Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου γεμάτο με ταινίες, κόμιξ και θέατρο σε περιμένει από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο με εκδηλώσεις από την Αθήνα μέχρι και τη Θεσσαλονίκη!

 

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ 24-26/04/2015

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚΣ COMICDOM CON ATHENS 2015

Το Comicdom Press, που ιδρύθηκε το 2004, είναι μια οργάνωση αποκλειστικά αφιερωμένη στα comics. Από το 2006, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και με εταίρους μεγάλου κύρους, το Comicdom διοργανώνει ένα διεθνές φεστιβάλ κόμικς. Μέσω της εκδήλωσης αυτής, το ελληνικό κοινό θα ανακαλύψει, όπως κάθε χρόνο, ένα διάσημο Γάλλο καλλιτέχνη. που θα συζητήσει μαζί του και θα υπογράψει άλμπουμ. Φετινός προσκεκλημένος είναι ο κομίστας Patrice Killoffer.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Μάιος 2015

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ OUTVIEW

Το φεστιβάλ Outview για την ορατότητα της LGBT κοινότητας

Η ένατη διοργάνωση του φεστιβάλ gay και λεσβιακών ταινιών θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό εβδομήντα νέες ταινίες, επιλεγμένες από τις καλύτερες της παγκόσμιας παραγωγής του είδους. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Outview θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του πολυάριθμες γαλλικές ταινίες και θα υποδεχτεί προσκεκλημένους γάλλους καλλιτέχνες, που θα έχουν «λευκή κάρτα» για να μοιραστούν τις αγαπημένες τους ταινίες με το αθηναϊκό κοινό. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης θα είναι η ορατότητα της LGBT μειονότητας και οι γαλλικές ταινίες θα συμμετέχουν με την έντονη κινητοποίησή τους σ’ αυτόν τον αγώνα.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΘΕΑΤΡΟ  04/05/2015

 

L’EUROPE DES THÉÂTRES 2015

Αναγνώσεις θεατρικών έργων του δικτύου Eurodram

To Eurodram είναι ένα δίκτυο προώθησης θεατρικών έργων σε ευρωπαϊκές, μεσογειακές και κεντροασιατικές γλώσσες. Κύριος στόχος του είναι να προτείνει έργα σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων τόσο σε επαγγελματίες θεάτρου, όσο και στο ευρύτερο κοινό, με έμφαση στο γλωσσικό πλουραλισμό. Το δίκτυο είναι οργανωμένο σε τριάντα επιτροπές με άξονα τη γλώσσα. To 2014, κάθε επιτροπή επέλεξε έργα σε άλλες γλώσσες, μεταφρασμένα στη γλώσσα της επιτροπής. To 2015, γίνεται η επιλογή έργων γραμμένων στη γλώσσα της επιτροπής.

Ο Ανδρέας Φλουράκης, θεατρικός συγγραφέας και συντονιστής του ελληνικού τμήματος του Eurodram, προτείνει αποσπάσματα από επιλεγμένα ελληνικά και ξενόγλωσσα θεατρικά έργα που θα διαβαστούν από διακεκριμένους ηθοποιούς.

Είσοδος ελεύθερη, εκδήλωση στα ελληνικά

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ 05/05/2015

ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΛΑΪΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τι εστί λαϊκισμός;

Οικονομική παγκοσμιοποίηση, αύξηση της ανεργίας, οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση πλήττουν σοβαρά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Στο πλαίσιο της εθνικής και πολιτισμικής ανασύνθεσης των κοινωνιών, οι λαοί υποκύπτουν στη ξενοφοβία, ενώ απομακρύνονται από τα παραδοσιακά κόμματα.

Οι συνταρακτικές αυτές αλλαγές ευνοούν την ανάπτυξη των λεγόμενων «λαϊκιστικών» κομμάτων. Τι καλύπτει όμως αυτή η ετερογενής έννοια; Εάν, χρησιμοποιώντας τα λόγια του κοινωνιολόγου Alain Touraine, ο λαϊκισμός είναι μία «παιδική ασθένεια της δημοκρατίας», τότε άραγε αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία ή ενδέχεται να την ανανεώσει;

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανοίγει τη συζήτηση, προσκαλώντας Γάλλους διανοούμενους να συζητήσουν με Έλληνες, Ιταλούς και Ισπανούς συναδέλφους τους.

05/05/2015, 19.30 | Διάλεξη-συζήτηση: Étienne Balibar & Γιάννης Σταυρακάκης
Από το λαϊκισμό στον αντιλαϊκισμό: ιστορία και στρατηγική

Η άμεση παρέμβαση του λαού στη πολιτική είναι το διακύβευμα των συζητήσεων για το λαϊκισμό, σήμερα στην Ευρώπη και ευρύτερα στον κόσμο: ορισμένοι την φοβούνται, καθώς την εκλαμβάνουν ως απειλή για τη συνταγματική δημοκρατία, ενώ άλλοι ελπίζουν σε αυτήν, θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει πηγή αναμόρφωσης του συστήματος.

Σκοπός της συζήτησης είναι να διευκρινιστεί μια έννοια που καλύπτει στην πραγματικότητα ένα βαθύ διχασμό, μια ιστορική, εθνική και πολιτική επιλογή.

  • Étienne Balibar, Ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris Ouest Nanterre La Défense, Distinguished Professor of Humanities, University of California
  • Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής, Τμήμα ΠολιτικώνΕπιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ 08/05/2015

 

ΝYΧΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦIΑΣ – Ο ΒΙΟΣ: ΑΣ ΣΤΟΧΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης επιβάλλεται η διοργάνωση μιας δεύτερης έκδοσης!

Το Ινστιτούτο Goethe συμπράττει με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης με νέα θεματική.

Μετά τον Λόγο που ήταν το βασικό θέμα των συζητήσεων το 2014, θα λάβουν χώρα στρογγυλές τράπεζες και εισηγήσεις γύρω από το ερώτημα «πώς να στοχαστούμε τη ζωή;».

Είτε πρόκειται για τις σχέσεις μας με τους άλλους είτε για τον αναστοχασμό του εαυτού μας, είτε για την έρευνα της σχέσης μας με τον έμβιο κόσμο σε όλες του τις μορφές, αλλά και για το πώς οραματιζόμαστε τη ζωή του μέλλοντος, είτε σε μεταφυσικό επίπεδο είτε ως ανησυχία για το μέλλον του κόσμου, το ερώτημα παραμένει πολλαπλό και απαιτείται από τον καθένα προσπάθεια για να δοθούν απαντήσεις ώστε να σκεφτόμαστε ορθότερα τη ζωή και ενδεχομένως να τη ζήσουμε καλύτερα.

Γερμανοί, Γάλλοι και Έλληνες φιλόσοφοι θα συζητήσουν με το κοινό, πρώτα στο Goethe Institut για την εναρκτήρια συνεδρίαση και στη συνέχεια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικά διαλείμματα και αναψυκτικά εμπλουτίζουν το πρόγραμμα!

H εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του γαλλο-γερμανικού Ταμείου Πολιτιστικής Συνεργασίας.

19.00-20.30 | GOETHE INSTITUT ATHEN
21.00-03.00 | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΘΕΑΤΡΟ 11-31/05/2015

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ À LA GRECQUE

Έξι θεατρικά έργα της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας σε σκηνοθεσία Ελλήνων καλλιτεχνών

  • Απλώς το τέλος του κόσμου του Jean-Luc Lagarce, 1990
    Μετάφραση: Ανδρέας Στάïκος

 

  • Η θύελλα επιμένει του Enzo Cormann, 1997
    Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

 

  • Θέατρα του Olivier Py, 1998
    Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

 

  • Burn baby burn της Carine Lacroix, 2007
    Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη

 

  • Το τέλος του έρωτα του Pascal Rambert, 2010
    Μετάφραση: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου με τον Ανδρέα Στάϊκο

 

  • I.N.A του Simon Grangeat, 2012
    Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

 

Τα εν λόγω κείμενα έχουν πρόσφατα μεταφραστεί στα ελληνικά και μερικά εξ αυτών εμφανίζονται στον τέταρτο και πέμπτο τόμο της σειράς «Σύγχρονο Γαλλικό Θέατρο» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα.

Προτείνουν μια νέα προσέγγιση στη γαλλική θεατρική γραφή, η οποία εκφράζεται μέσα από ποικίλες γενιές συγγραφέων με διαφορετικούς τρόπους. Τα συλλογικά βάσανα σε φόντο κοινωνικού και πολιτικού μαρασμού, η αγωνία του ατόμου που έρχεται αντιμέτωπο με τους δαίμονές του ή η δύναμη του έρωτα, ερωτήματα σχετικά με το ίδιο το θέατρο: ένα σύνολο θεμάτων που συνθέτουν μια πλούσια παλέτα.

Οι ηθοποιοί θα την αναδείξουν χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά της ελληνικής θεατρικής σκηνής.

ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

 

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ 12/05/2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ JEAN ZAY

Ένα τραγικό πρόσωπο της ιστορίας της Γαλλίας

Με αφορμή τη μεταφορά της στάχτης του στο Πάνθεον του Παρισιού, το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει μια βραδιά με σκοπό να τιμήσει τον Γάλλο πολιτικό Jean Zay, η ζωή του οποίου συνδέθηκε πριν 80 χρόνια με στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Καλών Τεχνών επί κυβερνήσεως Λαϊκού Μετώπου, ο Jean Zay είχε μεταβεί στην Αθήνα το 1937, για την επέτειο των εκατό χρόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ερχομός του είχε προκαλέσει τότε διαδηλώσεις φοιτητών, που εναντιώνονταν στον Μεταξά.

Συμμετέχουν: Οι κόρες του, Hélène Mouchard-Zay και Catherine Martin-Zay, και Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ 26/05/2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΚΑΡΑΪΤΙΔΗ

Ένα αφιέρωμα στην επί σαράντα χρόνια Πρόεδρο του Εκδοτικού Οίκου Εστία

Η Μάνια Καραϊτίδη είχε ανέκαθεν μεγάλο έρωτα με τη Γαλλία. Ως παιδί, καταβρόχθισε τη γαλλική λογοτεχνία, την οποία ως ενήλικας, εξέδωσε στον περίφημο Εκδοτικό Οίκο Εστία. Σήμερα, είναι η σειρά των Γάλλων φίλων της και όλων των γαλλόφωνων που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου, να της αποδώσουν φόρο τιμής, μέσα από τα γράμματα που συγκέντρωσε σε μία σύντομη έκδοση η Κατρίν Βελισσαρή.

Γι’ αυτήν τη σπουδαία γυναίκα και εξαιρετική εκδότρια, θα μιλήσουν τη βραδιά εκείνη, μεταξύ άλλων και οι: Florence Noiville (Le Monde ), η Sabine Wespieser (Εκδόσεις Sabine Wespieser ) και ο Jacques Bouchard, Διευθυντής του Τμήματος Νεο-ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ και μεταφραστής.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ 27/05-31/07/2015

ΕΚΘΕΣΗ: FRESH PAINTING – FRENCH PAINTING

Η νέα γενιά της ζωγραφικής στη Γαλλία

Η Γκαλερί Breeder παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Fresh Painting – French Painting. Την έκθεση επιμελείται ο Frédéric Bonnet, ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός τέχνης με έδρα το Παρίσι. Η έκθεση διερευνά τη σύγχρονη έννοια της ζωγραφικής, το θέμα της επιφάνειας και τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίζονται οι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν μια οπτική ή εγκεφαλική εικόνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών οι I. Cornaro, B. Lavier, N. Martini, O. Millagou, J. Robbe, C. Rutault και «We are the paintings».

Ο Frédéric Bonnet είναι μέλος της επιτροπής επιλογής του βραβείου Jean-François Prat. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά τέχνης.

Τετάρτη 27/05
18.00΄ | Συνάντηση με τον Frédéric Bonnet, επιμελητή της έκθεσης, και μερικούς από τους καλλιτέχνες (διαδοχική μετάφραση )
20.00΄ | Εγκαίνια

ΓΚΑΛΕΡΙ THE BREEDER

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ 27/05-31/07/2015

5η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης
Στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, που αφιερώνεται και πάλι στις Μεσογειακές χώρες, ο Γάλλος καλλιτέχνης Julien Prévieux παρουσιάζει μια νέα δημιουργία με άξονα το βασικό θέμα της έκθεσης: Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης.

«Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο έργο που εξετάζει τη σωματική έκφραση των χωρών της Μεσογείου, μια ποιητική μελέτη πάνω στις “τεχνικές των σωμάτων” της Μεσογείου, θα εξερευνήσει πώς ορισμένες χειρονομίες εξαφανίστηκαν, πώς άλλες δανείστηκαν, άλλες άλλαξαν έννοια», λέει ο Julien Prévieux.

Η καλλιτεχνική πρακτική του Julien Prévieux είναι απόλυτα σύγχρονη. Αποκαλύπτεται μέσω της επιλογής των θεμάτων που συνεχίζει να διερευνά: η εργασία, η διαχείριση, η πολιτική οικονομία, τα συστήματα ελέγχου ή οι υπερσύγχρονες τεχνολογίες. Αντικατοπτρίζεται, επίσης, στα εργαλεία και στους τρόπους έκφρασης μέσω των οποίων παράγει το έργο του: γεωμετρικά έργα ζωγραφικής, ταινίες και διαγράμματα.

Γεννημένος το 1974 στη Γκρενόμπλ, ο Julien Prévieux, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών και πτυχιούχος Κυτταρικής βιολογίας και Φυσιολογίας, ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Νικητής του βραβείου Marcel Duchamp 2014, έχει προσκληθεί να παρουσιάσει μια νέα δημιουργία στο Κέντρο Georges Pompidou το 2015.

Στην κεντρική έκθεση, παρουσιάζονται τρεις Γάλλοι καλλιτέχνες: Ivan Argote, Bertille Bak και Mounir Fatmi

Γενική διεύθυνση της 5ης Μπιενάλε: Κατερίνα Κοσκινά
Επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης: Κατερίνα Γρέγου, Διευθύντρια του Art Brussels

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ 03/06/2015

ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Για μια αρχαιολογία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα: η Στρατιά της Ανατολής

Ο Alexandre Farnoux, διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, παρουσιάζει τον απολογισμό των επιστημονικών προγραμμάτων της Σχολής για το έτος 2014.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει διάλεξη.
Ομιλητές:
Τάσος Αναστασιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας
Φρίξος Β. Παπαχρηστίδου, με έδρα στις Νέο-ελληνικές Σπουδές του Πανεπιστημίου McGill, με τίτλο: Για μια αρχαιολογία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα: η Στρατιά της Ανατολής.

Σε αυτό το έτος εορτασμού της εκατονταετηρίδας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η διάλεξη θέλει να θυμίσει την ξεχασμένη ιστορία της Στρατιάς της Ανατολής στην Ελλάδα και θα τονίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον της έρευνας για αυτό το ιστορικό γεγονός, που σφράγισε για καιρό τις γαλλο-ελληνικές σχέσεις.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΜΟΥΣΙΚΗ 05 & 06/06/2015

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ PLISSKËN

Διήμερος μαραθώνιος ηλεκτρονικής μουσικής

Στα τέσσερα χρόνια της ύπαρξής του, το Φεστιβάλ Plisskën έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον ανθό της γαλλικής ηλεκτρονικής σκηνής, από τον Alan Braxe και τον College μέχρι τους Danger, Dream Koala, Mondkopf, Pyramide, Son of Kick, Team Ghost και Lifelike.

Το Plisskën είναι ένα φεστιβάλ που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον: μια οικολογική πρωτοβουλία που αναγνωρίστηκε στα Greener Festival Awards με δύο βραβεία το 2013 και 2014.

Παράλληλα με τον προγραμματισμό του, το φεστιβάλ Plisskën διοργανώνει επίσης το εργαστήριο The Lab που απευθύνεται σε διοργανωτές πολιτιστικών και μουσικών εκδηλώσεων.Για την 5η του διοργάνωση, το Plisskën μεγαλώνει και αναπτύσσει ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα που θα δώσει και πάλι φέτος ιδιαίτερη έμφαση στους Γάλλους καλλιτέχνες.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΚΤ. 56

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ 04/06-15/09/2015

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: MAIA FLORE

ImagineFrance  – Το φανταστικό ταξίδι

Η Maia Flore, νεαρή φωτογράφος της Agence VU, αναγνωρισμένη για το ταλέντο της και τον πρωτότυπο χαρακτήρα του έργου της, μας ταξιδεύει μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού. Προτείνει ένα ονειρικό ταξίδι στην καρδιά της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Maia Flore κοιτάζει με διαφορετικό, γοητευτικό βλέμμα τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Γαλλίας, υιοθετώντας μια διαφορετική οπτική, κομψή και ευφάνταστη.

«Ολοκληρώνει αυτόν τον φανταστικό Γύρο της Γαλλίας σε 66 μέρες, μεταπηδώντας με χάρη από το ένα άκρο στο άλλο της χώρας. Μέσα από το φακό της, ξεδιπλώνονται 25 ζωντανοί και μεγαλοπρεπείς χώροι πολιτισμικής κληρονομιάς: κάστρα, μουσεία, εκκλησίες, σπηλιές, πάρκα, άλση. (… ) Κάθε φωτογραφία είναι μια εμπειρία, άλλοτε του παραλόγου, του παιχνιδιού, του μυστηρίου, και άλλοτε μια εμπειρία του φωτός, της Φύσης, της περιπέτειας».

Αυτή η έκθεση μας δίνει την ευκαιρία να αντικρίσουμε το ασυνήθιστο και ταυτόχρονα αληθινό πρόσωπο της Γαλλίας, την οποία αναρίθμητοι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν.

 

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ 05/06/2015, 19.30

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ PHILIPPE GUTTON ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

Ψυχανάλυση και εφηβεία

Η σχέση της ψυχανάλυσης με την εφηβεία εγγράφεται στο πεδίο της γενικότερης εξέλιξης των ψυχαναλυτικών, παιδαγωγικών και κοινωνικών ιδεών και σημαδεύεται από τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Το χρονικό της πολύπλευρης αυτής σχέσης, τα κλινικά και θεωρητικά της ορόσημα, θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν σε αυτή τη διάλεξη/συζήτηση. Πώς τελικά τοποθετείται ο ψυχαναλυτής απέναντι στον έφηβο και ποια η ανταπόκριση του εφήβου;

Philippe Gutton, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Καθηγητής,Πανεπιστήμιο Denis-Diderot
Σχολιασμός: Γεράσιμος Στεφανάτος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής
Συντονιστής: Πέτρος Κεφάλας, Κλινικός Ψυχολόγος,Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-Μονάδα εφήβων

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 10 & 11/06/2015

2η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΝΥΧΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

35 ταινίες μικρού μήκους / 35 παγκόσμιες ακαδημίες / 35 δημιουργοί

Για δύο ημέρες, θα προβληθούν στην Αθήνα ύστερα από πρωτοβουλία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου οι τριάντα πέντε ταινίες μικρού μήκους βραβευμένες από τις τριάντα πέντε παγκόσμιες κινηματογραφικές ακαδημίες.

Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς από τη Νέα Ζηλανδία στην Ισλανδία μέχρι και την Κίνα, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία θα παρουσιαστούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι 35 δημιουργοί των βραβευμένων έργων θα είναι παρόντες στην Αθήνα για να γιορτάσουν τον κινηματογράφο, να ανακαλύψουν τον ελληνικό πολιτισμό και να συναντήσουν Ελληνικούς ομολόγους τους.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

ΘΕΑΤΡΟ Ιούνιος-Αύγουστος 2015

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2015

Μια ποικιλία μεγάλων σύγχρονων διεθνών παραγωγών και δημιουργιών της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.
Αναμένοντας τον Πρόεδρο Γιώργο Λούκο να αποκαλύψει το πρόγραμμα του 2015, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε δύο έργα που πραγματοποιούνται με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Το Νεοελληνικό Θέατρο (1830-1960 )*
Παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης που επιμελήθηκε ο Olivier Descotes
*Προσωρινός τίτλος
Πρόκειται για ένα ανθολόγιο με 10 έργα του κλασικού ελληνικού ρεπερτορίου από τις εκδόσεις l’Espace d’uninstant, Maison d’Europe et d’Orient.

Κείμενα:
Ο Βασιλικός του Α. Ματέση
Ο τυχοδιώκτης του Μ. Χουρμουζή
Βαβυλωνία του Δ. Βυζαντίου
Του Κουτρούλη ο γάμος του Α. Ρ. Ραγκαβή
Η Γκόλφω του Σ. Περσιάδη
Η Βεγγέρα του Ε. Καπετανάκη
Στέλλα Βιολάντη του Γ. Ξενόπουλου
Το φιντανάκι του Παντελή Χορν
Η αυλή των θαυμάτων του Ι. Καμπανέλλη
Αγγέλα του Γ. Σεβαστίκογλου

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Ludovic Lagarde, σκηνοθέτης και διευθυντής της Comédie de Reims στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Είσοδος ελεύθερη

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΧΟΡΟΣ 15-30/07/2015

CELUI QUI TOMBE ΤOY YOANN BOURGEOIS

Ο γαλλικός χορός στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας

Celui qui tombe, το νέο έργο του χορογράφου, ακροβάτη και χορευτή Yoann Bourgeois, παίχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο πλαίσιο της Biennale de la Danse στην Όπερα της Λυών.

Προσεγγίζει με πρωτότυπο τρόπο την κινησιολογία του τσίρκου, η οποία αποτελεί πηγή και όχι σκοπό της καλλιτεχνικής χειρονομίας που συνεχίζει να εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στο σώμα και τη δύναμη, ανάμεσα στην ισορροπία και την ακροβασία. Οι έξι χορευτές / ακροβάτες που κινούνται σε ασταθές δάπεδο, μοιάζουν να αψηφούν τη βαρύτητα. Πρόκειται για ένα υψηλής δεξιοτεχνίας μαγευτικό έργο η οποία δεν παρουσιάζεται σαν θέαμα, αλλά αποτελεί αυτοσκοπό.

Σχεδιασμός – σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Yoann Bourgeois, με τη βοήθεια της Marie Fonte

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σχόλια