πηγές. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 150 δημόσιες πισίνες στην Ισλανδία βασιζόμενες απλά στην γεωθερμία.

Ισλανδία

Ένα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε είναι σίγουρα το Raufarholshellir ή αλλιώς τη στοά της λάβας. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στοές στην Ισλανδία.

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο χαλαρό και ήσυχο τότε μία είναι η λύση, το Blue Lagoon.

Ισλανδία

Το Blue Lagoon είναι ένα μέρος που μοιάζει με παράδεισο! Πρόκειται στην ουσία για ένα καταπληκτικό γεωθερμικό σπα που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο και βρίσκεται 13χλμ από το αεροδρόμιο Keflavik και 39χλμ από το Ρέικιαβικ.

Είναι το μόνο σημείο στον κόσμο, όπου μια βαθιά κορυφογραμμή φτάνει στην ακτογραμμή. Αυτό το θέρετρο προσφέρει γεωθερμικό χαμάμ, σάουνα, καταρράκτη, χώρους χαλάρωσης & μασάζ και άλλες εγκαταστάσεις, όπως μπαρ. Τα ζεστά νερά είναι μέρος ενός σχηματισμού λάβας και ο μέσος όρος θερμοκρασίας τους είναι 37-39 βαθμούς Κελσίου.

Ισλανδία

Η Ισλανδία μπορεί να μην είναι ο πιο εμπορικός τουριστικός προορισμός, σίγουρα όμως είναι κάτι το μαγικό. Είναι περίεργη χώρα, και μυστήρια. Και επειδή είναι μυστήρια είναι γεμάτη αντιθέσεις. Έχει ηφαίστεια, έχει και παραλίες. Έχει στοές, έχει και θερμοπίδακες. Αυτή η χώρα συνδυάζει τα άκρα.

Η γοητεία της είναι ο συνδυασμός των αντιθέσεων της. Επισκεφτείτε την και θα καταλάβετε σε τι αναφέρομαι. Μπροστά σε αυτό το μεγαλείο της φύσης νιώθεις ψυχικά γεμάτος, νιώθεις ζωντανός. Ετοιμάστε βαλίτσα και ελάτε να ζήσετε το όνειρο. Όπως λέει και ένα Ισλανδικό τραγούδι:

“Δεν καταλάβαινα τη δύναμη της αγάπης

Δεν τολμούσα να αγκαλιάσω, να υπάρξω

νόμιζα ότι δεν μου αξίζει να ανοίξω το μυαλό μου και να

αφήσω την αγάπη να με κατακλύσει

Αλλά τώρα εξαιτίας σου, είμαι ζωντανός…”

Σχόλια